czy ktoś wypełniał jakieś ankiety w starostwie powiatowym? możecie napisać czego dotyczyły?
Wersja do druku
czy ktoś wypełniał jakieś ankiety w starostwie powiatowym? możecie napisać czego dotyczyły?
W moim UP wypełniałem 2 pierwsza dotyczyła mojej obsługi jako klienta bo wdrażają iso, a druga juz po przyznaniu środków, po 12 miesiącach na zakończenie do tkz dokumentacji, zadnych szczegółowych pytań ogólne sprawy związane z prowadzeniem działalności w 1 niestety troche piałem na plus dla pani bo środków nie miałem jeszcze przyznanych więc byłe lekko zaszachowany, ale pracując na co dzień w systemach zarządzania spisałem srednie opinie ubierając je w dobrane słowa, a pani u tak chyba nie wiedziała o co chodzi, bo wdrażają teraz jak mówiła jakieś iso i coś wymyślają.
Co do zabezpieczeń majątkowych lub finansowego potwierdzania, to sam mogę potwierdzić że w moim UP było podobnie zasada masz co zastawić to tak nie ma masz miedzi to siedź w domu, a to że dajemy dobrowolne poddanie się egzekucji nic nie daje bo jak nie ma z czego ściągnąć to co urząd do komornika skieruje pusty wniosek o ściąganie zaległości. Coraz mocniejsze bariery tworzą żeby było trudniej otrzymać środki, mój kolega składał wniosek o wpis do hipoteki działki budowlanej na zasadzie zabezpieczenia i UP byłby właścicielem części jego posesji, na szczęście, pożerowałem mu razem z moją żoną i w ostatniej chwili zmienił zabezpieczenie ale koszty ksiąg wpisów, pana notariusza poniósł ponad 1000 zł popłynął, to się nazywa prewencyjne działanie Urzędu.
Priorytet nie pomagać utrudniać, odsyłać do kogoś innego, albo informować że właśnie to przejęłam, albo wróciłam z urlopu, nie jestem zorientowana, tak wiem że są też wyjątki, szczególnie osoby z młodszego pokolenia naszego bym powiedział. itd, itp...
W moim PUP malzenstwo nie moze byc zyrantami, chyba ze posiadaja rozdzielnosc majatkowa. W przypadku malzenstw, 2gie z malzonkow tez jest niezbedne, pomimo ze nie zyruje.
w Piszu notariusz ma zdecydowanie bardziej przyjazne ceny - 220 zł (przed chwilą byłam na konsultacji) :]
Ogólnie rzecz biorąc - po co we wnioskach jest ta opcja zabezpieczenia, jeśli UP jej nie akceptuje?
Bo jest opcja dla PUPu , nie dla nas :D
A PUP sie zabezpiecza w najprostszy sposob.
Dzisiaj Wife moje złożyło wniosek, nie ja byłem żyrantem , bo tak nie można okazało się w końcu. Ale kazali czekać teraz od miesiąca do nawet dwóch :(
A teraz tak ładnie 5DM2 tanieje ;)
Co do pracy wkleje wam tutaj info u nas z PUPu
"...1. Środki na podjęcie działalności gospodarczej mogą być przyznane osobie bezrobotnej jeżeli:
- Nie korzystała z bezzwrotnych środków z Funduszu Pracy lub innych funduszy publicznych na podjęcie działalności gospodarczej lub rolniczej.
- Nie prowadziła działalności gospodarczej w okresie 12 miesięcy przed
- dniem złożenia wniosku,
- Nie posiadała wpisu do ewidencji działalności gospodarczej w okresie 12 miesięcy przed dniem złożenia wniosku.
- Wykorzysta przyznane środki zgodnie z przeznaczeniem.
- Nie podejmie zatrudnienia w okresie 12 miesięcy po dniu rozpoczęcia
prowadzenia działalności gospodarczej i nie zawiesi w tym okresie
działalności gospodarczej.
- Nie była karana w okresie 2 lat przed dniem złożenia wniosku za
przestępstwa przeciwko obrotowi gospodarczemu w rozumieniu ustawy z
dnia 06.06.1997r. Kodeks Karny.
- Nie złożyła wniosku o przyznanie środków na podjęcie działalności
gospodarczej lub wniosku o przystąpieniu do spółdzielni socjalnej, do
innego starosty.
- w okresie ostatnich 12 miesięcy nie odmówiła bez uzasadnionej przyczyny propozycji zatrudnienia, szkolenia, stażu, przygotowania zawodowego, innej pracy zarobkowej, prac społecznie użytecznych, prac interwencyjnych, robót publicznych.
2. W oparciu o przyznane środki można podjąć działalność:
• produkcyjną, usługową, handlową za wyjątkiem:
- udzielanej w zakresie działalności związanej z produkcją, przetwarzaniem i wprowadzaniem do obrotu produktów wymienionych w załączniku I do Traktatu WE,
- udzielanej dla działalności związanej z eksportem, jeżeli pomoc jest bezpośrednio związana z ilością wywożonych produktów, ustanowieniem i funkcjonowaniem sieci dystrybucji lub wydatkami bieżącymi dotyczącymi działalności eksportowej,
- do pomocy uwarunkowanej pierwszeństwem użycia towarów produkcji krajowej przed towarami importowanymi.
- W przypadku usług transportowych dotacja nie może być przeznaczona na zakup samochodu.
3. Wypłata przyznanych środków następuje na podstawie umowy zawartej z
Bezrobotnym – Wnioskodawcą na wskazane osobiste konto bankowe.
4. Osoba bezrobotna, która otrzymała środki na podjęcie działalności gospodarczej zobowiązana jest m.in. do:
1 / wykorzystanie przyznanych środków zgodnie z przeznaczeniem,
2 / prowadzenia działalności przez okres nie krótszy niż 12 miesięcy,
3/ dotrzymanie innych warunków umowy,
5. W przypadku nie dotrzymania warunków umowy osoba bezrobotna, która
otrzymała środki zobowiązana jest do zwrotu całej kwoty otrzymanych
środków wraz z odsetkami ustawowymi, naliczonymi od dnia uzyskania
środków, w ciągu 30 dni od daty otrzymania wezwania z Urzędu
6. Osoba ubiegająca się o przyznanie środków na podjęcie działalności
gospodarczej z Funduszu Pracy składa w powiatowym urzędzie pracy
wniosek /druki w pokoju nr 19 oraz na stronie internetowej/ zawierający szczegółowe informacje dotyczące planowanej działalności.
7. Wszystkie złożone wnioski opiniowane są przez specjalnie powołaną
Komisję; dopiero po uzyskaniu takiej opinii podejmowane są konkretne
decyzje odnośnie przyznania środków. Wnioskodawca uczestniczy w
posiedzeniu Komisji.
8. Maksymalna kwota nie może przekroczyć 6 krotnego przeciętnego
wynagrodzenia – nie więcej niż 18 000zł w 2010 roku.
9. Jako zabezpieczenie zwrotu przyznanych środków przyjmowane jest
poręczenie 2 osób fizycznych osiągających stałe dochody brutto wynoszące w skali miesiąca w granicach kwoty 60% przeciętnego wynagrodzenia – dotyczy każdej osoby poręczającej. W przypadku osób zamężnych wymagana jest zgoda współmałżonków. Współmałżonek wnioskodawcy także musi wyrazić zgodę.
Dopuszczalne jest także poręczenie bankowe lub blokada lokaty terminowej zapewniającej 100% zwrot i odsetek.
10. Środki na podjęcie działalności gospodarczej nie powinny być wykorzystane na sfinansowanie: budowy, remontów, zakup nieruchomości oraz opłat administracyjnych, skarbowych i czynszowych.
11. Wykorzystanie przyznanych środków powinno nastąpić w okresie
od dnia zawarcia umowy do 30 dnia od daty rozpoczęcia działalności
gospodarczej.
12. Osoba ubiegająca się o dotację nie może mieć wpisu do ewidencji działalności gospodarczej w dniu podpisywania umowy. Po wpis można
wystąpić najwcześniej po dniu wpływu dotacji na konto bankowe.
..."
A 2gie z małżonków też musi podpisać i wypełnić odpowiednie pisemko dokładnie tak jak zamężnych żyrantów.
9. pkt jasno mówi o co chodzi.
Po dzisiejszej rozmowie ... brakuje słów :D
W poniedziałek dostałam telefoniczne zaproszenie na rekrutację, więc wczoraj stawiłam się w celu realizacji spotkania. Okazało się, że zarówno pracownicy jak i sama p. kierownik nie wie o co chodzi. Dziś uskuteczniając to spotkanie nie wiedzieli co ze mną zrobić to kazali przejść do pokoju nr... tam pani zdziwiona po co przyszłam, więc mówię, że na spotkanie mnie skierowano... Popatrzyła, pozastanawiała się i wymyśliła, że może mi dać ankietę do wypełnienia i zrobić test na komputerze. Pytania typu jaka jestem i co lubię - standardowy test psychologiczny. Po tym teście dziewczyna zaczęła pytać o staż pracy, miejsca pracy i kilka suchych pytań na temat planów (czym się będę różnić od konkurencji itp.). Kwadrans wcześniej pytałam p. kierownik czy taka rozmowa jest przeprowadzana w kolejnych etapach, na co padła odpowiedź, że absolutnie nie :D
Ale przejdźmy do rzeczy... ciąg dalszy szukania alternatywy dla formy zabezpieczenia środków skończył się propozycją, żebym zablokowała na koncie 14k + podpisała umowę z firmą pożyczkowo - poręczycielską... najlepsze - przed podpisaniem umowy o dofinansowanie!!! Dodam dla mniej zorientowanych, że taka firma to zwykły pośrednik, który weźmie za nas kredyt z banku, z którym ma umowę :D
No to ładne buty, oni w tej Wawce to już totalnie poszaleli, weź zablokuj 14K na koncie. Szaleju się najedli, chyba pierwszy raz w życiu nie żałuję że mieszkam w małym mieście (ale ładnym ;))
Ariene ma boje z Urzędem Pracy w Piszu, a nie w Wawce. Jak to czytam to myślę sobie, że mimo wszystko mój UP nie jest taki straszny ;)
a ja żałuję, że nie składałam wniosku w Wawie tylko w Piszu...
btw. inną opcją jest blokada konta na kwotę 27k :) .........