Przecież to jest proste. Sprawdź czy częściej brakuje Ci światła czy bardzo szerokiego kadru.
Wersja do druku
Jak po trochu tzn. że się w tyłkach poprzewracało i nic nie potrzebujemy :)
Sprawdziłem większość zdj i były robione na 35, więc odpowiedź jest jasna :)
no więc czekamy na popis możliwości @Jaca9 z 35L :P
Jak wyjdzie w końcu Samyang 14/f2.8 to się dołoży i ulta szeroki będzie za niską kasę, oby tylko test przeszedł tak jak 8mm pod cropa. @mgtan nie omieszkam pokazać :)
To ja spytam o flash. Czy jest duża różnica w praktyce między 430, a 580 Canona?
nieee
a może ktoś podpowie jaki uchwyt dodatkowy do 580Ex. Przleciałem wątki w lampach ale nic mi się w oczy nie rzuciło
Witajcie,
Mam jeden z ważniejszych dylematów na tą chwilę.
Do setu 400D+18-55m+50mm+8mm dołożyć lepiej uniwersalnego Tamrona 17-50, czy lepiej zainwestować w 430/580EX?
ten wątek to już chyba należy zamknąć...
No wiesz.. zamykac watek tylko dlatego ze komus nie chce sie odpowiac na czyjes posty... to juz by byla przesada ;) Zawsze mozemy wyslac pytajacego do 'szukajki', pomimo ze to niegrzeczne i be :D
Witam wszystkich
Staram sie o dotacje z UP więc muszę wypełnić wniosek, w którym podam sprzęt, który chce zakupić. Profil mojej firmy chciałbym skierowac głównie na oferte ślubów. Tzn. reportarz z kościoła, plener. Ewentualnie jakies inne foty wnętrz do celów reklamowych bądź sesje. Staram sie o najwyższą dotacje więc sprzet, który wstepnie zaplanowałem oscyluje w granicach 20000zł. A więc tak:
- Canon EOS 5D Mark II + 24-105mm f/4L IS USM(chciałem kupić osobno obiektyw ale w zestawie wychodzi taniej:))
- CANON EF 17-40 f/4 L USM
- Canon EF 50 mm f/1,8 II
- Canon EF 70-200 mm f/4.0 L USM
- Canon Speedlite 580EX II
- Sigma 15 mm f2.8 EX Diagonal Fisheye
- TAMRAC PRO 12 / 5612
- ALPHA Digital BG-E6 (użytkownicy forum są bardzo zadowoleni)
Chciałbym też jakis statyw ale jeśli zostanie mi kasa.
No i to by było na tyle. Z listy podanej wyżej chyba zamienie Sigmę fiseye na Samyanga bo na forum zbiera dobre noty, jest o wiele tańszy a tak naprawde robi sie nim mały odsetek zdjęć. Starałem się miec każdy zakres ogniskowych ale jeżeli uważacie, że to mija się z celem to prosze o poprawę. Co do torby to jest bardzo duża ale posiadam jeszcze Olympusa E-520 z dwoma kitami, którego chciałbym od razu zastapić Canonem 30D/40D (jeszcze się nie zdecydowałem) także nosiłbym w niej 2x body a w razie spacerku mam jeszcze niewielka torbę na body i 2 obiektywy więc nie będzie problemu. Jeżeli już udałoby mi sie kupić drugie body to od razu myślę o zakupię lampy (może 430EZ lub 530EZ?). Byłoby to body zapasowe no i pod nie mógłbym podpiąć fisheye. Co myślicie?
Pozdrawiam
3 obiektywy ze światłem 4? Bardzo jasnych kościołów życzę. 50 1.8 to fajny obiektyw, ale do nauki ma koszmarnie wolny AF i lubi sobie nie trafić. Jak koniecznie ma być zum to 24-70L i starczy, do tego 85/1.8 i fisz. ale zamiast zuma może rozważ 28/1.8 i 50/1.4?
Edytowałem posta.
adriand0088, mam wrażenie sporej przypadkowości w Twoim wyborze... myślę że można te hipotetyczne 20tys. wydać lepiej.
- aparat - ok.
- 24-105... do twoich zastosowań lepszy będzie 24-70/2,8. Jeśli już 24-105 to do tego + jasne stałki, a tu u Ciebie krucho...
- 17-40 - jako szeroki kąt? - ujdzie od biedy. Ja załatwiam to Tokiną 12-24, mega ostry, od 17mm nie winietuje na FF, można mieć zapięty pod cropa i dużo tańszy...
- 50/1,8 - daruj sobie. Albo C 50/1,4, albo jeszcze lepiej Sigma 50/1.4. tylko przymierzyć w sklepie trzeba...
- C 70-200 / 4 - wielkie, ciężkie i ciemne.. do portetu? na plener? a nie lepiej poczciwe 85/1,8? Zgrabniejsze, jaśniejsze, tańsze?
- Sigma 15mm - zamiana na Samyanga moima zdaniem to sensowny ruch.
pozdrawiam.
Nie zapomnij o jescze jednej bardzo małej ale istotnej sprawie. Przy własnej działalności będziesz musiał posiadać orginalnego PS lub inny program do obróbki a bez tego jakoś zdjęć slubnych nie widze
Co do 70-200 to jakos tak chodzi mi po głowie ale nie myslałem o zastosowaniu go przy ślubach. Raczej dla własnej satysfakcji. No ale macie rację. Szkoda na siłe kase wydawać a na początek warto zainwestowac w coś bardziej przyszłościowego. Co to 85/1.8 to rzeczywiście dobra sugestia. Jakoś wcześniej zupełnie mi umknęła ta stałka. 24-70/2,8 też mi się podoba. Zakres zoomu wystarczy. Dzięki za pomoc
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wiem, wiem. Mam oryginał
Wyjdzie, wystarczy Rawy darmowym programem przekonwertować.
Czyli po zmianach wychodzi:
Sigma 50/1.4
TOKINA AF 12-24mm f/4 AT-X PRO
24-70
85/18
Samyang Fisheye
plus Body.
A co z tego będę mógł podpiąc pod 30d?
chyba wszystko ?
wszystko.
Wszystko... Z tego proponowałbym w kościele do 5d przypiąć 24-70/2,8 ew. 50/1,4 a do 30d Tokinę lub Samyanga. W ten sposób nie musisz za bardzo przekładać szkieł. W plenerze - 5d + 50/1,4 lub 85/1,8 a na weselu 5d + 24-70, ew. szerokie, gdy trzeba.
Z tą Sigmą 50mm trzeba uważać na FF/BF przy zakupie, choć ja miałem do czynienia z niewybieraną sztuką, pracującą idealnie.
troche taki sposób uzycia marnuje ten szeroki kąt bo Tokina będzie wówczas ekwiwalentem 20-38mm :) a to juz nie tak ah i oh
Ogólnie Tokinę 12-24/ 4 należy traktować jako niskobudżetowy zamiennik "czegoś lepszego". Choć bdb zamiennik. Na cropie da odpowiednik 19-38mm, na FF ok. 17 (nawet 16 z lekką winietą) - 24mm. Ja cenię ją właśnie za to (oprócz własności optycznych), że jest użyteczna zarówno pod cropa jak i FF.
tojak już tka naprawde chcemy UWA to zamiast Tokiny to lepiej wziąść Sigme bo ta na FF ma 12 mm
Olej Tokinę i zainwestuj w wiedzę - jakiekolwiek warsztaty - czarne jest białe, błyskotliwie repo czy może b2. Jeśli zamierzasz się poważniej zająć ślubną to raczej sprawa obligatoryjna (winna być)... Tylko czy można to wpisać w kosztorys/wniosek, hmm.
Do tych tokin, sigm, tamronów to raczej dużej dozy sceptycyzmu potrzeba. Mało kto tego używa.
Mam wrażenie że nie którzy tutaj z naszego forum chcą kabaret zrobić, jeszcze parę wpisów tego typu co adriand0088 i ja naprawdę wymiękam...
Nie ma co się śmiać, każdy się kiedyś uczył, a to że zadaje oczywiste pytania - cóż.. nie ma głupich pytań podobno.
Inna sprawa, że nieszczęście z tymi dotacjami... nie tylko dla fotografów - dostają je często (jeśli w ogóle) ludzie nie mający pojęcia o tym, co chcą robić (znam więcej przykładów z innych branż) - ot - wyrzucanie pieniędzy... Czy ktoś potem sprawdza, jak ten podarowany "biznes" się kręci?
Poczytaj, poczytaj... to Ci wyjdzie na zdrowie.
Możesz iść w zoomy - C16-35 i C24-70, lub stałe jasne szkła 20/24/28/35/50/85 - nie ma na to recepty.
Wszystko zależy do jakiej grupy klientów chcesz trafić i do jakiej trafisz.
Z czasem pewnie - jeśli zostaniesz w tym fachu, wypracujesz sobie styl i sam zadecydujesz jakie "narzędzia" do tego będą Ci potrzebne.
Ja nie twierdze że nie ma pytać, ale by wystarczyło trochę chęci i cofniecie się jakieś 300 str i by miał swoją odpowiedź lub użycie szukajki, przecież byłego tego już naprawdę sporo. Z jednej strony to jest minus że dają "prawie" każdemu co nie ma bladego pojęcia na co bierze pieniążki z dotacji
Widzę że mamy tu samych artystów .... wszyscy zaczynali od jasnych szkieł.... i mają samych takich klientów , którzy są gotowi zapłacić za ich pracę kilka tysięcy.
Widocznie przeoczyłem gdzieś , że żyjemy w bogatym kraju i każdego stać na 3 czy 4 tysiące za fotki ze ślubu.
Kolega zadaje pytania , jakie sami zadawalibyśmy gdyby w czasach naszych początków był internet , a jedyną rzecz jaką można mu zarzucić jest to , że nie przeszukał forum. Okażmy mu trochę zrozumienia , nie atakujmy. Jeżeli odnajdzie się w tym to wypracuje swój styl , zrozumie czego mu potrzeba .... a jeśli nie to poszuka innej pracy.
PS.adriand0088 - moim skromnym zdaniem 5D II , 24-70 2,8, Lampkę C 580 jakaś rybka , bo teraz są w modzie ,coś jasnego szerokiego i 85 1,8 - na początek - jak się wkręcisz to sam zobaczysz co Ci najlepiej podchodzi.
Dobra Panowie - czas na bardziej konkretne pytania (choć może nie wiele mądrzejsze od ostatnich:) 1ds mk 3 używka czy nówka 1dmk4 po kątem naszej działki (przy założeniu, że mam to co w stopce)....
Chyba sam musisz sobie odpowiedziec na to pytanie ;) Zrob liste plusow i minusow 1Ds oraz 1D .. i porownaj to z 5D ktory posiadasz... i wybierz to co ma najmniej minusow, a plusy niweluja braki 5D ;)
Witam. To ja ponowię pytanie. Wszyscy mają lampę na sankach czy ktoś używa na jakimś uchwycie?
Ja również jak używam lampy to w stopce