to jest najlepsze rozwiązanie
Wersja do druku
Lubię stacje domowe ponieważ prócz zdjęć mogę sobie pograć w dobre gry, potworzyć jakieś filmiki itp. Laptop traktuję jako drugi komputer a nie pierwszy i jedyny :)
Mam nadzieję, że swoim postem choć trochę trafiam w tematykę tematu :-)
Otóż potrzebuję przenośnego i w miarę przyzwoitego komputera. Nie musi to być laptop gdyż jego dobrodziejstwa (matryca, bateria, wbudowana klawiatura) nie będą mi w ogóle potrzebne. Potrzebuję po prostu przenosić samą jednostkę centralną. Ważne aby współpracowało toto z nec pa271, który za niedługo zagości na biurku (chodzi o rozdzielczość).
Ciekawym rozwiązaniem wydaje się mac mini (wersja serwer, i7, 4-8gb ram, 2x 500gb 7200). Można takie cudeńko mieć za 3,5k. Czy ktoś miał doświadczenie przy obróbce na tym lub podobnym macu rawów z 5dII w ps cs5?
Ewentualnie coś z pecetowego świata (równie małego i mobilnego) bo do maca musiałbym zakupić licencje na ps...
Ztcp to kiedyś były cross-grade; licencje, podczas zamiany pc<->jabłko.
Aktualnie mam "na tapecie" trzy platformy AMD Brazos i imho nic więcej nie potrzeba każdemu... kto nie zarabia "na foto", z jednym zastrzeżeniem: w ogóle mnie nie interesuje granie czy to na kompie czy na konsolach.
Przykładowe bebechy:
Asrock E350M1 (w wersji z lub bez USB3),
KVR1333D3N9/4G x 2
M4 Crucial 64GB
napęd slim wg uznania
Picopsu 12V 80W + zasilacz 12V/7A
własnego projektu i wykonania obudowa (utknąłem w fazie projektu ;))
bezprzewodowe: klawiatura i mysz/trackball wg uznania; szyfrowane jeśli planujesz używać PIN.
Superspeed Ramdisk Plus
Windows 7/64b
tryb pracy kontrolera do ktorego jest podłączony SSD: AHCI
Co to może?
WEI: 3.8
Bezproblemowe odtwarzanie 1080p z YT, GH2, BR (np. Metallica, Big-4, Neil Young) z poziomu PowerDVD10
Czas startu systemu: pomijalny
Pobór prądu (paczka): pomijalny
Hałas: jaki hałas :mrgreen:
Czas kopiowania poprzez USB3 (Nec) na WDC Passport 1TB: do 90 MB/s
Bezproblemowa praca na rawach z A-77 w PSE10 (ramdisk power)
Bezproblemowe przeglądanie stron z poziomu nawet IE9/64
Wspomnieć należy jeszcze o dźwięku DTS, mnie to nie kręci, ale to ponoć mocna strona tej platformy.
Różne są wersje płyt: również z rurkami zamiast wiatraczków, z wi-fi i BT, również z Firewire.
Na tą chwilę polecam (mistrz kategorii econo) tego Asrock'a, zapłaciłem za to ztcp 362 zł.
BTW. Mam dostęp do i5 i w codziennym amatorskim użytkowaniu nie widzę różnicy.
Może... ZOTAC???
Pozdrówka!
Wtrącę się tutaj trochę ale mam pytanie. Pomijając wielkość matrycy jest jakiś rodzaj który warto wybrać do laptopa?? Zwykły LCD czy tam LED i te inne bajery?? Z tego co słyszałem, to najlepszą matryce maja Apple. Ale może się mylę?? Co polecacie w tej kwestii?