Odp: Komputer dla fotografa 2014
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Sam nie pamietam kiedy mialem blue screena (7'ka pro).
Reinstalke tez robie raz na rok/dwa lata jak juz duzo rzeczy przewale przez system i raczej profilaktycznie.
Może dużo przewalasz, ale chyba mało konkretnie pracujesz na komputerze z różnymi softwarami.
Nigdy w życiu nie zrobiłbym rekreacyjnej reinstalki bo kosztowałoby mnie to ze twa tygodnie życia. Sama reinstalacja wszystkich aplikacji i kopiowanie plików to już kupa czasu, a odtwarzanie różnych "kustomizacji" i ustawień, hardwarów i driverów to koszmar. Coś takigo robia może ludzie co głównie używaja komputera do gier.
Komputer nie zwalnia z czasem :lol: co się wie jak się robi standardowe testy szybkości. Jeżeli się ładuje milion rzeczy przy starcie to wiadomo, że startup będzie dłuższy, i to tyle. Ale jak ciocia mówi, że jej komputer już nie jest tak szybki jak dawniej, to może ma rację....:lol:
Mi reinstalka zajmuje 2 godziny, nastepne dwa dni to instalki i customizacja. Apropo gier to gram ale tylko w duze produkcje, tak na przyklad w wow'a mam ponad rok played ^^.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Komputer nie zwalnia z czasem :lol: co się wie jak się robi standardowe testy szybkości. Jeżeli się ładuje milion rzeczy przy starcie to wiadomo, że startup będzie dłuższy, i to tyle.
Akurat dla Windowsów do XP włącznie to zjawisko było faktem. Nawet po odinstalowaniu programów ładowanych podczas uruchamiania systemu - Windows wcale nie przyspieszał.
Z Windows 7 miałem tylko raz podobną sytuację, ale na słabiutkim netbooku i zwalam winę na sprzęt. Ubuntu na nim też chodzi wolno...
Cytat:
Zamieszczone przez
MateuszJ
Wątek dotyczy komputera dla fotografa a ja uważam, że te oparte o Windows nadają się do tego celu gorzej niż Mac. Nie tylko z powodu zarządzania barwą.
http://mateuszjaromin.eu/wp-content/...13/06/0520.jpg
Czyli uważasz, że na tym zdjęciu dobrze zarządziłeś barwą? :D
witam
Przeczytałem dość dużą część tego wątku ale dalej mam problem.
Planuje kupić stacjonarkę do obsłsugi Rawów, Tiffów - czyli Lr + Cs6.
Pracuje na wielu plikach więc mocny musi być.
I teraz wiem że na pewno warto mieć 16GB ramu + SSD 250gb. Dalej nie wiem jaki procek i czy osobna dobra grafa będzie miała znaczenie?
Jeśli tak to jaka ?
z góry dzięki
Oczywiście, że jest możliwe kompletne sparaliżowanie XP, ale można zawsze można śmieci wynieść, chyba, że jest kompletna sieczka z systemu jako skutek złośliwego oprogramowania albo autodestrukcji przez nieudolnego użytkownika.
Windows Registry to bardzo koślawy wytwór, którym można sobie zrobić krzywdę. Ale, jeszcze raz, mam komputera śmigajace do dziś na oryginalnej instalacji Windows XP z czasów młodości tego systemu. Nic nie zwalnia. Nie ma cudów.
obecnie mam i5 2500 8gb ram dysk ssd i gt610 na pokładzie, instalacja systemu windows 10 i pozostałych aplikacji do pracy zajmuje mi ok godziny do półtorej godziny. system szybki i lekki (12GB zajmuje, win7 na starcie zajmował ok 18GB) Uruchomienie systemu to może z 5-6 sek. stabilność jest bardzo dobra, nic się nie wiesza i nie krzaczy - komp do pracy odłączony od internetu więc śmieci nie zbiera a brak internetu nie rozprasza przy pracy...
Cytat:
Zamieszczone przez
obcy21
obecnie mam i5 2500 8gb ram dysk ssd i gt610 na pokładzie, instalacja systemu windows 10 i pozostałych aplikacji do pracy zajmuje mi ok godziny do półtorej godziny. system szybki i lekki (12GB zajmuje, win7 na starcie zajmował ok 18GB) Uruchomienie systemu to może z 5-6 sek. stabilność jest bardzo dobra, nic się nie wiesza i nie krzaczy - komp do pracy odłączony od internetu więc śmieci nie zbiera a brak internetu nie rozprasza przy pracy...
To znaczy żadnego AV etc. też nie ma, updaty będziesz robił pendrivem a cała praca polega na obróbce fot. Dostępu do Help w Internecie jak wiele aplikacji ma, w tym Adobe, niet:p. No można i tak, good luck, ale ja nie wyobrażam sobie komputra bez Internetu, nie mam na to czasu. Mam dołaczone trochę hardwaru i softwaru na starcie, więc start 5-6 s jest niemożliwy nawet z SSD. Startup time jest dla mnie nieistotny, bo ja restartuję komputer raz na miesiac może, albo jak coś instaluję, więc może sobie startować nawet minutę.
Im mniej zbędnego balastu tym lepiej, bo szybciej można zrobić backup. 6 GB to niewiele, ale zawsze.
Dzis komp bez internetu to jak auto bez klimy, niby mozna ale...
Dobra, teraz pytanie o Monitor do kompa do zdjęć - czy ktoś ma opanowane zarządzanie barwą na PC ? Zaopatrzyłem się w Eizo CS240 + i1Display Pro i jestem blisko uzyskania na wydruku tego, co symuluję na ekranie PS. W PS korzystam z próby koloru (View/Proof Setup/ Custom) dla konkretnego papieru i jest dobrze. Czy ktoś działał w tym temacie ?
Sent from my iPad using Tapatalk
Witam.
Podłączę się pod temat. Na początku, dla wyjaśnienia - monitor w miarę mam, backup też. Szukam komputera do domu, głównie obróbka zdjęć, czasami jakiś filmik sklecę (ale to już tylko do zastosowań domowych), żadnych gier. Z tego co tu wyczytałem to głównie procesor, ram, ssd. I tak planuję dysk 2TB, SSD 256GB, Ram 16, grafika Quadro K420. Procek koniecznie Intel (złe doświadczenia z AMD). Cena tak najlepiej do 3400zł. Może coś doradzicie, co brać, na co zwrócić uwagę? Programy to 90% LR, 5% Photoschop. Głównie to waham się czy procek i7 6700 czy i5 6600K i go lekko podkręcić? Jaki procek polecacie?
Ja juz się nie wypowiadam, bo każdy będzie pisał co innego. Mam I7
A, możesz coś więcej napisać dlaczego i5, czy i7?
P.S. Próbowałem wysłać wiadomość na priv ale skrzynka zapchana.
Ja kupiłem I7 na zapas, to zdjęć w zupełności starczy i5.
Ta i5 ma mniej cache oraz nie ma HT - podkrecanie tego juz nie zmieni. Z drugiej strony LR nie jest jakoś wybitnie optymalizowany i wielowątkowy. Nie za bardzo rozumiem do czego ta karta quadro - owszem to linia profesjonalna ale do czego innego - na obecnym etapie to LR i jego wsparcie do OpenCL to śmiech - wg mnie ta linia nie ma sensu do LR/PS.
To jaką kartę byś polecił? Troszkę mam zamiar bawić się ze składem filmu, ale to bardziej amatorsko.
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Serio to uzylbym karty wbudowanej w procesor. Jak nie grasz i nie uzywasz oprogramowania mocno używającego karty, to trzymaj się wbudowanej.
Dzięki za info. Chyba tak zrobię. A, grafikę najwyżej dokupię później.
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
Dzięki za info. Chyba tak zrobię. A, grafikę najwyżej dokupię później.
Ja bym tak zrobił. Intel (HD 530) wbudowany w te konkretne modele i7/i5 ma wsparcie dla OpenCL więc LR powinno go używać ale zysk z tego jak dla mnie jest prawie zerowy. Grafikę zawsze można dokupić jeśli się okaże, że jest potrzebna.
A, nie będę miał problemu z wyświetlaniem barw na monitorze?
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
A, nie będę miał problemu z wyświetlaniem barw na monitorze?
W obecnych czasach za barwy odpowiada monitor (lub profil monitora) a nie karta...