Tyle tylko iż pytasz o rzeczy oczywiste.
Wersja do druku
Dobra, nie było pytanie.
Dzięki za odpowiedzi.
Czy ktoś ma doświadczenie z filtrem polaryzacyjnym Canon PL-C? Szukam najlepszego filtra i nie mogę znaleźć żadnych testów tego CIRCULAR PL-C II .
Jeśli szukasz najlepszego to chyba Hoya będą dobrym wyborem - 77mm - Hoya polaryzacyjny kołowy HMC Super PRO1- co ty na to? - ma niski profil - 5mm powoduje, że jest to bardzo dobry wybór do obiektywów szerokokątnych - mój tata ma taki zakupił go ostatnio - trochę kosztuje ale sprawdza się i ma to czego szukaliśmy czyli gwint z przodu umożliwiający założenie standardowej pokrywy obiektywu lub innego filtra. - http://www.foto-tip.pl/sklep/hoya_po...7mm-p-740.html nie wiem jak ten który podałeś ale jeśli nie znajdziesz testów to ten który wymieniłam możesz kupić bez wahania
Zastanawiałem się nad B+W Slim KSM C-POL MRC 77 mm, lub B+W KSM C-POL MRC 77 mm. Tylko filtry tej firmy na testach nie miały blików od lampy. Jeśli Canon też nie miałby blików, to bym wolał Canona. Niestety nie mogę znaleźć testu tego Canona PL-C II. Myślałem, że na forum „firmowym” ktoś posiada i podzieli się doświadczeniem. Pozdrawiam i czekam na jakieś wieści od Was.
Witam,
Dłubię i dłubię w temacie ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi, więc zapytam tutaj.
Z racji iż od nadmiaru informacji mam taki mętlik, że juz sam nie wiem, proszę o jakieś świeższe przemyślenia Waszych głów.
Szukam filtru polaryzacyjnego i muszę Go kupić przed wakacjami w czerwcu, ceny troszkę teraz wzrosły ale decyzja zapadła.
Filtr ma być do poniższego zestawu, w przyszłości pewnie do tele i wide ale to jeszcze troszkę może potrwać
Nie mam zamiaru pogarszać optyki mojego szkła, więc inwestycja (wydane pieniądze raczej) ma być dobra. Jak na razie skłaniam się ku B+W (nie wiem czy warto dopłacać do wersji Käsemann i slim, co myślicie?
Oto kandydaci, proszę o opinie i ewentualnie jeszcze bardziej zamieszanie mi w głowie:
1. Hoya 77mm Super HMC PRO-1 Circular Polarising - £119.00
2. Hoya 77mm HD Digital Circular Polarising Filter - £125.00
3. Hoya 77mm SHMC PRO1-D WB Circular Polariser - £136.99
4. B+W 77mm AUC MRC Käsemann Circular Polariser Filter - £143.99
5. B+W 77mm AUC MRC Käsemann Circular Polariser SL Filter - £154.99
6. B+W 77mm S03 MRC Circular Polariser Filter - £129.99
Pozdrawiam (i proszę nie pytać czy przeczytałem *cały* wątek) ;)
Ja tak jak pisałam wcześniej mam doświadczenie z pierwszym filtrem na twojej liście - Hoya 77mm Super HMC PRO-1, w domu mam jeszcze Hoyę polaryzacyjny kołowy HMC 77mm i z niej także jestem zadowolona - kontrast na zdjęciach jest wyśmienity:) Hoye Hmc super kupiliśmy za 395 zł na foto tipie, ta druga jest nieco tańsza. Polecam obie. Niestety z B+W nie miałam jescze do czynienia więc tu ci nie powiem czy jest lepszy:)
W B+W kusi legendarna powłoka polaryzacyjna Käsemann.
W wersji slim nie podoba mi się osłonka, która podobna łatwo spada.
Co do Hoya to bardzo denerwuje mnie ich nazewnictwo, że nigdy nie wiadomo z którym filtrem ma się do czynienia, wszystkie są SUPER HIPER PRO DIGITAL ONLY i to jest bardzo denerwujące. Z drugiej strony HOYA to największy na świecie producent szkła, więc zapewne większość filtrów właśnie ich szkieł używa.
Są jeszcze świetne opinie filtrów Nikona (Nikon 77mm C-PL II Filter - £119.00). Podobno nie winietują i są świetnie wykonane, do tego małe ryzyko flar'ów.
Zawsze mam problemy z decyzjami, więc proszę o pomoc :)
no tak jeżeli chodzi o filtry to hoya jest najbardziej znana. O szkłach Nikona w sumie nie słyszałam jeszcze żadnych opinii - ale ciekawe ciekawe...:) A nazewnictwo Hoyi.. no cóż tak to jest - jedne są Pro, inne Super Pro, inne Digital - różnorodność:) ale dzięki temu masz do koloru do wyboru - i w tym większy problem;)