A czy są jakieś plotki na temat nowych szkiełek - za wyjątkiem zapowiadanych w zeszłym roku 500 i 600mm ?? W domyśle się pytam o lekkie 24-70 2,8L IS i 100-400 4-5,6 L IS :)
Wersja do druku
A czy są jakieś plotki na temat nowych szkiełek - za wyjątkiem zapowiadanych w zeszłym roku 500 i 600mm ?? W domyśle się pytam o lekkie 24-70 2,8L IS i 100-400 4-5,6 L IS :)
Jeszcze dodam 2 do listy:
400 5,6L IS
20mm 1,4L
No właśnie. Czasem mam wrażenie, że osoby decydujące o wprowadzeniu nowych szkieł lub korpusów czytają fora, potem robią burzę mózgów na temat "co by tu skonstruować, żeby nie dostali tego co chcą, ale i tak to kupili";)
Pozostaje mieć nadzieję, że Sigma odświeży swoje tele typu 300/2.8, 300/4 i 400/5.6 dodając hsm i os. A Tamron mógłby wreszcie nieco zmodyfikować swojego 200-500.
tamron to by mógł zrobić 24-75 2.8 VC Ultrasonic i 70-200 2.8 VC Ultrasonic
Teraz, kiedy wdepnąłem w CDAF (m43) nie śledzę odpowiednio często tego wątku, więc sorki jeśli już było, ale czyż to nie piękna maszynka*:
New small body FF
- Pro AF (45 point same as Eos 1D MKIV)
- 16.7 MP
- 6 FPS (booster with extra batterygrip up to 9fps)
- ISO 100-12800 (L50 / H102400)
- Single CF slot
- Video as Eos 7D
- Msrp $ 4,399
Ktoś, coś, kiedyś... czyżby powrót do korzeni/FF sweet point?
* - by była gdyby miała CDAF z Panasa lub chociaż EVF na poziomie GH2 i wtedy mogliby już wywalić micro regulację z firmware'u
PS. jako były użytkownik kilku dslr Canona pogrubiłem najmniej wiarygodną część specyfikacji :mrgreen:
Ja też chętnie dopłacę za tą funkcję (można wyłączyć), bo działała precyzyjnie, a nietrafienia AF były tylko i wyłącznie moją winą .Trzeba się przyzwyczaić do korzystania i dobrze skalibrować - ale jak się już wszystko dopracuje .... to po prostu miodzio :mrgreen:
Już 60D miał być cudem (wg canon rumors). Po jaką cholerę Canon ma robić sobie konkurencje dla "jedynek" jak wrzucą to wszystko w 5d to będzie idealny aparat + jeszcze ten zabieg z 9fps. Pewnie lampa błyskowa też jest w planach i moduł GPS. Muszą gdzieś zrobić cięcia - strategia marketingowa jest jasna więc nie ma co liczyć na combo.
Co nie znaczy, że jestem na nie względem zakupu tego sprzętu. Jestem zdecydowanie na tak.
Plotka mówi: 1Ds4 to będzie kosmos, 1D5 przejmie rolę flegszipa a 5D3 będzie królem (oby nie pustych) pikseli. Tylko tak chłopcy mogli pogodzić sprzedaż 1Ds'a i 5D.
Sugeruje to niestety kłopoty z h-iso i tu właśnie jest miejsce na małego zabójcę matrycy z D3s.
Godnym odnotowania jest również fakt, że Sony niedługo (A77, aps-c, takie 7D) wyskoczy z m.in. wartością iso rzędu setek tysięcy..., ale z punktu widzenia 5D ważna jest nowa matryca - 24 MPx, teraz trzeba mądrego by przeliczył jaka to jest gęstość na FF. Pomysł z 7D jako extenderem za $1700 wypalił i imho chłopcy mogą pociągnąć ten temat jeszcze raz. Może to oznaczać, że 5D3 będzie miał mniejszą gęstość niż te 24 MPx na aps-c przeliczone na FF.
ja bym tylko przypomnial, ze dosc regularnym klimatem na forum onanistycznych jest przedpremierowe oczekiwanie, ze Canon wypusci Nikon-killera, po ktorym nastepuje popremierowa konkluzja, ze wyszedl co najwyzej killerek - oczywiscie po tym, jak juz opadnie dym, ze "co to * jest, tym sie kotletow rodzinnych nawet nie godzi pstrykac!".
a potem... i tak sie bedzie sprzedawac :mrgreen:
regula kciuka: x 2.25 dla cropa nikonowskiego, albo x 2.56 dla canonowskiego.
= 54Mpix.
czuwaj!
a pewnie ze bedzie mial mniej. po co od razu rzucac az tyle, skoro mozna z takim nasr... pikseli poczekac do 5D mkV ;)
[QUOTE=gietrzy;925295]czyżby powrót do korzeni/FF sweet point?
A cóż to takiego?
O taniej FF pisałem już tutaj parę lat temu. Prędzej czy później to się zdarzy, choć niekoniecznie w takiej formie jak wyżej. Niektórzy wydają się tym nie przejmować (m43, Samsung NX), ale to chyba nie jest najrozsądniejsze podejście. Zapytam wprost: kiedy Sony NEX FF?? :lol:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co do Canona... Hm... Ja bym zaryzykował na ich miejscu, w sumie mają dobre doświadczenia z 5d mk I a i sprzedaż drogich szkieł na pewno by wzrosła.
Z czysto reporterskiego obowiązku:
od kilku lat mamy na rynku i 18-200IS i D300 tzn. 7D i inne takie typu 18-135IS.
Generalnie obecność Sony, które szybuje ostro w górę, obok N****a (np.35/1.8DX) daje nadzieję, że za kilka lat ujrzymy srebrzankę/standard pod cropa.
54 MPx (po przeliczeniu na FF) w Rebelu za rok, ale czadowa matryca pod 100L czy Tamrona 60/2! Powoli brakuje rozdzielczości w... monitorach :mrgreen:
Dzięki, zapiszę sobie w ulubionych.
Ta plotka mówi o 5D3 jako królu pikseli, wcale nie musi to być plotka skoro przenieśli Deesa na inną półkę.
Wg wielu złoty środek pełnej klatki - idealny kompromis pomiędzy low light a rozdzielczością.
Powrotu do korzeni nie chciałbym tłumaczyć ;)
Powiem wprost: przecież jeszcze nic nie sprzedali w aps-c. Oczywiście piszę o szkłach, bo te są najskuteczniejszym narzędziem zniewolenia.
Interesujące... Brzmi jak kolejna forumowa głupotka ;) Kto ten kompromis wyznacza i na podstawie jakich kryteriów? I jakie to niby są te korzenie, do których mielibyśmy się cofać?
Jeśli nie chce Ci się tłumaczyć, to chociaż podrzuć linka do definicji na Wikipedii. Albo do jakiejś strony autorów tej ciekawej myśli :)
Witam,
Przepraszam że tak wtrącę się w rozmowę, ale potrzebuję informacji i myślę że to najlepsze miejsce żeby ją zdobyć ;)
Chciałem zapytać o najnowsze informacje dotyczące canona 5D mkIII - kiedy ewentualnie będzie jego premiera i czy w ogóle ?!
Z góry dzięki za info ;)
Wystarczy odwiedzi optyczne.pl - tam "kserują" info z Canon Rumors - czyli pod koniec pierwszej połowy tego roku, co dla mnie jest wielkim napięciem bo nie wiem czy brać już dziś mkII czy czekać na w miarę dobra cene i parametry III-ki.
wystarczy przeglądnąc forum, a nie pisać od razu (no ale może kartke chcesz dostać na dobry poczatek:-D )
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=73357
5D3 już w marcu? Kurcze, czas na nową klawiaturę :mrgreen:
vdo - raw video, edycja w... DPP
Ciekawe czy w następcy S95 puszczą jaśniejszy obiektyw (Oly XZ1) i/lub szybsze video ;)
dzięki za odpowiedzi ;)
czy prawdopodobnej specyfikacji mam szukać wśród tych 500 stron wątku czy może ktoś pomocny rzucił by jakiegoś linka bądź garść info z jakiegoś wiarygodnego źródła !?
zobacz 10 ostatnich
troszkę irytujące... ja wiem, że może nie wszystkie nowinki technologiczne na świecie człowiek jest w stanie opanować w miarę szybko, ale google i odrobina zapału to chyba nie wiele,...
podałem "...odwiedzi optyczne.pl - tam "kserują" info z Canon Rumors...", więc drogą prostej dedukcji należałoby się tam udać, a czy jest wiarygodne, czy nie ocenisz po przeczytaniu zaledwie kilku tam wpisów.
poza tym jaki sens, z punktu widzenia marketingowego, miałoby przedwczesne upublicznianie całej specyfikacji technicznej czegokolwiek na długo przed premierą? może i konkurencja w te 3-4 miesiące nie wyprzedzi nas z premierą, ale będzie w stanie przygotować procedurę wprowadzenia jakiejś kontry.
Jeżeli faktycznie ma to być marzec, to mi ciśnienie wzrosło... ;)
Tiaa, marzec. Jak to zwykle u Canona obieca że zaprezentuje nowa 5,wszyscy sie podniecą że to juz zaraz za momencik a tak naprawde pokaże pewnie...nastepcę 7D lub 1000D.
kompakty panie, kompakty:)
@Kolekcjoner - chyba masz rację, ale dywagacje i teorie robią swoje.
A tak, żeby offtop nie był do końca. To nowe 5D mogłobybyć byc taki 7D+FF (bez świecidełka)i pójdzie jak swierze bułeczki.
Profi nie robią piątką tylko sedesami. co nie zmienia faktu, ze AF w piatce jest normalny i lepiej nie czytac tych glupot na forum.
To któryś Ds ma wysokie ISO? :D
Ja mam podobny dylemat - czekać na mkII (6D, 3D czy tp..), czy brać mkII, z którym czasem pracuję i jest fajnie. Obecnie w planie mam zakup również stałki 24L lub 16-35, ale to kwestia też tego, co na prawdę mi podejdzie, bo 28 jest ok, ale co eLa to eLa..
jeśli termin marca miałby być niemal pewny, to można się wstrzymać. Ja przynajmniej i tak dopiero kwiecień/maj zakupię FF, ale jakie... to już inna kwestia. Inna sprawa gdyby mnie piliło i już była kasa, to wiadomo mkII i do roboty. Oby tylko po pojawieniu się "nowości" cena mkII nie skoczyła jak 50-ki po pojawieniu się 60D - niby nie wiele, ale znikła w ciągu kilku dni. Wtedy to będzie kiszka po całości.
Co nie znaczy, że obok niego chodziło sporo innych osób, które jeszcze miesiąc temu pytały/pilnie poszukiwały 50-ki w jakiejkolwiek przystępnej cenie - nie mówiąc o sygnałach cen zaporowych jak 4600 w niektórych ofertach.
photokina to jest za 1.5 roku chyba. słabo wierze w marzec. nawet bardzo. raczej jesień jak już.
mi się wydaje marzec bardziej prawdopodobny niż koniec roku. Takie przesłanki/plotki pojawiały się przy okazji plotek o 60D - wówczas mówiło się o początku 2011 roku dla 60D i zaraz 7DII, gdzie zaznaczano, że jego premiera będzie poprzedzona następcą 5DmkII. Coś mniej więcej takiego wyszło z Rumorsów.. nie wiem. Poza tym jakoś nie wydaje mi się, żeby najpierw poszedł 7DII skoro od premiery 5DII minęło sporo więcej czasu. Poza tym (2.)... ileż można czekać... ?:)
ps. wiem, że im się nie spieszy - 5-ka sprzedaje się bardzo dobrze..
Czytam dokładnie wszystkie rumorsy, bo mam je w RSSach, ilosc danych jaka przez nie wyplywa i wyciaganie jakichkolwiek wnioskow na ich podstawie jest mniej wiecej tak podstawne, jak ogladanie smurfów w wieku 30 lat.
Pożyjemy zobaczymy. O 60D mówiło się, że bedzie na Photokinę, jak i 5D3, jak i 1Ds4 i jak 20 szkieł, jakie tylko ktoś sobie wydumał w głowie (ja np. 35L mk2 ;D)
Porównywałem 3200. Wystarczyło, żeby zobaczyć sporą różnicę. Ja zwykle nie dzielę pixela na 4, ale w takim wypadku, po co przepłacać? Tym bardziej, że już niewiele dalej są małe średniaki? Tak wiem, one nie mają 3200 :roll:
Ale oglądający sami sobie obiecywali, oj obiecywali...
Jarek nie zaglądam Ci do torby, ale o ile pamiętam to posiadałeś 1Ds mk2. Tam 3200 w porównaniu do 3200 w mk3 jest tak różne, że różnice widać już na LCD ;-) A nawet jak napiszesz, że porównywałeś do mk3 to jak nie używałeś go we wszystkich możliwych sytuacjach, a tylko "popstrykałeś 10 minut" to taki test nie ma sensu raczej ;-)
Bo w ten sposób to ja miałem 5D2 w domu nie raz i zawsze byłem załamany ISO6400 i szczegółowością matrycy. Za to o dziwo AF zawsze chwaliłem ;-)
Kolejny news:
Cytat:
Lots of 5D Mark III stuff is coming to the surface now.
Over at DPR a post that was identical to an email I received, it uses the “I was told by insert retailer/rep” that the 5D Mark III would be coming in March. There’s lots of things coming in March from Canon, none of which I think are the 5D Mark III.
Here’s the thing about Canon Reps, if Canon USA or Canon Canada or any other Canon subsidiary tells their reps to deny healthy grass is green according to their NDA, they will do so. I know reps that have slipped up, but they do it by accident, they don’t offer information.
Whenever a Canon rep knows who I am at a trade show, I’m always told me about the 125mp 5D Mark VIII and the G17 with an MF sensor.
RAW Video
NL posted a bit about the 5D Mark III having some form of RAW video that will be editable with DPP. I think the RAW video feature will be talked about until announcement day.
5D Mark II Stock Levels
There’s lots of talk around the planet about depleted 5D Mark II stock. I think this is more because of manufacturing than the discontinuation of a camera. They could sell 5D Mark II’s well into the 5D Mark III’s product cycle. I wouldn’t read into it yet. I have some 5D Mark II’s on order, we’ll see if they show up.
February Announcement
There are no press events officially scheduled yet. The only date I’ve received was a February 22, 2011 announcement of something. With Canon, it’s always possible for multiple announcement dates for various products. PowerShots and SLRs are getting separate billing a lot.
Canon makes lots of money
There’s always tons of criticism of Canon from the photography masses, and that’s ok. One thing you cannot criticize is their ability to make money. A forecasted 26% increase in net income. Growth coming from DSLRs and office equipment.
Here comes Sony
Others have spoken about it, but I still find it worth repeating. Sony has taken Nikon’s #2 spot in the UK for interchangeable lens models. Canon remains #1, but with a falling share.
Mirrorless cameras are playing a big part in this trend, we know Nikon’s is coming… what say you Canon?
Canon Mirrorless
I’ve asked around and no one really has much to say about it. When you sell as many Rebels and G12′s as Canon does, I understand why they aren’t in a rush.