Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Canon APS-C 20-150mm F4-F8 :lol: Zapewne nikt im nie powiedział, że Samyang i Tamron już wypuścili pod FF 35-150 F2-2.8 :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Canon APS-C 20-150mm F4-F8 :lol: Zapewne nikt im nie powiedział, że Samyang i Tamron już wypuścili pod FF 35-150 F2-2.8 :mrgreen:
Ale ten obiektyw 20-150 mm f/4-8 nawet się nie da zastosować do bagnetu RF, lecz tylko do jakiejś hybrydy, bo ma odległość rejestrową 10 mm.
Co do obiektywu 100-600 mm z f/9 na długim końcu to posuwają się punkcik dalej, niż podobny Fujinon 150-600 z f/8, ale- biorąc pod uwagę fakt, że Sigmę 150-600 mm f/5-6,3 C trzeba na długim końcu przymknąć do f/8, aby ten obiektyw dobrze rysował, zwłaszcza na APS-C, to strata 1/3 EV da się przeżyć, o ile rzeczywiście będzie ostry przy f/9, a powinien dzięki temu być też znacznie lżejszy, i niedrogi. Jeżeli się chce mieć większą jasność, to się trzeba pogodzić z większa masą, i z wyższym kosztem. Mają już stałki RF 600/8 i 800/8, ale to nie są zoomy.
Te stalki które masz na myśli to chyba 600 i 800 ale F11 innych na ten moment do Canonó RF nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Mają już stałki RF 600/8 i 800/8, ale to nie są zoomy.
Stałki nie są zoomami. 600 i 800 f/8. Krynica sprzętowej mądrości w systemie Canon.. :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Te stalki które masz na myśli to chyba 600 i 800 ale F11 innych na ten moment do Canonó RF nie ma.
Masz rację. Zapomniałem, że zabrnęli aż tak daleko ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Stałki nie są zoomami. 600 i 800 f/8. Krynica sprzętowej mądrości w systemie Canon.. :mrgreen:
Zacytuję klasyka:
"Próżnoś repliki się spodziewał.
Nie dam ci prztyczka ani klapsa.
Nie powiem nawet pies cię jebał,
bo to mezalians byłby dla psa."
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
"Próżnoś repliki się spodziewał.
Nie dam ci prztyczka ani klapsa.
Nie powiem nawet pies cię jebał,
bo to mezalians byłby dla psa."
@atsf
Tuwim z miasta Łodzi, jak ja, mieszańcu psiej wólki. Zatem całuj mnie tam, gdzie w innym wierszu wskazywał :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
biorąc pod uwagę fakt, że Sigmę 150-600 mm f/5-6,3 C trzeba na długim końcu przymknąć do f/8, aby ten obiektyw dobrze rysował
1. nie trzeba
2. powiedz to Sony / Nikonowi i ich odpowiednim zoomom
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
@
atsf
Tuwim z miasta Łodzi, jak ja, mieszańcu psiej wólki. Zatem całuj mnie tam, gdzie w innym wierszu wskazywał :mrgreen:
Lublin dwa razy był stolicą Polski i ani razu tego nie odwołano- gdybyś tego nie wiedział, "mieszańcu" z zadupia :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
1. nie trzeba
2. powiedz to Sony / Nikonowi i ich odpowiednim zoomom
Na pełnej klatce Sigma daje radę na pełnym otworze i na niezbyt gęstej matrycy, ale na APS-C już jest nieszczególnie. Widuję zresztą Twoje zdjęcia robione Sigmą przy 600 mm f/6,3 i one tyłka nie urywają jeśli chodzi o rozdzielczość. Nie jest źle, ale daleko do topowej optyki.
Mam pytanie dla posiadaczy RF 70-200 , jedni maja wersje 4 drudzy 2.8. Co Was przekonalo ze kupic jedna a nie druga ? Ja uzywalem przez pewien czas wersje EF 70-200 2.8 II IS i super szklo tylko ciezkie jak cholera. Potrzebne mi by bylo do portretu i foto tenisa ziemnego i koszykowki. Macie jakies sugestie?
gdyby RF 2.8 też ważył 1.5kg w ogóle bym go nie rozważał, a że waży kilo+ to jest na liście :)