Tam, gdzie warunki ośw. są kiepskie a sprawy dzieją się szybko, tam im jaśniejsze szkło - tym krótsze czasy - tym lepiej ;)
Wersja do druku
Tam, gdzie warunki ośw. są kiepskie a sprawy dzieją się szybko, tam im jaśniejsze szkło - tym krótsze czasy - tym lepiej ;)
Przy takich czasach to trzeba solidnie blysnac zeby mrozic :D
W kościele gdzie są statyczne kadry rozumiem 1/30s ale na sali to jakieś nieporozumienie jest, lampa pewnie waliła na pełnej mocy :D
Wracam do was :-p poczytałam trochę ...albo trochę więcej i powiększyłam budżet :-p mój bank bardziej mnie lubi niż myślałam więc mam do dyspozycji 5tyś ...
No więc moi drodzy prosiła bym jeszcze raz o dobrą radę ;-)
Zdecydowanie chce zaopatrzyć się w Canona 85mm 1.8 zakochałam się w niej dosłownie hehe :-)
Myślę też nad 50mm ale tu już zdecydowanie bardziej mi pasuje 1.4 niż 1.8 nie wiem po przejrzeniu zdjęć na przeróżnych stronach moim zdaniem ogromna różnica ...ale i w cenie też jest to duża różnica więc chyba póki co odpuszczę i wystarczy mi 85 ... czy może 50mm 1.4 zamiast tej 80 ? bo już sama głupieje ...
No i teraz dalej na pewno lampę wyczytałam i doradzili mi niektórzy uprzejmi ludzie prywatnie że 430EX mi póki co wystarczy więc raczej na to się zdecyduje :-)
No i jeszcze jeden obiektyw i tu mam problem ... Sigma 18-50 2.8 Kontra Tamron 17-55 2.8
Albo jeszcze spodobał mi się Tamron 28-75 2.8 ...
No albo już polecieć i walnąć sobie Canona 24-105 albo Canon 17-55 2.8 ale to już jest konkretny wydatek więc stałka by mi odpadła póki co ...
Co wy na to ? :roll:
Canon 17-55, Canon 85 1.8 i 430 EXII
jakoś tak nie jestem do tego 17-55 Canona przekonana niby wszędzie polecają itp ale kurcze drogie diabelstwo a szczerze mówiąc... tak czytam i niby lepiej 17-55 brać niż tego 28-75 jednak ... ale czy naprawdę warto na start dawać 1,5 tyś więcej ? czy może lepiej się pouczyć na tym tamronie i ewentualnie później szaleć dalej ...
Póki co jestem bardziej ku zestawowi
Canon 85mm 1.8
Tamron 17-55 2.8
i Lampa 430 EX
Jak bym chciała wszystko nowe to mieszczę się w 4 tyś a na start powinno chyba wystarczyć tak mi się wydaje ...
Ale jak się mylę to proszę was o argumenty a nie po prostu wypisanie modeli jeżeli można ...
Powiem krótko (bo widzę, że napaliłaś się na Tamrona).
Jeśli odpowiada Ci zakres 28-75mm na Cropie to bierz Tamrona.
Tamron 17-55? chyba 17-50.
Jak przeskoczysz na FF to lepiej Tamron SP AF 17-35 mm f/2.8-4 Di LD Aspherical (IF) są tutaj użytkownicy szkła.
28-75? yy zmęczysz się jego zakresem i puścisz w ludzi :)
Hm napisz jeszcze jak szybko chcesz przesiąść się na FF? Jeśli nie prędko to ja bym brał 50/1.4 bo to "da" Ci 80mm po przeliczeniu crop-factora x1.6 z matryc APS-C. Czyli 50mm daje już solidny portret. Do tego jednak f/1.4
Co do szerokości to ten Tamron 17-55/2.8vc jest przyjemny tylko przeglądnij kilka egz. i wybierz najlepszy. Choć ja osobiście zooma bym nie brał, bo nie lubię ich. Wyjątek stanowi długie tele do fotografii lotniczej - tu zoom to wygoda choć pewnie z czasem stanie na 400mm i TC 1.4x ale to tak w ramach off-top :)
ERNEST_DLRS - póki co nie mam w planach na nic się przesiadać :p wyciągnę ile mogę z tej 450 mojej i dopiero zacznę myśleć o czymś innym ;) ja nigdy nie miałam styczności z stałką i strasznie się jej boje (wiem dziwnie brzmi ale tak jest nic nie poradzę :P ) jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić ;) więc póki co chyba zainwestuje w stałkę teraz będę musiała przemyśleć Twoją radę jedynie jaką w końcu wybrać a później będę kombinować dalej bo może jak ty stałki pokocham ? ;) nie muszę dwóch na raz kupować nie pali się :)
kosdkp - no tak 17-50 pomyłka po całym dniu czytania już mi się trochę mieszają canon ma 55 ... co do rady 28-75 będę miała na uwadze i pewnie skorzystam ;) dzięki