Jakoś nie wierzę w aps-h w 60d.
Czyli co? Jedna jedynka z cropem opcjonalnym jak w d700 i 'awans' xxd na semiprofi?
Wersja do druku
Jakoś nie wierzę w aps-h w 60d.
Czyli co? Jedna jedynka z cropem opcjonalnym jak w d700 i 'awans' xxd na semiprofi?
czy obiektywy z mocowaniem EFs nie będą winietowaly pod APS h :?: jeśli nie są kompatybilne to możemy już sobie 60D wybić z głowy.
ku mojej wiedzy to do 1d na APS-H sie nie podłączy bez przejściówek EF-S obiektywów.
Ja teraz obstawiam na taką kompinację:
1d/1ds MkIV
5D FF
xD APS-H
60D Crop 1,6
zauwazcie jaka jest luka cenowa między 50D a 5D mkII... 3500 vs 9500 PLN (już nie zagłębiajmy sie w dokłądności)... idealne miejsce w okolicy 5.5-6tys PLN
wiedziałem ze ktoś tą sigmę wypisze, niestety ja lubię se "przykręcić filter" a czasem dwa :) fajny obiektyw ale ja go nie kupię, tylko proszę nie tłumaczcie mi że można "od bagnetu" lub lee przerobionego domowym sposobem - kilka śrubek i się zamontuje na osłonie (przerobiłem kiedyś cokina piłką do metalu - było to tak dobre rozwiązanie że tydzień później kupiłem lee), to wszystko nie zastępuje "normalnego gwinta" z przodu obiektywu najlepiej w wielkości 77mm żeby nie trzeba było nerki sprzedawać na filtry :)
Systemowy odpowiednik może powstanie ale z myślą o FF a nie aps-h.
Moim skromnym zdaniem APS-C chcemy czy nie chcemy będzie z nami przez najbliższe 10 lat a dalej to już www.wróżka.pl i uważam że będzie obejmowało linię xxD (nawet jakby się przeniosła do xD w stylu 7D bo takie głosy też już czytałem) :)
Patrzę po stopkach i widzę że każdy sobie kombinuje mam EFy jak dadzą aps-h będzie lepiej :), ja mam tylko EF-Sy jak przejdę na coś to tylko na FF i cała szklarnia idzie won a jak cała szklarnia idzie won to ja mogę wtedy pomyśleć co ja mam kupić może żółte może czerwone a może jednak żólte :) to nie jest dla canona dobre myślenie - jak to mawiają będę luźny jak taczanka w stepie
ale wymyslacie, wystarczy troche logicznie pomyslec,
nie ma zadnej szansy zeby seria xxD kiedykolwiek miala matryce APS-H juz wieksze sa szanse ze kiedys bedzie to pelna klatka
matryca APS-H w zasadzie jest idealna tylko do jednej dziedziny fotografii, do sportu, dlatego Canon wsadzil ja do 1D i to byl swietny ruch, stosunkowo duza matryca z dosc mala gestoscia pikseli (male szumy) ale jednak zwiekszajaca ogniskowa
posiadacze Nikonow D3, ktorzy foca pilke nozna 300mm 2.8 dosc mocno narzekaja na brak mm, nagla przesiadna z D2 na D3 mocno zabolala
jasne ze zdarzaja sie osoby narzekajace ze 1D nie jest pelna klatka, ale to raczej problem braku w ofercie 3D, takiego 50D z pelna klatka i AF-em z jedynek, czyli cos jak Nikon D700
Oj morduje cenowo to fakt ale... Nowe cudeńko w postaci 24-70 2,8L IS napewno nie bedzie tanie, a patrząc na aktualny poziom cen raczej horendalnie drogie. Nie wiem czy znajdzie sie dużo chętnych którzy zdecyduja sie sprzedawać swój sprawdzony sprzęt i dokładac pewnie drugie tyle do... IS, którego mnie osobiście w tym szkle aż tak bardzo nie brakuje ( już bardziej brakuje mi zasięgu do 105mm (24-105 2,8L to było by coś :)) ). Osobiście to na co liczyłbym w nowym 24-70 to poprawa ergonomi ( brak wysuwania przy zoomowaniu !! mniejszy cięzar i cywilizowana osłona przeciwsłoneczna ) - optyki chyba za bardzo poprawic sie nie da, szczególnie w tych punktach gdzie czysty onanizm nie gra roli.
Trochę dziwna sprawa. Może się mylę, ale aps-h wydaje mi się martwym formatem, a powstał chyba tylko dlatego że swego czasu była to największa którą Canon mógł zrobić w jednym skoku steppera, obniżając tym samym znacznie koszty produkcji i upraszczając sam jej proces. Nie widzę za bardzo sensu inwestowania w aps-h z dwóch powodów:
-nie będzie ona wiele tańsza niż FF z nowej fabryki.
-odwieczna "magia" FF to jednak duży argument marketingowy.
Nie sądzę by 60D był aparatem z matrycą 1.3. Byłoby to dość kłopotliwe w tym segmencie - brak zgodności z EF-S. Jedyny sens jaki może mieć umieszczenie tej matrycy, to jakiś korpus zapasowy do 1DIV (oczywiście zakładając że ten też będzie wyposażony w takowy sensor).
Nikon lubi wsadzać jedną matrycę do kilku modeli, więc nie zdziwię się jak na jesieni wypuszczą 24mp D700x
Pewna badziewiacka firma co produkuje min Playstation, ma w zwyczaju zalewanie rynku toną bardzo podobnych produktów. Wiec też się nie zdziwię jak pozmieniają trochę kształt obudowy, zmienią funkcję pokrętła, nazwą to A800 i obniżą cenę. Potem zrobią jeszcze A750 z tą samą matrycą, ale za to innym kolorem paska i przyciskami w miejsce pokrętła. I co, nie mają trzech modeli FF? Mają ;)