To jeszcze poszukaj Heliopana i Marumi ;) a Hoję bym sobie darował bo jak axk napisał że największy to nie znaczy najlepszy..
Wersja do druku
To jeszcze poszukaj Heliopana i Marumi ;) a Hoję bym sobie darował bo jak axk napisał że największy to nie znaczy najlepszy..
czego mogę się spodziewać po tym filtrze - Hoya PL-CIR 58m ? trochę się pośpieszyłem z kupnem, wziąłem pierwszy lepszy firmy Hoya za 100 zł, po przeczytaniu tego tematu stwierdziłem że chyba wywaliłem pieniądze w błoto. Czy ten filtr jest czegoś wart ?
58mm? Pewnie to starego KIT'a 18-55, ktorego masz w stopce? Pomysl wogole czy tego co masz w pelni wykorzystasz, a juz myslisz, ze do niczego sie nie nadaje.
nie rozumiem dlaczego miałbym nie wykorzystać, narazie kiedy nie mam kasy na nic lepszego świetnie się nada do widoków. do ćwiczeń nie jest tragiczny. lecz spotkałem się z komentarzami filtrów (np. na allegro) że niektóre tanie filtry pol po założeniu na obiektyw dają marny efekt więc z tond obawy.
Niby to Hoya, najtańszy też nie jest (są po 60 zł) więc tak myślałem że to średniej klasy filtr, lecz teraz nie wiem.
Po przeczytaniu watku zdecydowalem sie na B+W MRC 77 pozostaje tylko kwestia czy SLIM czy normalny.
Filtru bede go uzywał z C17-40.
Na obiektywie mam na stale zalozony UV B+W (nie SLIM), a polara zamierzam nakrecac na UV (tylko prosze nie piszcie ze to zle etc, tego juz sie naczytalem w tym watku, i zamierzam sie sam o tym przekonac ;) ).
Na polara bylem juz prawie zdecydowany w wersji SLIM ale post JackC: LINK dal mi jeszcze do myslenia.
No i teraz mam pytanie czy UValka w oprawka F-PRO + Polar w F-PRO na 17 beda dawaly na cropie winiete??
Czy SLIMy B+W sa na prawde takiej kiepskiej jakosci jak pisze JackC??
czasem duzo pomaga informacja czy uzywane jest pelnoklatkowe body czy crop.
do FF to bez roznicy czy wezmiesz slim czy nie, bo zalozony na UV i tak bedzie w diably winietowal.
w cropie nie powinno byc z tym zadnych problemow
A ja mam pytanie o polara do 16-35L? Czego używacie? wiadomo że 82mm tani nie będzie ale jak z winietą itp.?
akustyk, jestem pod wrażeniem Twojego portfolio na photo.net. Jakich filtrów Ty używasz? Podejrzewam, że Cokin P serię, tak?
Jakieś rekomendacje co do polara?
Jak na razie mam tylko 17-55 z porządnych szkieł i nie wiem kiedy będzie mnie stać na 10-22 lub coś podobnego, dlatego tez nie wiem czy kupować wersję Slim, szczególnie po cytowanym wyżej poście.
Pozdrawiam.
dzieki za opinie, chociaz w zasadzie to photo.net to w moim przypadku archeologia ;)
jesli chodzi o filtry - rozmiar P, w szarych polowkach i jednolitych szarych Hitech, w kolorowych polowkach (jesli mi sie zdarza, bo ostatnio rzadko) byle badziewie ktore sie tanio nawinie. i tak cepelia i tak
wielokrotnie powlekany, latwy do czyszczenia, niedrogi. ja mam Hoye Digital i Marumi DHG i oba sa w porzadku. moze Marumi lekko lepsze do czyszczenia
do UWA bralbym slima.
Może warto uaktualnić, to świetny serwis ;>
A co to cepelia? :)
Na razie w kolorowe nie chcę się bawić ale połowkowe lub pełne szare planuję zakupić po polarze nad którym ślęczę od tygodni (patrz poprzednia strona).
Slim tak, ale brak gwintu z przodu jakoś do mnie nie przemawia, gdyż jak osłonka spadnie można go łatwo zarysować i pewnie jakość wykonania już nie ta (myślę tu o B+W i skłaniam się ku MRC KSM).