A czy ktoś sprawdzał jak wpływa nowy firmware na pracę z Canonem 5D IV ? Jest jakaś widoczna poprawa?
Wersja do druku
Dzięki za info też dzisiaj zrobię aktualizację.
Moj egzemplarz po aktualizacji wymagał ponownej kalibracji, wcześniejsze wartości kompletnie nie pasowały. Wcześniej miał korekty na FF teraz korygowałem go na BF ( dziwna sprawa ). Reaguje jakby szybciej czy pewniej to sie okaże, zamiany chyba bardziej odczuwalne na 6d2 niż na 6d, zobaczymy w praniu.
Miałem przez chwilę Sigmę 18-35 Art, ale sprzedałem, ponieważ nie chciała współpracować z moim aparatem - AF bardzo często nie trafiał i to tak, że raz miał BF, a raz FF, więc nie szło tego wyregulować. Zniechęciłem się do Sigm. Teraz nadszedł czas na wymianę mojej starej 50-ki 1.8 Canona, więc mając w pamięci problemy z AF Sigmy nastawiałem się bardziej na C50/1.4. Niestety testowany przeze mnie egzemplarz w ogóle mi nie przypasował. Miał problemy z AF i mydło na 1.4. Postanowiłem dać drugą szansę Sigmie i wziąłem S50/1.4 Art. AF też początkowo nie trafiał, ale w powtarzalny sposób, więc mikroregulacją dało się go ogarnąć i teraz jestem bardzo zadowolony z tego szkła. Ostre od 1.4, AF trafia bez problemu, ciężar mi nie przeszkadza. Polecam.
Mam s18-35mm i cały czas AF w tym obiektywie działa dla mnie najlepiej z pośród wszystkich posiadanych przez mnie obiektywów. Mam również s50mm i z AF też jestem bardzo zadowolony :) W sumie największe "problemy" mam z AF w c35mmis, ale i tak jest ok :)
Tak, puszka jest niewątpliwie popsuta, inaczej nie działała by dobrze z Sigmami ;) Mówiąc poważnie to c35is ma bardzo szybki AF ale na dwóch moich puszkach jest mniej celny niż któraś z sigm. Ale i tak nie jest źle. Znacznie bardziej ufam np. c85/1.8 niż c35/1.8 :/ Ale może to taka specyfika szerszego kąta widzenia.
Ja niemal nie używam centralnego punktu AF. Ale wczoraj pierwszy raz fotofrafowałem sigmą 50A po aktualizacji oprogramowania. Wszystkie zdjęcia były zrobione w ciemnym pomieszczeniu przy użyciu bocznych punktów w 6d z lampą na aparacie. Dawne nastawy mikroregulacji na +7 nie są już poprawne. Na szybko zmieniłem je na +3 i na dużej części zdjęć ostrość jest ustawiona nadal za fotografowanym obiektem. Przed aktualizacją firmwareu ten obiektyw zrobił by robotę w takich warunkach. Muszę go ponownie skalubrować przed przyszłym weekendem :-/