Teraz mam problem z kupnem "kapturka", no bo przecież Eizo do biurowych monitorów takiego asortymentu nie produkuje :) Chyba pozostaje pobawić się w Adama Słodowego...
Wersja do druku
Teraz mam problem z kupnem "kapturka", no bo przecież Eizo do biurowych monitorów takiego asortymentu nie produkuje :) Chyba pozostaje pobawić się w Adama Słodowego...
[QUOTE=2marekm;1151438]
Dlaczego nie robią matryc w tym rozmiarze w rozdzielczości 1920 x 1200 ?. Natomiast spotyka się rozdz. 1920 x 1080. Wydaje mi się, że jest to zabieg celowy, tylko nie wiem po co ?.
QUOTE]
Robią i jedne i drugie, tylko panorama 1920x1080 jest bardziej popularna, bo znacznie tańsza. Obcięcie góry daje spore oszczędności w produkcji matryc. Ja się ostatnio przesiadłem na taki i można się przyzwyczaić.
Zrobiłem takie lapidarne porównanie podświetlania Twojego monitora (publikowałeś zdjęcie bieli) i swojego SX2462W. Ja swoje zdjęcie robiłem ipadem więc winietka widoczna.
http://youtu.be/DTSHzEbGU30
Zrób to samo z czernią :D
Różnica jest taka, że ta nierównomierność podświetlenia jest jeszcze mniej widoczna gołym okiem, niż na zdjęciu, niezauważalna podczas obróbki, a co dopiero jak pojechałeś po nim krzywymi. Za to czerń jak się patrzy "na żywo" aż boli w SXie.
Przecież nie ma się co dziwić, że jest taka różnica w podświetleniu. EV ma grubość panela 2 cm, a SX ze 3 x tyle. Notabene jestem ciekaw, jak wygląda podświetlenie w nowym iMacu 27.
To tak samo, jak z paprochami na matrycy. Niby nie ma, a jak się podciągnie kontrast to leci się do serwisu albo wystawia na allegro :D
To ja jeszcze zestawię te czernie dla porządku, pierwsze zestawienie lekko podciągnięte, drugie pod kątem "gołym okiem" widziane:
Piewszy monitor SX, drugi EV.
To jeszcze ja, z zupełnie innej beczki. Ponieważ na rynku nie ma ani oryginału (nie produkują do EV) ani zamienników kapturków do 27-calowego monitora (sumie można kupić zamiennik za 300 zł, który jakoś ledwo ledwo może wejść na EV ale na szerszy niż 64cm już nie) mały patent na tanią osłonę:
1. Potrzebna płyta z czarnej sztywnej pianki 5mm, podklejona z dwu stron czarną tekturką. Bardzo estetyczny wygląd, koszt 25 zł za płytę 100x70cm.
2. Nożyk do tapet
3. Podklejki na zdjęcia do albumu (dwustronne).
Wymierzamy monitor, wycinamy, kleimy i mamy coś takiego:
Wygląda bardzo estetycznie, trzyma się elegancko, matowa podklejka dobrze tłumi światło odbite od LCD, można wyciąć sobie "okienko" do kabla na kalibrator. Koszt całości z przesyłką płyty ok 50 zł (materiału wystarczy na 2 duże lub 3 mniejsze monitory).
Stary patent detepowców jeszcze z czasów CRT ;)
Być może, jednak trudno znaleźć odpowiedni materiał, żeby się raz - dał dobrze przykleić do obudowy, dwa - byłby czarny matowy, trzy - idealnie płaski i sztywny, cztery - łatwo dał się wycinać. Trochę zaryzykowałem, ale zakupiona pianka okazała się strzałem w dychę, wiec polecam ;)