już myślałem, że z nikim się nie dogadam:D
Wersja do druku
już myślałem, że z nikim się nie dogadam:D
Czyli EX-y do kościoła nie bardzo, a wpadłem na ten pomysł czytając to:
http://foto.jasiu.pl/
gościu nie lubi swiatła na wprost z lampy ze wzgledu na ostre cienie i płaskie efekty jakie to daje, twierdzi że zawsze można światło lampy od czegos odbić, nawet w ciemnym kościele i twierdzi że usyzkuje dobre efekty, więc pomyślałem że kilka lamp EX da jeszcze lepszy efekt.
z tego co piszecie Kilka (2, 3) EX-ów na sali sprawą sie lepiej niz w kościele, przynaimniej Schabu był zadowolony z efektów.
Muszę to w takim razie przemysleć czy jest sens kupowac dodatkowe EX-y do samej sali, skoro w kościele sie nie sprawdzą.
Na kościół w takim razie bede stosował tylko jedną lapę 580EX II i będe sie starał odbijać jak radzi "Neil"
...jakoś lampy studyjne do kościoła do mnie nie przemawiaja ale to tylko ze wzgledu że nie jestem chyba jeszcze na tym etapie i troche mnie przeraża zabawa z tymi dodatkowymi klamotami, tak jak napisał Schabu:
może nie potrzebnie sie blokuje i pewnie za jakis czas stwierdze że rozwiązanie ze studyjnymi nie stanowi dla mnie problemu ale puki co jakoś tego nie widzę.
Pozdrawiam
no ale a propo tych studyjnych w kościele - robił tak ktoś w ogóle? bo ja jeszcze nie czytałem tutaj, żeby ktoś to skutecznie praktykował.
Ja robiłem na podobnej zasadzie, ale używając dwóch żarówek błyskowych na statywach, wyzwalanych z fotoceli. O ile będziesz miał problem w kościele (mało który ksiądz Ci się zgodzi na oświetlenie inne niż na korpusie), to na sali wychodzi super. Ustawiam korpus zwykle na czas 1/50-1/200 (zależnie od zastanego światła naturalnego) a czułość i przesłona na zasadzie f4 @ ISO (200)320 <---> f8 @ ISO (800)1250 - dzięki temu przy zmianie przesłony moc tylnych lamp kompensuję zwiększeniem czułości. Lampa na korpusie dla doświetlenia pierwszego planu (stofen + sufit lub ściana) w trybie M lub jeśli na wprost to w ETTL. Tylny plan ustawiam na 2-3 zdjęciach próbnych zakładając, że tło chcę mieć niedoświetlone na -1EV do -2EV aby wydobyć pierwszy plan. Co jakiś czas (całkowita zmiana miejsca na sali, itp) dokonuję małej korekty na ISO. Jeśli potrzebuję małą GO to wyłączam lampy tła lub daję ISO100 na puszce jeśli wystarczy... Przy f1.8 lampy tła walą strasznie po oczach...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tak jak napisałem w poście powyżej. Miałem 2-3 przypadki, że ksiądz się zgodził... W zasadzie można by nie mówić, ale potem nas z kijem będzie gonił jak przyjdziemy na kolejny ślub.
Uważam, że można z powodzeniem zrobić udane zdjęcia jasnym szkłem z niewielkim odbiciem światła od ścian, sufitu czy nawet posadzki. Pytanie brzmi jedynie - jaki efekt za każdym razem będziesz chciał uzyskać, bo ustawienie lamp w tle - niestety - daje tylko i wyłącznie jego rozjaśnienie, natomiast nie dodaje nic do plastyki światła na pierwszym planie - ewentualnie część światła dotrze do młodych, ale to i tak mało (chyba, że nie korzystasz już z lampy na korpusie a robisz f1.8 @ ISO 800 w świetle zastanym, ale wtedy tło będzie dominowało... Hmm... chociaż tak można też wyciągnąć fajne ujęcia w wysokim kluczu :) )...
BTW: wyobraź sobie - kościół z pięknymi polichoromiami, ten piękny ołtarz pozłacany, organy, krzyże, kwiaty, kandelabry pod sufitem.... a tu nagle 2x 300Ws na statywach z softboxami :)
marekb czyli rozumiem że jedna lampa EX to wszystko czego potrzeba do kościoła ?
....a co do jasnych szkieł to puki co jest 24-70/2.8 i 5D i za jakiś czas 85/1.8 i 40D....a potem z czasem przyjdzie pora na 35/1.4 i inne stałki..... ale to jak sprzęt zarobi na nowych towarzyszy ;)
Pozdrawiam
Ja robiłem kilka razy i odpuściłem. Robiłem głownie z ciekawości, dlatego, że ksiądz się zgodził i był na to czas. Efekt był dość średni, klimat zdjęć zerowy, a w ławkach słyszałem, że ludzie czekają aż na softboxie wyświetli się tekst piosenki do śpiewania :mrgreen:
Za to na sali rozkładam się z oświetleniem za każdym razem.
no ja częściej stosuję 50/1.4 i staram bez lampy jak się da, ewent. dopalam. za niedługo 35L...;) a zanim będzie to oczywiście 24-70L (co niektórzy uważaja, że tym sie nie da lecz cóż ja na to...?? )
o,o ...widzicie,...??!! ten nade mną np...!!!;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a potem się dziwic ,że klawiature mam zaciętą, poplułem się..:mrgreen:
ok, widze po waszych wypowiedziach że nie ma sobie sensu głowy sobie zawracać i w kosciele jedna lampa EX na body to wszystko czego potrzeba.
Natomiast jesli chodzi o sale to powiedzcie jakie jest wasze zdanie.
1. Tylko i wyłącznie lampy studyjne ewentualnie zarówki a kilka EX-ów nie da dobrego efektu i nie ma sensu takie rozwiązanie.
2.Czy może jednak EX-y tez zdadzą egzamin i warto stosowac takie rozwiązanie.
Pozdrawiam