W jakiejś plotce czytałem, że matryca 7dmk3 ma dysponować jakąś nowością techniczną...
Wersja do druku
Witam.
Ja się zdecydowałem i zakupiłem. Dlaczego? Proste, mam lampy, mam szkła i znajomych co mają do pożyczenia canony. Jeżeli chodzi o wymiary to mi odpowiada, oraz szczególnie waga. jest lżejszy od 7D i naprawdę dużo lżejszy od 5d mk II. Przynajmniej takie mam odczucie. Jeżeli chodzi o szum, to przy ISO 6400 i lekko niedoświetlonym zdjęciu jest już kiepsko. Przy takich samych parametrach i właściwie naświetlonym zdjęciu jest przyzwoicie. Muszę jeszcze rozpracować ustawienia, ale na razie aparat mi się podoba. Jest chyba ciutkę mniejszy szum niż w 5dII i chyba ma lepszy automatyczny BW. Kolorki z niego też mi się bardziej podobają.
W sumie aparat jak za te pieniądze nie powala, patrząc na konkurencję i jak bym nie miał szklarni to pewnie bym zmienił system. Z kolei jak bym nie musiał, to pewnie jeszcze bym nie zmieniał puszki. Może komuś pomoże ta opinie w podjęciu decyzji.
Jak dla mnie to ten szum był zdecydowanie mniejszy niż w 5DmkII. Ja się przesiadłem właśnie z piątki i z tego co zaobserwowałem to szumy na wyższych czułościach były zdecydowanie mniejsze i lepiej kontrolowane. Inna sprawa to źle działający auto-focus, który był powodem rozstania się z tym body.
Iso zdecydowanie przyjemniejsze w 6d2, jak ktos mówi odwrotnie to albo nigdy nie mial tych dwóch aparatów, albo troluje bo ma taki zwyczaj albo mu za to płacą.
kardwa - dziwna sprawa z tym AF, u mnie śmiga najlepiej ze wszystkich puszek jakie miałem(40d, 7d, 5d2, 1d4)
Dostałem wadliwe body. Nie chciałem naprawiać więc był zwrot.
Uf, przebrnąłem przez cały temat,a zdecydowanie nie było to proste. Posiadam 6dmk1 i mogę za nieduże pieniądze zrobić upgrade do 6dmk2.
Obecnie mam dwa problemy z body:
1. AF
2. AF podczas filmowania
Jestem absolutnym hobbysta, ostatnio głownie używam do fotografowania niemowlaka, a niedługo biegającego
Rozumiem, ze co do punktu 1 to przepaść miedzy wersjami jest duza i warto się przesiąść jeśli jest to bolączka w wersji pierwszej?
Co do punktu 2 to czy focus podczas filmowania będzie pozwalać z wykorzystaniem C24-105 komfortowo filmować biegające dziecko? Nie jest to moje główne urządzenie do filmu, ale obecnie z jedynka czasami chce cos nakręcić i jest to trudne przy manualnym ostrzeniu.
kometa - przepaść to wlasnie jest w 2 punkcie.
lustra canona bez DPAF praktycznie nie miały AF w LV a teraz działa to bardzo dobrze. Filmiki jak to działa masz w necie.
AF w LV działa w tym body znakomicie dzięki DPAF. Do filmowania nie znajdziesz lepszej puszki w tych pieniążkach jeśli AF ma być priorytetem.
Myślicie, że Cena coś spadnie w najbliższym czasie? Dolar jest dość tani. Nie wiem jaki jest najlepszy moment na zakup. Dawno nie kupowałem korpusu.