-
Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
Moje wrażenia pozytywne - jednak sam AF i aparat wymuszają naukę.
Naukę czego?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
jednak sam AF i aparat wymuszają naukę
Tak :wymusza, ale to łatwizna,
ale i tak niektórzy chcieli aby AF zrobił za nich wszystko :roll: .
To różowe z lewej: to jęzor :lol: .
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
Naukę czego?
Czepiasz się trochę ? :lol: .
Fotografujesz dynamiczne ujęcia ,więc dobrze wiesz co jest potrzeba i jakie są ogranicznia przy fotografowaniu
dynamicznych akcji :confused: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Czepiasz się trochę ? .
Fotografujesz dynamiczne ujęcia ,więc dobrze wiesz co jest potrzeba i jakie są ogranicznia przy fotografowaniu
dynamicznych akcji
Bezpieczniej z paru ( a dokładnie z dziesięciu ) metrów ustrzelić wróbla. Tu nie ma żadnych ograniczeń.
Albo kota..
A na kocie dokonałem strasznego odkrycia :) Zdjęcia zamieszczone tutaj są gorszej jakości niż w oryginale.
-
Tak tylko dla sprawdzenia. Sporo przeostrzone i przkontrastowane.
Usunąłem bo jak to mówił mój dawny szef.. Less than tak sobie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Czepiasz się trochę ? :lol: .
dynamicznych akcji :confused: .
"Nauka" to za mocne słowo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Bezpieczniej z paru ( a dokładnie z dziesięciu ) metrów ustrzelić wróbla. Tu nie ma żadnych ograniczeń.
A na kocie dokonałem strasznego odkrycia :) Zdjęcia zamieszczone tutaj są gorszej jakości niż w oryginale.
przypadkowo tu wchodze i widze ze masz problem z balansem bieli
zdjecia mocno zazolcone , czy nie uzywasz aby laptopa?
jesli nikt nie zworci uwagi to dalej bedzisz utwierdzal sie w bledzie.
cos tak - i kot zaczyna wygladac jak w rzeczywistosci , wrobla tez trzeba odzolcic , bo to chyba nie chinczyk ? :
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
przypadkowo tu wchodze i widze ze masz problem z balansem bieli
zdjecia mocno zazolcone , czy nie uzywasz aby laptopa?
jesli nikt nie zworci uwagi to dalej bedzisz utwierdzal sie w bledzie.
cos tak - i kot zaczyna wygladac jak w rzeczywistosci , wrobla tez trzeba odzolcic , bo to chyba nie chinczyk ? :
http://spherapan.vot.pl/kot.jpg
Faktycznie zdjęcie okropnie żółte.
Twoje wydaje mi się trochę zimne i zostawiłeś przepał na kocie oraz niedoświetlony koniec ogona.
Pobrałem sobie dla draki i jednym kliknięciem w zwierzaka wyszło mi coś takiego:
--- Kolejny post ---
Z wróblem jest już gorzej i nie wiem, czy jedno kliknięcie przyniesie dobry efekt:
Dodatkowo zdjęcie trochę szumi mimo, że to tylko ISO 1600.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Faktycznie zdjęcie okropnie żółte.
Twoje wydaje mi się trochę zimne i zostawiłeś przepał na kocie oraz niedoświetlony koniec ogona.
Pobrałem sobie dla draki i jednym kliknięciem w zwierzaka wyszło mi coś takiego:
Z wróblem jest już gorzej i nie wiem, czy jedno kliknięcie przyniesie dobry efekt:
.
tu sie nie ma czym zajmowac , ani przepalem ani czymkolwiek
ewidentnie zdjecia sa zle zbalansowane.
reszta to rzecz gustu.
mozna pisac doktoraty czy brzuch czy grzbiet ma byc cieplejszy.
mnie by do glowy nie przyszlo ze cos takiego mozna wyslac do watku o c7mk2.
moze raczej jest jakis watek - bledy obrobki -jak ich unikac.
i nie ma w tym nic zlego ze sie nie robi bezblednie, zlem jest milczaca akceptacja.
w zasadzie mnie to wisi i powiewa , ale jesli wejde przypadkowo w taki watek i natkne sie na cos takiego
to jest to zadanie bolu oczom , a tego nie lubie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
tu sie nie ma czym zajmowac , ani przepalem ani czymkolwiek
ewidentnie zdjecia sa zle zbalansowane.
reszta to rzecz gustu.
mozna pisac doktoraty czy brzuch czy grzbiet ma byc cieplejszy.
mnie by do glowy nie przyszlo ze cos takiego mozna wyslac do watku o c7mk2.
moze raczej jest jakis watek - bledy obrobki -jak ich unikac.
i nie ma w tym nic zlego ze sie nie robi bezblednie, zlem jest milczaca akceptacja.
w zasadzie mnie to wisi i powiewa , ale jesli wejde przypadkowo w taki watek i natkne sie na cos takiego
to jest to zadanie bolu oczom , a tego nie lubie.
Zapominałem oczywiście, że @Bechamot wie jako jedyny na tym forum wszystko najlepiej :).
A jego krótkie wykładziki są jedyne słuszne i nigdy nie aroganckie.
Co do zdjęć zamieszczanych od początku w tym wątku, to większość z nich odstrasza od zakupu Canona EOS 7D mkII.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Co do zdjęć zamieszczanych od początku w tym wątku, to większość z nich odstrasza od zakupu Canona EOS 7D mkII.
To teraz usiądź wygodnie i spokojnie czekaj na lincz :)
-
zysk
Fajnie Ci wyszło to zdjęcie "jednookiego" psa
(To różowe z lewej: to jęzor)
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
To teraz usiądź wygodnie i spokojnie czekaj na lincz :)
Trudno, co ma być to będzie :).
Może się mylę, ale wchodzę na fora inne niż w PL i tam ludzie wrzucają trochę lepsze fotki. Z czego to wynika nie wiem. Może mają lepsze obiektywy podpięte pod 7D2, a może poprzeczka jest podniesiona trochę wyżej jeżeli chodzi o amatorskie produkcje.
Sam przymierzam się do zakupu C 7D2 (lub 1D mk IV) i chętnie zobaczyłbym dobre zdjęcia. Ostatnio robiłem na meczu fotki Canonem 7D1 na ISO 2500 i oczywiście szumią, ale nie są gorsze od wielu tu prezentowanych z 7D2 (na niższym ISO).
Chyba podstawa to dobre naświetlenie "filmu". Potem można zdjęcia minimalnie obrobić i szybko wysłać. Inni wolą kreowanie rzeczywistości w PS, czy LR.
Dlatego panuje przekonanie, że RAW zawsze uratuje zdjęcie. A zawodowcy twierdzą, że dobrze zrobiony JPG nie odbiega od RAW :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
wchodzę na fora inne niż w PL i tam ludzie wrzucają trochę lepsze fotki. Z czego to wynika nie wiem. Może mają lepsze obiektywy podpięte pod 7D2
Ja też wchodzę ,w tym temacie były już linki do naprawdę dobrych fotek zagranicznych.
I często: nie może, tylko z opisów i exif widać stosowanie dobrych długich obiektywów.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
chętnie zobaczyłbym dobre zdjęcia
Napisałeś ,że widziałeś na zagranicznych forach ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Ostatnio robiłem na meczu fotki Canonem 7D1 na ISO 2500 i oczywiście szumią, ale nie są gorsze od wielu tu prezentowanych z 7D2
Dlaczego kilku userów z uporem maniaków krytykuje body przez pryzmat np moich fotek.
Mnie nie pomoże najgenialniejszy aparat aby zrobić taką fotkę ,która się krytykantom spodoba.
Ogólnie: krytyka moich fotek mi dynda ,ale aby zachować jakąś obiektywność w ocenie sprzętu trzeba go mieć.
Pół świata pisze,że różnica (7D a 7DII)w jakości fotek,AF i wielu innych rzeczy jest duża,
a tu 90 % nieposiadaczy twierdzi coś wręcz przeciwnego.
Fascynujące.
Ciekawi mnie ilu userów zrobiło w Polsce fajne ,ciekawe,kolorowe,ładne fotki
z imprez ,sportu (między styczniem a marcem), tak na zewnątrz,nie w hali.
Chyba mało kto,albo nikt ,bo z deszczu ,mgły i szarości ,to niewiele da się wyciagnac.
-
Biorąc pod uwagę, że najwięcej jest fot z USA, gdzie mamy 200mln mieszkańców, kraj zajmuje większość kontynentu i do tego cena 7dmk2 jest w zasięgu ręki kapkę większej rzeszy ludzi - to nie jest niczym dziwnym że będziesz miał @cobalt większą próbkę materiałów.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Chyba mało kto,albo nikt ,bo z deszczu ,mgły i szarości ,to niewiele da się wyciagnac.
I to chyba zamyka temat głupich dywagacji.
-
A nie mówiłem? Z Talibami się nie dyskutuje :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
Biorąc pod uwagę, że najwięcej jest fot z USA, gdzie mamy 200mln mieszkańców, kraj zajmuje większość kontynentu i do tego cena 7dmk2 jest w zasięgu ręki kapkę większej rzeszy ludzi - to nie jest niczym dziwnym że będziesz miał @cobalt większą próbkę materiałów.
No chyba parę osób pominałeś, bo w USA jest ponad 320 milionów mieszkańców. Chyba, że liczysz tylko białych nie-latynosów....bo to niby oni faktycznie maja większość tych długich białych...
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No chyba parę osób pominałeś, bo w USA jest ponad 320 milionów mieszkańców. Chyba, że liczysz tylko białych nie-latynosów....bo to niby oni faktycznie maja większość tych długich białych...
A może się pomyliłem i wcisnąłem nie ten klawisz? Chcesz jeszcze o tym podyskutować?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
A nie mówiłem? Z Talibami się nie dyskutuje
Przyjacielu:
Twoje półgębkowe,zdawkowe uwagi nic nie wnoszą do tematu:
ani fotek ,ani uwag ani linków,ani rad
więc bądź uprzejmy i wyartkułuj swoje zdanie na tema 7DII jasno i wyraźnie
i jeśli potrafisz to w kilkunastu zdania ,a nie jednym urwanym :roll: .
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Ergo5218
Moja fotka z puszki.
Ładnie wyszło
-
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
A może się pomyliłem i wcisnąłem nie ten klawisz? Chcesz jeszcze o tym podyskutować?
Nie nie, broń Boże, dyskutowanie o tym nie było moim zamiarem.:x Ja tylko poprawiłem babola, i widzę pretensje zamiast przepraszam i dziękuję.:roll:
-
Pisałem wcześniej dłużej i też do ciebie nie dotarło. Pogadamy jak ci sie coś w głowie odkorkuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Pisałem wcześniej dłużej i też do ciebie nie dotarło. Pogadamy jak ci sie coś w głowie odkorkuje.
Znów nie na temat 7DII :roll: .Osobiste fobie ? ,wal śmiało na PW, tam Ciebie administrator nie dosiegnie .
-
Panowie, nie mam 7D2 i nic sensownego na temat - praktyki, zdjęć, ustawień nie napiszę.
Ale może już dajcie sobie luzu w tymi drobnymi (lub nie) uszczypliwościami.
Bo poproszę gajowego, żeby zmienił piasek w piaskownicy :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Bo poproszę gajowego
Nono ,znasz Bronka ? :D .Szacun, poproś o autograf dla mnie :confused: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Panowie, nie mam 7D2 i nic sensownego na temat - praktyki, zdjęć, ustawień nie napiszę.
Ale może już dajcie sobie luzu w tymi drobnymi (lub nie) uszczypliwościami.
Bo poproszę gajowego, żeby zmienił piasek w piaskownicy :).
Gajowy czuwa i ręka świerzbi, bo się robi niemiło :(.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ergo5218
I to już jest temat. Zdjęcie może i krzywe, ale muszkę przed psem widać. I o to chodzi.
Kończąc temat obiektywów, to nie tylko Amerykanie zamieszczają zdjęcia w necie. Dobrą fotkę łatwiej jest zrobić dobrym obiektywem. No cóż, ale jak 75% postów to zapytania "jaki tani do ...".
Z czasem i do nas dotrze, że lepiej jest kupować dobrze, a nie tanio.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
ja tam nie wiem ale mnie 3 mecze nożnej udalo sie zrobic.... i to pomimo mgiel, szarosci hugaranow i tsunami
ten wrobel z iso1600 wyglada masakrycznie, jakbym widzial iso3200 z 7d1 ze slabo naswietlonego, wyciagnaego po bandzie kadru :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
ja tam nie wiem ale mnie 3 mecze nożnej udalo sie zrobic.... i to pomimo mgiel, szarosci hugaranow i tsunami...
I do tego są tego typu aparatu. Jutro idę na piłkę nożną i nawet nie sprawdzam prognozy pogody (żeby się nie wq.....).
Coś mi się wydaje, że 7D2 podobnie jak 7D1 potrzebuje dobrego naświetlenia kadru i z szumem można sobie spokojnie poradzić na wysokich ISO.
-
Już było tak fajnie a tu znowu cisza :)
Pszczółka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Nie wiem o co chodzi, ale tylko na Twoim zdjęciu mam jakieś poziomnice jak przy słabej grafice:
Fotografia makro nie lubi ostrego światła.
Obawiam się że fotka nie jest dobrze zbalansowana i na 100% ma przepały :).
-
A tymczasem np. na valuebasket cena miło spadła :)
-
Gdyby ceny spadły jak na valuebasket to wchodził bym w ciemno ;) Mam jeszcze pytanie do użytkowników, gdyż mój kolega którego znam bdb. bardzo narzekał na AF w 1D III mogę mu wierzyć na słowo, jednak 7D II to AF z 1D IV 65 polowy nie 45. Szczerze powiem, że ja chcę kupić 7D II pod sport hokej na lodzie, jak jest z trafnością AF w szybkiej akcji jestem praktycznie zdecydowany ale chcę rozwiać wszelkie wątpliwości, bo w Nikonie tylko D4 proponuje mi to co daje 7D II :) Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nikonfan
ja chcę kupić 7D II pod sport hokej na lodzie, jak jest z trafnością AF w szybkiej akcji jestem praktycznie zdecydowany ale chcę rozwiać wszelkie wątpliwości
Kto ma rozwiać Twoje wątpliwości
w kwestii fotografowania rycerzy na szklance ? .
Jeśli 7DII sprawdza się w koszykówce,czy futbolu ,to pewnie w tym niszowym sporcie również.
Zaryzykuj ,nie pożałujesz :mrgreen: .
-
Zysk może i niszowy za to najszybszy zespołowy sport ;) dla mnie najpiękniejszy jak i motocross :) Będę musiał zaryzykować :lol:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
7d2 to nie AF z 1d4....
A z którego RTSiak jeśli mógłbyś mi przybliżyć ;)
-
-
Rozumiem, byłem przekonany że 1D ale coś mi się pokręciło bo ponoć jest tylko podobny do zastosowanego w 1DX ;) No cóż zobaczymy jak to będzie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nikonfan
Rozumiem, byłem przekonany że 1D ale coś mi się pokręciło bo ponoć jest tylko podobny do zastosowanego w 1DX ;) No cóż zobaczymy jak to będzie ;)
Będzie dobrze.
Canon 7D mkII ma na pokładzie wiele rozwiązań stosowanych wcześniej w 1DX. Np: "... zastosowano wykorzystywaną w aparacie 1D X technologię EOS iTR AF i AI Servo AF III, dzięki której uzyskano dokładne śledzenie obiektu w ruchu..."
-
7d mk1 tez mial miec super AF a była kiszka niesamowita, 7dmk2 nie testowalem jeszcze
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
7d mk1 tez mial miec super AF a była kiszka niesamowita, 7dmk2 nie testowalem jeszcze
Nie wiem z jakimi szkłami używałeś 7D1. Korzystam często z bocznych i górnego pkt AF na AlServo i nie ma dramatu :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
Rewelacji nie ma, ale "niesamowitą kiszką" to bym tego nie nazwał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Nie wiem z jakimi szkłami używałeś 7D1. Korzystam często z bocznych i górnego pkt AF na AlServo i nie ma dramatu :).
może to będzie trochę mało eleganckie, ale zajrzałem na Twojego bloga, zdjęcia z meczu z Legią
Zyro, Sa i Duda nieostrzy na miniaturkach, to Twoim zdaniem jest brak dramatu? zakładam, że wybrałeś najlepsze klatki na bloga
operator też ma wpływ, ale to głównie 7D który produkuje takie mydło
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
może to będzie trochę mało eleganckie, ale zajrzałem na Twojego bloga, zdjęcia z meczu z Legią
Zyro, Sa i Duda nieostrzy na miniaturkach, to Twoim zdaniem jest brak dramatu? zakładam, że wybrałeś najlepsze klatki na bloga
operator też ma wpływ, ale to głównie 7D który produkuje takie mydło
Ha, ha, ha. Oczywiście wrzuciłem tylko to co nie kwalifikowało się do wysławiania do redakcji :).
-
Oglądałem na youtube test 7D mk II Jared Polin akurat na hokeju i wygląda to całkiem ok, inny fotograf sportowy z usa też chwali ten sprzęt jeśli chodzi o fotografię sportu i przyrody. Mi do wyboru pozostaje 7D MK II i D7200 z tej dwójki wybieram 7D MK II.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Ha, ha, ha. Oczywiście wrzuciłem tylko to co nie kwalifikowało się do wysławiania do redakcji :).
Oczywiście.....:lol:
-
Ojejku ,przecież wiadomo :roll: ..
Do galeriii trafiają odpadki twórczości.
Perełki lądują w redakcyjnych magazynach,na płatnych platformach,
a co najmniej w portfolio :confused: .
Obłuda.
-
Wypowiadasz się na temat, o którym nie masz zielonego pojęcia. Nie jestem już na etapie wrzucania zdjęć do galerii żeby mnie ktoś pochwalił w ramach forum . Twoje produlcje jeszcze długo nie trafią do żadnego magazynu, wydawnictwa czy nawet bazy zdjęć .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Wypowiadasz się na temat, o którym nie masz zielonego pojęcia
To bardzo możliwe, ale jako lojalny użytkownik CB mam do tego prawo i jako użytkownik 7DII również.
I do tych praw nijak się nie ma jakość moich fotek,mojej wiedzy i umiejętności .
Amen
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Wypowiadasz się na temat, o którym nie masz zielonego pojęcia. Nie jestem już na etapie wrzucania zdjęć do galerii żeby mnie ktoś pochwalił w ramach forum . Twoje produlcje jeszcze długo nie trafią do żadnego magazynu, wydawnictwa czy nawet bazy zdjęć .
to gdzie można zobaczyć te dobre, skoro na stronie ich nie ma ?:D