Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Robie zdjecia w formacie raw i jpg jednoczesnie. Wszystko importuje do lightrooma. Gdy po raz pierwszy klikam w lr na fotke to najpierw pojawia sie ostrzejsza wersja, a nastepnie po krotkim wczytywaniu juz mniej ostra. Co widze przez ten ulamek sekundy? jpg? raw z jakimis innymi ustawieniami?
Cytat:
Zamieszczone przez
denree
Robie zdjecia w formacie raw i jpg jednoczesnie. Wszystko importuje do lightrooma. Gdy po raz pierwszy klikam w lr na fotke to najpierw pojawia sie ostrzejsza wersja, a nastepnie po krotkim wczytywaniu juz mniej ostra. Co widze przez ten ulamek sekundy? jpg? raw z jakimis innymi ustawieniami?
Widzisz podgląd obrazu zapisany w pliku RAW, który następnie zastępowany jest podglądem wygenerowanym przez Lightrooma dla domyślnych lub bieżących ustawień wywoływania. Wrażenie różnicy ostrości jest pozorne, wynikające ze skali powiększenia (a właściwie pomniejszenia) obrazu.
Mam następujący problem:
Wczoraj obrabiałem zdjęcia w LR 4,2 beta. Załadowanych miałem jakieś tysiąc plików z MK IV. Około 300 zrobiłem i nagle pojawił się problem: na zdjęciu które miałem otwarte pojawiły się artefakty w postaci prostokąta (1/3 zdjęcia) w postaci kolorowych pasów. Miałem wrażenie jakby to się stało na moich oczach. Po sekundzie, czy dwóch podobne artefakty pojawiły się na miniaturach zdjęć w dolnym pasku. Wyłaczyłem LR, włączyłem ponownie i otwarłem zdjęcie które stało w kolejce około 10 zdjęć dalej: było OK. Myślałem, że po problemie, ale po chwili na tej focie znowu pojawiły się artefakty i to samo na miniaturach. Wyłączyłem LR wypiąłem dysk (foty były na zewnętrznym 2,5" Seagate. Odpaliłem notebooka, wpiąłem Segate i odpaliłem DPP. Wszystkie pliki od tego pierwszego otwartego do końca są uwalone. Ponieważ w katalogu seagate pojawiły się dwa dziwne foldery skanuję teraz wszystkie komputery.
Macie jakieś pomysły?
Jakie pliki Raw czy jpg, i jak zgrywales z aparatu . mialem podobny problem z LR4.1 (5D markIII) i notebook.Po zgraniu i otwarciu w LR jakby wszystko o.k a przy obrobce lecialy te nie dotykane .Tylka RAW.A po zgraniu wylapalem kilka uszkodzonych (na poczatku nie bylo tego widac) Problem zniknol po zmianie notebookna zwykly i kopiowaniu calym folderem.
Rawy importowane z dysku (wcześniej zgrałem karty na dysk)
zgrywasz fotki od do czy caly folder - to znaczy wstawiasz karte w czytnik otwirasz folder i zaznaczasz fotki ktore kopiujesz czy kopiujesz caly folder z fotkami--Ja u siebie jak kopiuje zaznaczone fotki na dysk i otwieram w LR to sie sypia ,A jak caly folder z fotkami kopiuje na dysk a nastepnie otwieram w LR to wszystko jest o.k.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Moim zdaniem to już jest bardzo dobra cena. Ja kupiłem Lr3 "z rabatem 50%" za ~720 złotych...
Konkurencyjne oprogramowanie tańsze niestety nie jest (DxO, C1 Pro).
A właśnie. Wczoraj byłem na stronie Cortland i widziałem ceny za Adobe Master Collection (Photoshop, Premiere, After Effects itd) w okolicach 4000 zł - Programy :: Adobe :: Master Collection :: Adobe CS6 Master Collection Mac/Win ENG - subskrypcja Team Ready na 12 miesięcy - Apple Cortland Authorised Reseller Premium Reseller iPad iPod iPhone MacBook iMac
Jest za roczną subskrypcję, natomiast w opisie jest że produkt zawiera te programy. Jak to jest?
"Zamieszczone przez Merde
Moim zdaniem to już jest bardzo dobra cena. Ja kupiłem Lr3 "z rabatem 50%" za ~720 złotych...
Konkurencyjne oprogramowanie tańsze niestety nie jest (DxO, C1 Pro)."
Do końca września C1Pro 6 w cenie z rabatem wychodzi około sześciu stówek.
Czy istnieje jakiś preset w LR lub akcja w PS do postarzania zdjęć ?
Mniej więcej o taki efekt mi chodzi.