Witajcie,
planuję zakupić niedługo ten obiektyw i mam do Was pytanie - jak to jest z powtarzalnością tych sztuk? Chodzi mi i o AF i ostrość samego szkła. Będę zamawiał z internetu, więc stąd moje lekkie obawy.
Wersja do druku
Witajcie,
planuję zakupić niedługo ten obiektyw i mam do Was pytanie - jak to jest z powtarzalnością tych sztuk? Chodzi mi i o AF i ostrość samego szkła. Będę zamawiał z internetu, więc stąd moje lekkie obawy.
Moja byla pierwsza i zarazem ostatnia, ktora probowalem. Bez najmniejszych zastrzezen. Jak z internetu, to zawsze mozesz oddac, ale to wiesz przeciez ;)
Kupowałem przez internet i muszę przyznać, że jest super- ostrość i af ok.
Ten sam przypadek. AF nieomylny I szybki. Jakość obrazu rewelacja. W tym zakresie pod Canona nie ma lepszego szkła
Proszę wskaż jasne szerokie szkła szersze od standardu, które na max otworze dają żyletę oglądając 100% kadru na dystansie powiedzmy od 15m do nieskończoności, ustawiając przy tym ostrość manualnie żeby nie było ;)
Bo ja mogę powiedzieć że przy takich odległościach 50/1.4, 28/1.8, 24/1.4L, 35/1.4L, które miałem w łapach przy gapieniu się na cropy dawały piękne mydełko...
Szerokość i mocna światło-siła to nie tandem do dystansów zarezerwowanych dla tele, bo i niby po co i co tak fotografować?
A jeśli już chcemy ułożyć temat w GO przy szerokim kącie znajdujący się tak daleko od nas przy jednoczesnym rozmyciu pierwszych planów, to napewno nie po to aby później ów temat zoomować cyfrowo i przyglądać się jego ostrości.
Napisałem jakie doświadczyłem ;)
Sigmy jeszcze nie miałem, ale wszystko wskazuje na to że będzie wyjątkiem tj. ostra nawet i blisko nieskończoności, może nie żyketa, ale ostra.
Bardzo zacne szkło, jak pisano wcześniej, nie ma nic lepszego w tym zakresie jak na razie.
Panowie mowa tu o ostrości tego obiektywu i jego niezawodnym AF. Wiem jak wygląda technika sprawdzenia tego szkła pod względem ostrzenia FF i BF.
Ale tu moje pytanie , posiadam ten obiektyw od paru dni i proszę mi powiedzieć gdzie w waszym domniemani "kończy" się granica ostrości zdjęcia podczas podglądy na monitorze w aparacie . Chodzi mi o moment w którym powiększamy/przybliżamy zdjęcie . Czy powiększenie zdjęcia na maksa powinno być ostre do samego końca powiększenia . Np. robimy zdjęcie tablicy rej. samochodu czy opis na ramce powinien być bardzo czytelny przy max powiększeniu .
Pytam bo nigdy nie miałem do czynienia z obiektywami takiej klasy . Canon 6D + S35/1,4
z jakiej odległości chcesz robić zdjęcie aby przeprowadzić taki "test" i jaki sens jest jego?