Zapisz do dng lub kliknij prawym i wybierz edit in photoshop. Po edycji i zapisie uaktualnienia się samo w LR.
Wersja do druku
Zapisz do dng lub kliknij prawym i wybierz edit in photoshop. Po edycji i zapisie uaktualnienia się samo w LR.
Cześć!
Wypróbowywuję Lightrooma i mam ogromny kłopot:
wszystkie zdjęcia trzymam na dysku zewnętrznym, przy próbie importu do katalogu Lr jedyną możliwością jest "Copy".. na ten sam dysk.
Natomiast ja chciałbym wykonać operację "Add", która jest wyszarzona.
Powód? Mam ustaloną hierarchię katalogów którą chciałbym zachować.
Jak mogę wymusić na Lr by zaimportował zdjęcia przez "Add" z dysku zewnętrznego?
kol. dentharg
Jeżeli korzystasz z LR w wersji 5.xx to poczytaj o opcji "Smart Previews".
To ne funkuje.
Dysk S jest dyskiem podłączonym do USB3 zaszyfrowany TrueCryptem (podejrzewam, że tu może jest problem). SmartPreviews włączone. Jak widać opcja "Add" jest wyszarzona. Lr proponuje zaimportować obrazy robiąc kopię z S na S.
--- Kolejny post ---
No i faktycznie -- problemem był True Crypt. Jak tylko sobie to uświadomiłem to zacząłem grzebać. W True Crypcie domyślnie miałem włączoną opcję "Mount as removable drive".
Wystarczyło odhaczyć i problem zniknął.
witam,
Jestem początkującym w Lightroomie. Mam pierwszy problem - po obróbce, ekspozycja, WB, darki, same podstawowe sprawy i eksporcie do .jpg fotki mają bardzo dużą ziarnistość. Kiedy porównam do .jpg bezpośrednio z D6 to różnica jest kolosalna na niekorzyść tego z Lightrooma ... ? Czy jest możliwość ustawienia w programie języka polskiego - mam wersję próbną ?
Lightroom istnieje w wersji polskiej, nie powinieneś mieć problemu ze ściągnięciem polskiej wersji.
Jeżeli chodzi o ziarnistość, jakie masz ISO na tym zdjęciu. Jest suwak nie wiem czy dobrze pamiętam nie widzę LR, chyba w zakładce Details, który bardzo ładnie wygładza szumy.
Istniała nieoficjalna wersja polska dla wersji 5.3, pasuje też do 5.4 i 5.5 ale jest w nich kilka niespolszczonych wyrazów. Spolszczenia skończyły się od kiedy firma Wimal zaprzestała wsparcia technicznego dla produktów Adobe. Te nieoficjalne spolszczenia działały tylko z pełnymi wersjami Lightrooma.
Może ktoś miał taki przypadek ? mam zainstalowany CS5+Camera RAW i wczoraj pobrałem najnowszą wersję Lr 5.6 do testu, ponieważ nie widział RAW zainstalowałem najnowszy Camera RAW 8.6 (pobrany z oficjalnej strony Adobe), po restarcie systemu WIN 7-64 bit, kompletna zwiecha, system kazał mi "czekaj ..." a po blisko godzinie wypluł jakiś błąd? Po radach informatyków odinstalowałem Lr :( i jest teraz ok :D. Czyżby programy Adobe nie bardzo się wzajemnie polubiły ?
Ja wczorajszej instalacji wersji 5.6 nie mogę otworzyć pliku RAW prawym przyciskiem myszy " otwórz za pomocą" gdyż ikona zniknęła z listy i nijak ją przywrócić. Gdy ręcznie wchodzą w opcje przegladaj i chcę dodać lightroom.exe to nie pojawia się on na liście.
Plik RAW - klik PPM - Otwórz za pomocą - Wybierz program domyślny i wybierz LR. Jak go tam nie ma to:
Na dole przeglądaj - podaj ścieżkę dostępu, którą skopiujesz z właściwości skrótu do LR.
Np: "litera dysku:\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 3.6\lightroom.exe"
Właśnie tak robię i nic - program nie pokazuje się nadal na liście programów proponowanych przez win do otwierania pliku.
Dlatego musisz skopiować ścieżkę z właściwości skrótu i dodać do proponowanych.
PPM na skrócie do LR, Właściwości, Element docelowy i z tego paska skopiuj ścieżkę i wklej do przeglądanych programów.
Tak:
--- Kolejny post ---
Scieżka jest pod właściwościami skrótu
--- Kolejny post ---
To jest oczywiście jeden z kilku sposobów. Można wejść do właściwości plików i ustawić czym mają być otwierane poprzez Panel Sterowania-Programy-Programy domyslne - Ustaw skojarzenia - dla plików *.cr2 (RAW canona).
--- Kolejny post ---
Świetnym narzędziem jest programik FileTypesMan.exe do zmiany parametrów włącznie z wyszukiwaniem dostępu i zmianą ikon wyszukanych przez IconExplorer.exe - ale tu uwaga aby czegoś nie skopać bo wprowadza zmiany w rejestrze. Wskazane zrobić kopię rejestru np. softem Erunt
Wygląda to obiecująco dzisiaj nie mogę ale jutro to sprobuję. Wielkie dzięki :-)
Dopiero zaczynam przygodę z programem Lightroom. Kupiłem Wersję 5 wraz z Premiere Elements 12 i dowiedziałem się, że nie mogę w przyszłości jest uaktualnić. Ale mam pytania:
1. czy do każdej późniejszej wersji 5x mogę uaktualnić za darmo?
2. czy ktoś ma spolszczenie do polskiej wersji 5.2?
Juz jest wersja 5.6 wiec sam sprawdz czy możesz aktualizować.
Wiem, że można ściągnąć wersje 5.6. Tylko nie chciałem rejestrować programu (bo nie wiem czy stary komp będzie wystarczający). Słyszałem że na dwóch kompach można mieć legalnie program?
a nie jest tak, że licencja jest na jedną kopię?
O ile się nie mylę to mi po rejestracji na os x nie pozwoliło już rejestrować na Windowsie
AFAIK licencja zezwala na instalację na dwóch komputerach, przy czym nie może to być praca jednoczesna (typowy przykład użycia: komputer stacjonarny + laptop).
Nie dotyczy to jednak komputerów z różnym systemem operacyjnym, stąd twój problem (klucz z Win nie zadziała na OS X i odwrotnie).
Zastanawiam się nad zakupem nowego komputera. I teraz mam pytanie, co jest ważniejsze do szybkości działania programu Lightroom: procesor, pamięć, dobry dysk SSD. Ten program używa moja żona, ale chcę kupić taki żeby też była zadowolona. W internecie jest pełno testów, ale chciałbym usłyszeć opinię doświadczonych użytkowników Lightroom.
8GB RAM starczy
SSD na cache LR + ewentualnie plik katalogu.
szybki dysk talerzowy na repozytorium RAW-ow
i porzadny proc, zeby to mielic. proc ma ogromne znaczenie dla szybkosci, ale musisz poczytac testy w necie ile wydajnosci mozesz uzyskac za konkretna kwote. przy czym intelowski i5 jest mniej wiecej optymalny pod wzgledem stosunku cena/wydajnosc w LR.
Ja mam podobne, acz nieco odmienne zdanie ;)
1. Sam proces lightroom.exe potrafi zeżreć ponad 8GB RAM, dlatego warto mieć zapas, czyli 12 - 16GB. Przy 8GB całóść szorowałaby po dysku. Jeśli dodatkowo planujesz odpalić równolegle Photoshop albo jakieś pluginy, to 16GB i tak może być za mało.
2. Cache na SSD, jeśli ktoś ma dysk systemowy SSD, to można tam wrzucić cache. W innym przypadku bez sensu, chyba, że chodzi o zabawę w szybkie przewijanie zdjęć na filmstripie. System operacyjny i tak zbuforuje ostatnio czytane dane i będzie odczytywał je z RAM. Porównywałem pracę na katalogu na SSD i HDD - nie czuje się różnicy.
3. Pliki RAW mogę leżęć na HDD albo na NAS, o ile jest podpięty siecią 1Gbps.
4. Procesor ma spore znaczenie, nie tylko podczas exportu. Dużo filtrów, gradientów w module Develop potrafi skutecznie zamulić słabsze maszyny.
5. Karta graficzna - wszystko jedno jaka.
Ma ktoś spolszczenie do wersji Lightroom 5.2/5.6???
Z tym RAMem, potrzebą 16GB to jakieś "bajki".
Mam W8.1, zainstalowanie 16BG RAM pamięci oraz mam Norton 360 w którym widać (zakładka wydajność) historię (ilość) użytej pamięci oraz mocy procesora.
Starałem się maksymalnie dociążyć pamięć otwierając/używając jednocześnie kilka programów (LR, PS CC z pluginami, Outlook, DPP, Google Earth,..) i nie udało mi się "zapełnić" więcej niż 60% pamięci
jp
Ja też uważam, że 8GB RAM do pracy w LR, to optimum.
Zdarza mi się mieć w bibliotece LR załadowanych ponad 3000 RAW w 22 mega pikselch i zużycie RAM mało kiedy doszło do 5 GB.
Co innego Photoshop :D ale nie o tym programie mowa.
8 GB RAM, i5 w zupełności wystarczą do płynnego działania LR.
8gb na i5 nawet bez ssd daje radę. Wolałbym właśnie wydać kasę na szybki dysk niż więcej RAMu
a było już że tylko apple daje plastykę :mrgreen:
ja u siebie mam 8GB i nie zauwazylem, zeby LR przymulalo z powodu braku pamieci. ale 16GB nie mialem, nie potrafie powiedziec, czy to szybciej zadziala przy moich zastosowaniach...
na pewno widze ograniczenia procesora (szybkosc generowania wgladowek) i dysku (np. dodanie lokalizacji zdjec dla 100 plikow)
no wlasnie niekoniecznie jest takie ograniczenie:
Photoshop Lightroom End User License Agreement - Adobe LabsCytat:
2.4 Portable or Home Computer Use. The primary user of the Computer on which the Software is installed may install a second copy of the Software for his or her exclusive use on either a portable Computer or a Computer located at his or her home, provided the Software on the portable or home Computer is not used at the same time as the Software on the primary Computer.
z tego ni czorta nie wynikaja jakiekolwiek obostrzenia wzgledem systemu operacyjnego, wiec jesli nie dziala to dzwonilbym do Adobe'a z pytaniami. bo powinno
Gdzieś już taki problem był dyskutowany - ograniczenie było takie, że ten sam serial nie zadziała na dwóch różnych systemach operacyjnych - albo będzie to 2x Mac, albo 2x Windows. Niby z licencji nie wynika wprost, ale nie dało się zainstalować.
Piszę z pamięci, więc mogę być trochę niedokładny lub po prostu mogło się coś zmienić.
O możliwość instalacji na dwóch różnych systemach operacyjnych trzeba by już faktycznie pytać Adobe.
Zapytam się jeszcze raz, czy jest możliwość spolszczenia Lightroom wersji 5.2/5.6???
Tak, jest możliwość spolszczenia. Kiedyś na stronie wimal'u można było pobrać.
Używam spolszczenia na windowsowej wersji Lightroom'a 5.6 (wcześniej od 5.2).
Używane u mnie tłumaczenie wrzuciłem tutaj: http://witrynafotograficzna.pl/pics/...Lightroom5.zip
Musisz rozpakować i wrzucić w katalogi gdzie masz zainstalowanego Lr (u mnie na windowsie jest zainstalowany domyślnie: C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5.4 > kopiujesz przede wszystkim folder "Resources" zawierający podfolder "pl" a tam jest plik "TranslatedStrings.txt" zawierający tłumaczenia. W spakowanym pliku są też foldery Shared > webengines ale szczere to nie wiem czy są istotne???
Być może to tłumaczenie działa też na Mac'ach (w TranslatedStrings.txt są odwołania do platform systemowych).
PS numer wersji Lightrooma nie ma znaczenia - używam tego samego od wersji 5.0 do obecnej 5.6 (ewentualnie może brakować niektórych tłumaczeń)
Niestety u mnie to nie działa, pewnie dlatego że mam na razie wersję trial 5.6 (kiedyś gdzieś czytałem, że na tej wersji nie działa)
Z trialem nie działa. Tylko wersja pełna lub RC
A powiedz mi czy ja mogę uaktualnić wersję z 5.2 na wersję 5.6? Bo jak kupowałem Lightroom powiedzieli mi, że nie będzie można aktualizowac go, tylko nie wiem czy w obrębie wersji 5.xx też??? Ja kupiłem taką wersję Adobe Photoshop Lightroom + Adobe Premiere Elements OEM (przy zakupie produktów Canon)
To spolszczenie będzie działać z wersją 5.2 lub 5.6 jak zrobię rejestrację? Na razie nie robiłem rejestracji, bo chciałem sprawdzić jak program będzie działać na starym kompie, a planowałem wymianę.
Spolszczenie działa z każdą wersją 5.
Zarejestrowałem program i spolszczenie działa na wersji 5.6. Na trialu nie działało.
Yow, zarejestrowałam się niedawno, choć czytam Was od jakiegoś czasu. Swoją lustrzankę Canona mam od roku. Do tej pory głównie starałam się ćwiczyć rękę i oko podczas robienia zdjęć. Teraz chciałabym kupić swój pierwszy program do obróbki.
Przetestowałam wersję trialową Lihgtroom 5 i chciałabym kupić pełne wydanie Lr5. Obejrzałam kilka aukcji na Allegro i okazuje się, że sporo jest ofert 'Adobe Lightroom 5 + Premiere Elements 12', które jest dodawane do Canona 6D i 5DMk3... Cena kusi, pytanie tylko czy przez głupotę nie zapłacę dwa razy...
Jak jest z legalnością takiego oprogramowania, nawet jeśli sprzedawca wystawia fakturę Vat, skoro na opakowanie jest wyraźnie napisane 'not to be sold separately'?
Faktura VAT (najogólniej sprzedawca płaci podatek w Polsce z prowadzenia działalności np. handlowej) a firma Adobe i legalność używania LR to dwie różne bajki.
Produkty Adobe legalne najlepiej kupować ze strony Adobe Polska
https://www.adobe.com/pl/products/ph...lightroom.html
jp
MAm pytanie z innej beczki. Robiłem imprezkę na dwa aparaty i.... , w domu okazało się, że jeden w stosunku do drugiego ma ustawioną godzinę o ok +1h. Czy można jakoś hurtem zaktualizować datę wykonania w jednych plikach, czy może chociaż ręcznie je jakoś poukładać po kolei w LR lub innym programie? Chodzi mi najprościej o ułożenie zdjęć wg czasu zrobienia. Teraz mam lekki bajzel i nie wiem jak sobie z tym poradzić.
FastStone Image Viewer - otwierasz w programie folder ze zdjęciami, ctrl A, następnie Narzędzia - zmień znacznik czasu wybranych obrazów - ustawiasz potrzebną wartość zmiany i zastosuj do wybranych plików. Działa na jpg
W Lightroom to też zrobisz. Moduł Biblioteka.
Może i jest nielegalne, tylko jak by to miało Adobe udowodnić, że nie został on zakupiony w zestawie z aparatem. ;)