Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
mój R6, a poprzednio 6D, generuje w porywach do 30MB RAW (landscape z dużą ilością detali), minimalnie kilka MB (portret z mocno rozmytym tłem).
to ile informacji ten Samsung traci z tej matrycy? a może te 200mpx to jest jakiś chłyt marketingowy, a on wcale tyle nie ma?
Proste obliczenie z poprzednich postów wskazuje, że wysokiej jakości JPG (który stosuje kompresję stratną opartą o cechy fizjologiczne narządu wzroku) w stosunku do pełnej informacji w TIFie lub RAWie rezygnuje z około 80% danych. Plik z (podobno) najlepszego smartfona na świecie zmniejsza to jeszcze o następne 80%.
Razem wychodzi 96%. Zostaje 4% z pełnej informacji. :roll:
W nawiązaniu do wątku o grach, przypomina to grafikę gier na komputerach marki ATARI lub ZX-Spectrum.
Obliczenia zaokrąglałem do pełnych dziesiątek procentów w korzystnym dla smartfona kierunku.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Proste obliczenie z poprzednich postów wskazuje, że wysokiej jakości JPG (który stosuje kompresję stratną opartą o cechy fizjologiczne narządu wzroku) w stosunku do pełnej informacji w TIFie lub RAWie rezygnuje z około 80% danych. Plik z (podobno) najlepszego smartfona na świecie zmniejsza to jeszcze o następne 80%.
Razem wychodzi 96%. Zostaje 4% z pełnej informacji. :roll:
W nawiązaniu do wątku o grach, przypomina to grafikę gier na komputerach marki ATARI lub ZX-Spectrum.
Obliczenia zaokrąglałem do pełnych dziesiątek procentów w korzystnym dla smartfona kierunku.
Robisz ten błąd logiczny, polecam link z #1037
Doświadczenia ze sposobu tworzenia obrazu i jego zapisu w jednej technologii przenosisz na technologię gdzie obraz powstaje zupełnie inaczej.
Prawdą jest że pliki S22U jpg są teraz bardzo mało podatne na postprocesing, trzeba dokładnie wiedzieć/ustawić filtry przed zdjęciem jeśli chcesz mieć inaczej niż powstają domyślnie. Na szczęscie pliki dng nie są tak "upiększane/wyostrzane" i mają duży zakres możliwych zmian w postprocesie.
Klasyczne oprogramowanie postprocesu radzi sobie średnio, zdecydowanie lepiej oprogramowanie AI szczególnie Topaz i PS
Dla mnie teraz kryterium jest to co widzę na wydrukach i moich monitorach, porównanie z aparatem
jp
Mam dwa pliki: jeden ma 47 MB, drugi 11 MB. W którym jest więcej informacji i o ile? JPEG to JPEG, standard określony przez naukowców pewnej niemieckiej placówki naukowej i na szczęście nie ma nic wspólnego z jakakolwiek inną wyimaginowaną technologią
Popełniasz błąd zaślepienia.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Robisz ten błąd logiczny, polecam link z #1037
Doświadczenia ze sposobu tworzenia obrazu i jego zapisu w jednej technologii przenosisz na technologię gdzie obraz powstaje zupełnie inaczej.
Prawdą jest że pliki S22U jpg są teraz bardzo mało podatne na postprocesing, trzeba dokładnie wiedzieć/ustawić filtry przed zdjęciem jeśli chcesz mieć inaczej niż powstają domyślnie. Na szczęscie pliki dng nie są tak "upiększane/wyostrzane" i mają duży zakres możliwych zmian w postprocesie.
Klasyczne oprogramowanie postprocesu radzi sobie średnio, zdecydowanie lepiej oprogramowanie AI szczególnie Topaz i PS
Dla mnie teraz kryterium jest to co widzę na wydrukach i moich monitorach, porównanie z aparatem
jp
Pokaż zdjęcie.
Dziwne, Ze nie kompresują HEIF.
Szkoda, ze taki super format sie nie przyjmuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Przyjął się. W Cupertino.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Jest zapis RAW oraz można wybrać RAW wysokiej wydajności.
Info : oszcędzaj miejsce zapisując zdjecia RAW w formacie o wysokiej wydajności
Nie dam teraz głowy, ale gdzieś na stronach koreańskich natknąłem się na nazwę HEIF
zdjęcie 4000 x 3000 pix, dng normalny to 25 MB, w wysokiej 18 MB oba z rozszerzeniem dng
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Mam dwa pliki: jeden ma 47 MB, drugi 11 MB. W którym jest więcej informacji i o ile? JPEG to JPEG, standard określony przez naukowców pewnej niemieckiej placówki naukowej i na szczęście nie ma nic wspólnego z jakakolwiek inną wyimaginowaną technologią
Popełniasz błąd zaślepienia.
Problem jest ciekawy w kontekście wielkości plików jpg ze smartfona
Mam "nowy" monitor 2560 x 1440.
Ile bajtów najmniej musi mieć plik by wyświetlić prawidłowy (tak najlepiej jak może monitor) obraz zapisany w tym pliku ?
Czy przeliczenie bajtów/piksel ma sens ?
Nie znam odpowiedzi na te pytania, może ktoś mnie "oświeci" ?
jp
Oszacowanie masz wcześniej w moim poście: plik wyjściowy w formacie JPG powinien mieć około/ponad 40 MB, pod warunkiem, że jest to rzeczywiście 108 milionów pikseli. Po przepróbkowaniu do około 3,5 - 4 milionów pikseli, wysokiej jakości JPG powinien mieć jakieś 2-3 MB.
I teraz zastrzeżenia:
- Te liczby do szacunki, należy traktować je jak rząd wielkości. Na przykład obrazek z dużą ilością drobnych szczegółów (trawa pod płotem, sierść tygrysa) będzie większy od krajobrazu z dużą ilością jednolitego nieba.
- Wyjściowy plik 100 milionów pikseli powinien być możliwie najlepszy. Przy downsizingu pewne tzw. artefakty znikają, ale nie wszystkie.
- Tak wielki downsizing (ze 102 do 4) wygładza i kasuje niedoróbki, więc na Twoim monitorze lub telewizorze widzisz ładnie. Oprogramowanie monitora/telewizora robi takie przepróbkowanie w czasie rzeczywistym. Oglądając obrazek w powiększeniu 100% na dobrym monitorze, zobaczysz całą pikselozę i inne efekty francuskich impresjonistów. Pewnie z tego efektu korzystają marketingowcy od smartfonów, bo wiedzą że prawie wszyscy użytkownicy tychże będą obrazki oglądać właśnie na telewizorze lub smartfonie.