Odp: Re: Odp: Canon EOS R
Cytat:
Zamieszczone przez
Shrek
Napisałem ogólnikowo, robię wyłącznie w RAW i używam wyłącznie CS do ich obróbki i generalnie
chodziło mi o sam kadr np takiej 50mm przy portrecie. Wolę zdecydowanie podnieść sobie do 1.6
i mieć 85mm w momencie robienia kadru, bo jest on dla mnie dużo przyjemniejszy jak potem wycinać
z nadmiernie wielkiego RAWa. Nadinterpretowałeś moją wypowiedź, nie zamierzam używać 70-200
na zawodach ścigających się motocykli na torze, w zamian za 100-400 albo extendera, bo to skrajna
głupota, a wiem co mówię po dekadzie robienia tego typu zdjęć w sporcie i raczej moja powyższa
wypowiedź była bardziej poglądowa, o sporym ułatwieniu sobie życia mając do wyboru standard.
pomieszanie z poplątaniem - to nadal tylko 50mm jak staniesz dalej to zniekształcenia perspektywiczne się zmniejszą i masz to co nazywasz "dużo przyjemniejszy" - jak i co kto robi (mniej lub bardziej sensownie) to nie ma większego znaczenia ale nie mieszałbym do tego ogniskowej i cudownej zamiany 50mm na 85mm - takie cuda to tylko w sklepie jeden kupujesz drugi sprzedajesz.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Tak rozumując to dla tych co to tylko w necie, nie potrzebują pikseli, 1000 pix to max
to powinna być ciągła regulacja w aparacie od zdjęcia na całej matrycy do zdjęcia o wycinku/rozmiarze 1000 pix
Podpinamy do EOS R obiektyw 50mm i .... mamy "zoom" 50 mm - 330 mm !!!
Oszczędność kasy, ciężaru, rozmiaru
Technicznie zaimplementowanie takiej funkcja w aparacie nie powinna stanowić większych problemów
jp
:mrgreen: no pewnie, a ze szkła 300mm robimy termos na lody i wódkę