Ciekawi mnie to co byście zrobili gdyby ktoś jakąś eLką zrobił zdjęcia, a prezentowałby je jako zrobione kitem. Z tym, że exif byłby usunięty;)
Wersja do druku
Ciekawi mnie to co byście zrobili gdyby ktoś jakąś eLką zrobił zdjęcia, a prezentowałby je jako zrobione kitem. Z tym, że exif byłby usunięty;)
Polecam zerknięcie na tytuł drugiej aukcji w/w jegomościa :
http://allegro.pl/item447331250_sigm..._mydlenia.html
Według niego jasność sprzedawanego obiektywu zmienia się w granicach f/1.4-5.6 chociaż na obiektywie pisze jak byk f/4-5.6. Niewątpliwie gość zna się na rzeczy.
Ten sam patent - światło 1,8 :-)
IMO większość zdjęć dodanych do aukcji pokazujących możliwości obiektywu nie jest w 100% uczciwa,są naogół "podkręcone" w programach graficznych ,a mam odczucia że podawane wartości ekspozycji też się różnią od tego co widać na fotkach,jeśli w dzisiejszych czasach softowe zabawy są małym oszustwem,to pokazanie zdjęcia zrobionego na f4, a opisnego jako f2,8 jest jawnym oszustwem.Jako przykład niezbyt czystej gry można podać sprzedających obiektywy lustrzane gdzie zamieszczone sample nie pokazują dużej winiety jaką wprowadzają te konstrukcje co jest niezależne i nieuniknione od producenta obiektywu.
Gorzej, że nieuczciwość może ujść płazem. Poza "canonanistami" praktycznie nikt nie sprawdza exifa.
A przy pierwszych zarzutach dotyczących jakości zdjęć nieuczciwy sprzedawca odpowie, że się po porostu nie umie robić zdjęć. Poza tym taki obiektyw łyknie raczej amator a takiemu łatwo "wcisnąć kit".
Zamęczyłem gościa, odwołał obie aukcje podająć za powóc "błąd w aukcji". Ciekawe czy teraz wystawi to samo z usuniętymi exifami... Mam kopie :D
Myślę że dołożyło się do tego forum ;) Wiem o kilku osobach które mailowały wczoraj do kolesia w tej sprawie :twisted:
Allegro trzeba zgłaszać takie rzeczy. Koleś walnie teraz foty bez exifa (niekoniecznie te same) a takto była szansa że allegro zablokuje mu konto.
O ile nikt nie wytłumaczył mu czym jest Exif, to sam tego raczej nie znajdzie/nie_wyedytuje. Inna sprawa że można to cały czas zgłosić allegro, niech monitorują jego aukcje. Kiedyś w podobnym przypadku zblokowali gościa w 3 miesiące od zdjęcia podejrzanej aukcji. Próbował ją wystawić znowu, i po 24 h dostał bana :twisted: