Przeczytaj Pismo Św.
Wersja do druku
A w ankiecie nie ma możliwości na żadną, więc nie mogę zagłosować. A więc mój głos się nie liczy... Pójdę na wybory, gdy ordynacja się zmieni i będę głosował na nazwisko, a nie na partię. Poza tym, czy któraś z tych partii przedstawiła jakiś konkretny program z zastrzeżeniem konsekwencji za jego niezrealizowanie? I nie życzę sobie, by mnie ktokolwiek z kręgów tzw. władzy zaliczał do przypadkowego społeczeństwa... Dość - starym juz jest i żaden pajac mnie już w konia nie zrobi, a ja soobie nie będę pluł w brodę, żem źle zagłosował... A poza tym - fajnie sie słucha tydzień przed wyborami, że kandydaci na parlamentarzystów chcą mi służyć... patrzcie jakie przyjemniaczki, ale tylko do 22 w dzień wyborów. Nie ze mną te numery Bruner...
Nie widze sensu robienia tego ponownie;) No i jak oceniasz to przykazanie? Ze jest sprzeczne z tym, co Ty przytoczyles, to ja wiem, ale to inna sprawa.
No ustosunkowac do tego.....zarzutu (?). Jezeli ktos popiera eutanazje, aborcje i kś, to ok, ale zawsze to tak nie jest. Nieraz spotkalem sie z sytuacja, ze ktos nawolywal do ochrony zycia, eutanazja i aborcja sa be, ale kś jest usprawiedliwona. Niestety jeszcze nie mialem szansy uslyszenia uzasadnienia, i wyjasnienia takiej sprzecznosci.
Co do sprzeczności - nie bardzo ją widać, bowiem "volenti non fit iniuria".
No i nieeleganckie jest (świadome lub nie) zagranie Lempla, który zestawia stosunkowo neutralne hasła "aborcji i eutanazji" z negatywnie wartościującym "mordem przez państwo".
Temat jest zbyt (nomen omen - śmiertelnie) poważny, żeby chcieć na takim poziomie dyskutować - po prostu. To kwestia szacunku dla oponenta i przedmiotu sporu. Tak sądzę.
PS
Normalnie wspomógłbym się cytatem z JKM: "Tak: jestem zwolennikiem ochrony życia od poczęcia do naturalnej śmierci; z tym, że naturalną dla mordercy jest śmierć na szubienicy” - ale nie chcę wzmagać przedwyborczej gorączki - nie jestem politykiem, mój pogląd na KS nie wynika z sympatii dla którejś z partii - chętnie i na spokojnie porozmawiałbym po wyborach ;)
1) nie rozumiem uzycia tutaj tego cytatu;) (sprawdzilem co znaczy)
2)naturalna smiercia jest tez smierc przez odlaczenie od aparatury podtrzymujacej zycie (eutanazja). W sumie tak patrzac, to nie ma co ludzi leczyc z chorob, na ktore mozna umrzec, bo i tak zgina smiercia naturalna;)
Jak dla mnie wybory nie maja w tym momencie dla dyskusji zadnego znaczenia;)Cytat:
Normalnie wspomógłbym się cytatem z JKM: "Tak: jestem zwolennikiem ochrony życia od poczęcia do naturalnej śmierci; z tym, że naturalną dla mordercy jest śmierć na szubienicy” - ale nie chcę wzmagać przedwyborczej gorączki - nie jestem politykiem, mój pogląd na KS nie wynika z sympatii dla którejś z partii - chętnie i na spokojnie porozmawiałbym po wyborach ;)
No to ja powtorze. IMO KAŻDE zabijanie jest złe. I nie ważne, czy nazywa się eutanazja, KŚ czy aborcja.
No bo jest tak: ustalamy regułę, że za morderstwo (nie zabójstwo!) po złapaniu i udowodnieniu dajemy KS. Wszyscy o tym wiedzą - w szczególności planujący i wykonujący zbrodnie...
Miałem zawsze wrażenie, że spór nie dotyczy problemu "odłączania aparatury" na podstawie decyzji konsylium, ale na życzenie/żądanie chorego/cierpiącego.
No to świetnie. Naprawdę. Ale wątek, w którym jesteśmy jest jak raz o wyborach... i każdy czytający takie wrażenie może móc odnieść.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W obronie własnej/rodziny/Ojczyzny również?
I wlasnie dlatego nie rozumiem;)
volenti non fit iniuria łac., prawn. chcącemu nie dzieje się krzywda, czyli morderca chce kogos zabic, wiec nie stanie mu sie krzywda:)
A co to za roznica? Tak czy inaczej bedzie to smierc z przyczyn naturalnych.Cytat:
Miałem zawsze wrażenie, że spór nie dotyczy problemu "odłączania aparatury" na podstawie decyzji konsylium, ale na życzenie/żądanie chorego/cierpiącego.
Poza tym moim zdaniem pacjent powinien miec wieksza mozliwosc decydowania o swoim losie, niz jego lekarze. (Oczywiscie o ile jest w pelni swiadom swojej sytuacji).
W watku politycznym przez kilkadziesiat postow byla wymiana zdan na tematy religijne, tak to juz chyba jest z takimi watkami:pCytat:
No to świetnie. Naprawdę. Ale wątek, w którym jesteśmy jest jak raz o wyborach... i każdy czytający takie wrażenie może móc odnieść.