-
Odp: Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?
a teraz coś od siebie :
Kupiłem 5dmkii na allegro ( facet opisywał idealny stan ) faktycznie wyglądał na idealny, tak idealny że po kilkukrotnym zrobieniu zdjęcia poszła płyta główna w aparacie, dodatkowo spust migawki - musiałem dorzucić 1500zł za naprawę.
Mało tego, musiałem zrobić zlecenie, szybko zakupiłem drugie body (ponieważ 1body w serwisie, stwierdziłem że będę miał zapas) trochę za więcej niż poprzednie, a za 5000zł - idealny stan, około 30tyś. przebiegu.
Teraz chciałem sprzedać to dobre body, w takiej samej cenie to co nabyłem ( które nie było serwisowane ) wystawiałem za 5000zł aż 3razy na allegro, później wystawiałem 2razy na allegro za 4800zł i powiem Wam że totalnie nie było zainteresowania potencjalnych kupców, oprócz masy pytań o negocjacje ceny do 4000zł i czasami 4500zł :)
Myślałem że kupie na szybko, zrobię zlecenie i sprzedam i kasa mi się zwróci, dozbieram troszkę i zakupię 5dmk3 a tutaj zostałem z 2aparatami które jak wystawiam za taką cenę jaką niedawno kupiłem, to ludzie mnie jadą mailami że oszalałem z ceną :-) no cóż, teraz jestem świadomy że dużo straciłem na tym body, i pewnie jak teraz nie sprzedam za rozsądną cenę to na zimę dopiero na nich stracę :)
-
Ludzie zawsze będą chcieli taniej ;) to tak jak z golfami z Niemiec. Zostało czekać aż będą handlarze aparatowi, którzy będą sprowadzać uszkodzone piątki, składać w całość i sprzedawać jako prawie nówki :D
Ostatnio wystawiałem na portalu aukcyjnym YN-560 II za 170zł, pierwsze pytanie to przebieg lampy, a drugie czy sprzedam za 80-120zł i oczywiście wysyłka gratis :mrgreen:
-
no nie zdziwię się jak ktoś zacznie kupować na ebay'u po 1100/1200dolarów i tu zacznie sprzedawać po 6tyś - dopisując na aukcji że to prywatnie amatorsko używany sprzęt i jest pierwszym właścicielem :)
z resztą co to za problem kupić na ebayu za 1200dolarów tam tego pełno jest, wychodzi około 4.000zł na pl :)
-
Moim zdaniem żądanie ceny np. 6000 za używane 5d2, bez gwarancji to albo kiepski żart albo happening. I piszę to jako były posiadacz tego aparatu, a obecny 6D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
no nie zdziwię się jak ktoś zacznie kupować na ebay'u po 1100/1200dolarów i tu zacznie sprzedawać po 6tyś - dopisując na aukcji że to prywatnie amatorsko używany sprzęt i jest pierwszym właścicielem :)
z resztą co to za problem kupić na ebayu za 1200dolarów tam tego pełno jest, wychodzi około 4.000zł na pl :)
za 1200 dolarów na ebay'u to można w bardzo dobrym stanie kupić i z oryginalnym gripem jeszcze :-)
-
bez sensu wątek myślę, że admin powinien go zamknąć nic nie wnosi, cena jaką trzeba zapłacić reguluje popyt i podaż na rynku. Jeśli komuś się nie podoba, że sprzęt x kosztuje za dużo to może nie kupować proste!
-
Niestety, prawa rynku sa, jakie sa i ciezko cokolwiek z tym zrobic.
Po pierwsze, na nowym sprzecie traci sie przy odsprzedazy jeszcze wiecej niz na uzywanym. Po drugie, uzywany sprzet ma bardzo zroznicowane ceny, a ostatecznie i tak jest wart tyle, ile ktos zdecyduje sie za niego zaplacic.
Jezeli popyt jest duzy, a podaz mala to ceny uzywanego sprzetu ida w gore. Jezeli odwrotnie, to w dol. Nie ma w tym zadnej filozofii.
Prawda jest tez taka, ze kazdy chce kupic jak najtaniej, a sprzedac jak najdrozej, a co za tym idzie nikt nie sprzeda niczego za polowe ceny rynkowej.
Ja osobiscie wole kupic sprzet nowy albo uzywany w idealnym stanie i kryterium jak najnizszej ceny nie jest dla mnie wyznacznikiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mruk16
bez sensu wątek myślę, że admin powinien go zamknąć nic nie wnosi, cena jaką trzeba zapłacić reguluje popyt i podaż na rynku. Jeśli komuś się nie podoba, że sprzęt x kosztuje za dużo to może nie kupować proste!
Ja bym zalecał więcej zrozumienia i cierpliwości. Forum ma to do siebie że czasem ludzie lubią się podroczyć - jeśli Ci to nie odpowiada trudno ale prosiłbym żebyś następnym razem powstrzymał się od ogłaszania tego publicznie - bo to dopiero nic nie wnosi 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mruk16
Jaki masz problem że ludzie dyskutują o cenach, polecają gdzie taniej kupić itp?!
aaaaa! Pewnie to jeden z tych co już któryś raz wystawił swoją uż. 5m2 na allegro za 5800/6000zł i dalej nie ma zainteresowania - stwierdza że to przez canon-board nie chcę się sprzedać :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
aaaaa! Pewnie to jeden z tych co już któryś raz wystawił swoją uż. 5m2 na allegro za 5800/6000zł i dalej nie ma zainteresowania - stwierdza że to przez canon-board nie chcę się sprzedać :D
Rzucanie tego typu oskarżeń jest mało eleganckie :) Jak mawiał mój starszy kolega - dajcie się człowiekowi wypowiedzieć. Zresztą rację napisał - ceny reguluje popyt i podaż na rynku. Tylko sytuacja wygląda tak, że sprzedający się uparli wystawiać sprzęt za 6tys, a kupujący uparli się nie dawać więcej niż 4,5. Kto pierwszy poczuje ciśnienie w rozporku i ustąpi???
-
racja, tutaj prawie każdy chciałby kupic prawie nowy aparat za pół ceny, bardzo ciekawi mnie za ile, ci narzekający na wygórowane ceny używek sami pozbywają sie dotychczas używanych sprzętów...
-
A niektórzy sprzedający chcieliby za używany, bez gwarancji kilkaset PLN mniej niż za lepszy 6D.
-
jakże człowiekiem występnym i złym oraz pozbawionym zasad i kręgosłupa moralnego trzeba byc, by za zakupiony przez siebie 2-3 lata temu za 8-9 tys zł aparat i przestrzeliwszy nim kilkanaście tysięcy klatek, dbając o niego z namaszczeniem, teraz ośmielać się żądać za niego zapłaty w wysokości 6000 zł !!! przecież to niedopuszczalne, czy regulator rynku nie mógłby wprowadzić jakichś stawek urzędowych niczym Putin na wódkę! czy nie możemy w dzisiejszym handlu używanymi aparatami oprzeć się o idee nad którymi towarzysze z komitetu centralnego pracowali latami zaszczepiając nam je od szczenięcia? odrzućmy te ohydne prawa popytu i podaży, odrzućmy zgniły wolny rynek! niech sprzedający nie dyktują nam za ile chcą sprzedać swój dobytek! rewolucja bracia i siostry, tylko rewolucja!
ja jednak pozostanę przy swoim. Otóż uważam, że za swój i za swoje pieniądze kupiony aparat oczekiwac mogę ceny jakiejkolwiek chcę, obojetnie czy z gwarancją czy bez. Mogę za swój 5d mark II oczekiwać 6000 zł, mogę 10000 zł i mogę 1000 zł. Mogę też wyrzucić go do smietnika (a raczej oddać do punktu zbierającego zużytą elektronikę) i wara od moich praw komukolwiek. To kupujący (a nie komentujący) ma prawo decydować czy podana przeze mnie cena jest dobra czy nie.
Tym zaś piszącym bzdury oceniające, że ktoś chce za dużo za to co chce sprzedać, polecam zastanowić się nad tworzonym odniesieniem do aktualnych cen nowego sprzętu. I pomyśleć, czy uczciwym jest to, że za aparat canon
6d w US płacić trzeba 1500 USD, a w o wiele bogatszej przecież Polsce ponad 2000 USD. I tam skierować swoje nieutulone żale i pretensje (tam, czyli do struktu tworzących cła i podatki oraz do dyktującego cenę importera).
Mnie naprawdę nie obchodzi to ile kto ma w portfelu i za ile co chce sprzedać. Ale to, że za nowy 5d mark III miałem w Polsce zapłacić 12000 zł, podczas gdy wystarczyło wsiąć do samochodu, przejechac się prywatną rzetelnie wykonaną autostradą do kraju, który przecież przegrał wojnę i zapłacić 9000 zł, to mnie ........ I na tym polecam się skupić, a nie na liczeniu tego kto za ile sprzedaje używany sprzęt.
-
Jako że poniekąd nawiązujesz do mnie, pozwolę sobie podjąć z Tobą polemikę (pozbawioną inwektyw itp.).
Uważam, że cena wskazana m.in. przez Ciebie w ogłoszeniu jest co najmniej przesadzona. Ja również kilka lat temu kupiłem 5d2, za podobne do Ciebie pieniądze. I na początku tego roku z niewielką dopłatą zamieniłem na 6d. Nic na to nie poradzimy, że sprzęt elektroniczny szybko się starzeje i nawet dbanie o niego temu nie jest w stanie zapobiec (tak, mój miał 16 tys. zdjęć na liczniku i żadnych śladów użytkowania). Obiektywnie patrząc jest to aparat gorszy niż 6D, no i oczywiście bez gwarancji (a zapewne zdajesz sobie sprawę jak wysokie mogą być koszty napraw).
Szczerze mówiąc to niewiele mnie interesuje ile sprzęt kosztuje w USA czy na Sri Lance. Mieszkam w Polsce i tutaj sprzęt kupuję (oraz ewentualnie sprzedaję). Jeśli ktoś ma taką wolę, może kupić poza granicami kraju, nikt mu tego nie broni przecież. Zapłaci się cło, podatek i będzie wszystko w jak najlepszym porządku.
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Szczerze mówiąc to niewiele mnie interesuje ile sprzęt kosztuje w USA czy na Sri Lance. Mieszkam w Polsce i tutaj sprzęt kupuję (oraz ewentualnie sprzedaję). Jeśli ktoś ma taką wolę, może kupić poza granicami kraju, nikt mu tego nie broni przecież. Zapłaci się cło, podatek i będzie wszystko w jak najlepszym porządku.
Pozdrawiam.
No ale chyba nie zabronisz komuś sprzedawać jego sprzęt za kwotę jaka mu się podoba 8-).
-
Oczywiście. Ale jeżeli oferta jest upubliczniona, to także nie widzę nic złego w komentowaniu oferty, zwłaszcza w aspekcie ceny.
-
No to odetchnąłem z ulgą, bo niektórzy piszą tu tak kategorycznie jakby rzeczywiście tęsknili za regulacją cen 8-).
-
Broń Boże. Ja raczej podchodzę do kolegi sprzedającego życzliwie, bo chyba chce aparat sprzedać, a nie sprzedawać. Trudno mi również zrozumieć motywy jakie kierują ludźmi żądającymi takich kwot za sprzęt, ale to tylko z czystej, ludzkiej ciekawości.
Jeśli kolega chce, to może nawet dać certyfikat, że go używał i cenę podnieść do 15.000 PLN. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Jako że poniekąd nawiązujesz do mnie, pozwolę sobie podjąć z Tobą polemikę (pozbawioną inwektyw itp.).
Uważam, że cena wskazana m.in. przez Ciebie w ogłoszeniu jest co najmniej przesadzona. Ja również kilka lat temu kupiłem 5d2, za podobne do Ciebie pieniądze. I na początku tego roku z niewielką dopłatą zamieniłem na 6d. Nic na to nie poradzimy, że sprzęt elektroniczny szybko się starzeje i nawet dbanie o niego temu nie jest w stanie zapobiec (tak, mój miał 16 tys. zdjęć na liczniku i żadnych śladów użytkowania). Obiektywnie patrząc jest to aparat gorszy niż 6D, no i oczywiście bez gwarancji (a zapewne zdajesz sobie sprawę jak wysokie mogą być koszty napraw).
Pozdrawiam.
za ewentualne sformułowania odebrane jako inwektywy przepraszam
a wracając do meritum: Jeśli ktoś ma taką wolę, może wystawić aparat za cenę jaka mu odpowiada, nikt mu tego nie broni przecież?
nie wiem czy cena 6000 za body 5d mark II to cena wysoka, niska, czy dobra. O tym zdecyduje osoba, która kupi lub nie. Ja uważam, że tyle ten aparat jest wart. Rynek moje oczekiwania zweryfikuje. W polemikę dotyczącą 6d i 5d nie będę dalej wchodził, bo 6d nie kupiłem i nie używam, a także nie miejsce na tą polemikę tutaj. Prywatnie sprzedając mkII nawet nie rozważałem zakupu 6d, bo zmienić chcę na coś lepszego w moim mniemaniu, czyli mkIII.
Natomiast nie widzę tez potrzeby komentowania decyzji osób, które za taką czy inną cenę chcą swój sprzęt sprzedać. Równie dobrze można by wiele komentarzy formułować wobec osób, które za niską cenę chcą okreslony sprzęt kupowac. Tyle, że takie komentarze równie nie byłyby na miejscu.
-
Cóż, wszystko jest ocenne - czy jest na miejscu czy nie. Ja mam inne zdanie, ale jeśli Tobie to nie pasuje, to obiecuję się powstrzymać od dalszych dywagacji na temat ceny.
Kolekcjoner zrobił swoje, więc dodam tylko, że chciałem wyłącznie zapobiec dalszej eskalacji konfliktu, bo w postach usuniętych robiło się mało przyjemnie.
Reasumując - powodzenia :)
-
dzięki, cieszę się że trzymasz za mnie kciuki :lol:
nieprzyjemnie zrobiło się wyłacznie z powodu nieudolnej próby wmieszania w dyskusję poezji, przez osoby którym do poetów daleko i na tym temat zakończmy
-
Nalezaloby dodac, ze Polska to kraj, w ktorym ludzie probuja odzyskac co sie da z poniesionych wczesniej wydatkow - sytuacja ekonomiczno-gospodarcza w kraju skutecznie utrudnia ludziom rozstawanie sie ze sprzetem, kupowanym z reguly za ciezko zarobione pieniadze. Ciezko tez Polakom kupowac co dwa lata nowy sprzet, dokladajac do niego drugie tyle. Na Zachodzie wyglada to z reguly nieco inaczej, choc nawet tam nie widac tendencji do sprzedawania "za pol ceny". To oczywiscie nie dotyczy samochodow zza zachodniej granicy, gdyz wiadomo, ze kazdy Niemiec pozbywa sie kiedys swietnego auta aby nie blokowac sobie miejsca przed domem ;)
Kazdy normalny czlowiek szanuje swoje pieniadze i maja do sprzedania uzywany przedmiot, uzaleznia jego wartosc od wielu czynnikow, takich jak np. ich stan, stopien zuzycia, srednia cena rynkowa, itp.
Uwazam poza tym, ze za sprzet uzywany amatorsko, sporadycznie, w dobrych warunkach i z niewielkim przebiegiem warto dac znacznie wiecej, niz za sprzet pracujacy w rekach zawodowcow, ktorego jedynym priorytetem bylo zarabianie na siebie i wlasciciela. Zwlaszcza gdy wlasciciel dodatkowo odliczyl sobie VAT, a probuje uzyskac na rynku wtornym cene w okolicach wartosci netto, jaka zaplacil za nowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Tym zaś piszącym bzdury oceniające, że ktoś chce za dużo za to co chce sprzedać, polecam zastanowić się nad tworzonym odniesieniem do aktualnych cen nowego sprzętu. I pomyśleć, czy uczciwym jest to, że za aparat canon
6d w US płacić trzeba 1500 USD, a w o wiele bogatszej przecież Polsce ponad 2000 USD. I tam skierować swoje nieutulone żale i pretensje (tam, czyli do struktu tworzących cła i podatki oraz do dyktującego cenę importera).
W ogólności masz rację, ale z tym $1500 to trochę przesada, bo za tyle samego body to nawet w Ameryce nie ma. Na tyle można wycenic korpus w kicie, jeżeli się odliczy cenę obiektywu (ja kupiłem kit, bo akurat chciałem mieć 24-105mm).
Owszem, są sklepy które reklamują bardzo fajne ceny, ale bez solidnego kija bym do nich nie podchodził.
-
Na allegro zaczynają się już pojawiać używane 6D od czasu do czasu, w cenie mniejszej niż używane 5dmk2. Myślę że cierpliwość to bardzo dobra cecha, i może się opłacić. W tym przypadku cierpliwość jest wskazana. Lepiej poczekać, dobrze się zastanowić niż później żałować że się przepłaciło. Albo nie kupiło czegoś lepszego, w minimalnie różniącej się cenie.
Tutaj mamy fajną okazje, 6D w idealnym stanie używana, za 5.000zł
http://allegro.pl/canon-6d-body-okazja-i3450656571.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
Te 5000 zł to cena minimalna a nie końcowa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
axk
Te 5000 zł to cena minimalna a nie końcowa.
"Cena wywoławcza od 4999.00 PLN bez ceny minimalnej - czyli za ile wylicytujesz"
Od kilku dni jest ten aparat i nikt nie zalicytował. Nawet jak trochę pójdzie w górę to się opłaca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
Nawet jak trochę pójdzie w górę to się opłaca.
A skąd wiesz że "się opłaca"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Bardziej się opłaca zużytego przez lata 5dmk2 za 5800zł ?:) czy bardziej się opłaca kupić prawie nowego 6d za 5000 może jak ktoś zalicytuje to 5500zł ? Sam sobie odpowiedź na to pytanie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
"Cena wywoławcza od 4999.00 PLN bez ceny minimalnej...
Przecież ta kwota właśnie to cena minimalna.
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
...prawie nowego 6d...
Ale nie wiesz czy jest "prawie nowy". Właściciel nie jest w stanie podać prawdziwego przebiegu, a to że "dobrze wygląda" wizualnie wcale nie musi świadczyć o niskim przebiegu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Bo już miał taką okazję, z której skorzystał i nie chce być sam :D
Wytalkowane z GT-I9100
-
Cytat:
Zamieszczone przez
axk
Przecież ta kwota właśnie to cena minimalna.
Ale nie wiesz czy jest "prawie nowy". Właściciel nie jest w stanie podać prawdziwego przebiegu, a to że "dobrze wygląda" wizualnie wcale nie musi świadczyć o niskim przebiegu.
Chyba nie nie rozumiesz:
Canon 5dmk2 Data premiery 2008-09-17 na allegro mogą być około 5letnie aparaty.
Canon 6D Data premiery 2012-09-17 Aparat ma nie więcej niż rok. Także jeszcze jest gwarancja, w tym przypadku jest właśnie i do tego jak bykiem strzelił jest napisane że aparat ma około 16tyś zdjęć. Poza za tym 6D jest lepszym aparatem technicznie niż teraz 5dmk2, druga sprawa wcześniej pisałem że obserwuje trochę 6tki bo niedługo zamierzam kupić, i widziałem już trochę używanych w dużo mniejszej cenie niż teraz używane 5dmk2 - a link wstawiłem dla tych którym za drogie jest obecnie kupowanie używanego 5dmk2- w dużo mniejszej cenie mają okazje kupić lepszy, mniej zajechany aparat niż obecnie oferty na allegro 5dmk2.
Tak to jest cena minimalna 4.999zł za ten aparat. Czyli jak klikniesz teraz licytuj, aukcja się zakończy to masz aparat za 4999zł - chyba że ktoś podbije, ale i tak warto spróbować skoro teraz zajechane 5dmk2 to koszt 5800zł/6000zł...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
Bardziej się opłaca zużytego przez lata 5dmk2 za 5800zł ?:) czy bardziej się opłaca kupić prawie nowego 6d za 5000 może jak ktoś zalicytuje to 5500zł ? Sam sobie odpowiedź na to pytanie :)
A skąd wiesz że "prawie nowy", może to jakiś wytyrany w studio grat z trzecią migawką albo sprzęt, który ma wyświeconą matrycę bo był używany w filmówce.
To bardzo ryzykowne coś polecać skoro się o tym nic nie wie.
-
Ja w ogóle jakoś nie widzę sensu w kupowaniu aparatu za 9k PLN i zrobieniu nim przez 3 lata 16 k klatek... Faktycznie szkoda sprzedawać... Jak znajdziesz kupca to się pochwal. :)
Faktycznie przy cenie 7k za 6D to cena 4,5 góra za 5d mk II wydaje się być sensowna. Na górce kupiłeś. :) Jak kupowałem Mk I za 3,5k to właśnie Mk II były po te około 9k. Gdyby ktoś chciał za mk I 8k to pewnie bym kupił nową II. A najpewniej nie kupiłbym nic. Bo pewnie też nie zrobiłem nim więcej niż 20 k klatek. :)
-
pacz pan , a ja myślałem ze aparat służy do robienia zdjęć, atu się okazuje ze trzeba focic non stop żeby to miało jakiś sens...
to ja jako fotoamator nie mogę mieć 5mk3??? Leo why????
a jakie szkła jako fotoamator mogę posiadać??? mam sprzedać elki??
nie rozpędzajmy się tak panowie w osądach...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
Canon 6D Data premiery 2012-09-17 Aparat ma nie więcej niż rok.
Przez rok także można dosyć mocno wyeksploatować korpus, nawet tak że z zewnątrz będzie wyglądał jak nowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
...jak bykiem strzelił jest napisane że aparat ma około 16tyś zdjęć.
Ale "jak bykiem strzelił" właściciel napisał także iż przebieg jest orientacyjny ponieważ nie jest w stanie go zweryfikować. Wątpliwości rozwiał by "pomiar serwisowy".
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
Tak to jest cena minimalna 4.999zł za ten aparat.
Cieszę się że w końcu to zrozumiałeś.
-
Oczywiście zdjęć można zrobić mało, ale za to wiele godzin używać 6D do nagrywania video.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Oczywiście zdjęć można zrobić mało, ale za to wiele godzin używać 6D do nagrywania video.
Taa... i po tym aparacie nic nie widać...
Znaczy: kupił do profesjonalnego filmowania (bo rozumiem że omawiany jest ten aspekt); "jechał" rok zawodowo i aparat wygląda jak nowy?
I napewno zaraz "dupnie"?
..uff...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
axk
Przez rok także można dosyć mocno wyeksploatować korpus, nawet tak że z zewnątrz będzie wyglądał jak nowy
To samo dotyczy się kupna używanych, dużo starszych 5dmk2 w magicznie kolosalnej cenie- I JEST WIĘKSZE PRAWDOPODOBIEŃSTWO.
Cytaty ofert z allegro:
-Cena minimalna 4400zł
AKTUALNY PRZEBIEG: 289 000 zdjęć
-Cena kup teraz 5500 zł Canon EOS 5d mark II.
Aparat przygotowany do sprzedaży. Pomimo iż poprzednia migawka była sprawna, wymieniłem ją na nową w serwisie . W związku z tym aparat ma NOWĄ migawkę z przebiegiem 4806 zdjęć.
- Cena kup teraz 4899 zł
Aparat zakupiony w polskim sklepie 24 08 2010r. Przebieg migawki 170 tys.
Pomimo, że ma 3 lata to wygląda jak by miał 3 miesiące.
To nie jakiś obskrzybany grat.
-Cena kup teraz 4999zł
posiada drobne otarcia oraz ryski, natomiast stan mechaniczny bardzo dobry. Obecny przebieg to 188624
Większość tych aparatów, posiada ryski, albo wielkie otarcia, większość to 3-4letnie body z ogromnym nabitym przebiegiem, znajdują się też aparaty z drugą migawką- i ludzie piszą że migawkę wymieniają od tak "dla przyjemności" aparaty zużyte, jak starej dzi ki kolana za kolosalną cenę. PS: RÓWNIEŻ DOBRZE KTOŚ MÓGŁ KRĘCIĆ MASE FILMÓW TYMI PIĄTKAMI. a te które są po prawie 6000zł też mogą być ładne z zewnątrz a w środku "zgnite jajo" więc Twoja definicja nie ma najmniejszego sensu.
a teraz Cie zaskoczę, jeszcze bardziej :)
Allegrowicz który wystawił tą aukcje: !!! Canon 6D - Body - Okazja !!! (3450656571) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ma 100 % pozytywne komentarze, 152 komentarze ( czyli nie jest to konto widmo itp )
Tam jest numer telefonu, pod którym można porozmawiać o stanie faktycznym body i tak właśnie zrobiłem: uzyskałem informacje od allegrowicza że aparat można śmiało przetestować i nawet wybrać się do serwisu na przegląd, głównym powodem przesiadki o której mówił, to chęć zakupienia 5dmk3
W każdym razie... Dla mnie to jest okazja, dla kogoś to może być podstęp i jeśli woli to może kupić używanego 3lata 5dmk2 z przebiegiem 180tyś za dużo drożej niż teraz wystawiona szóstka :-) POLECAM CZY NIE - NIKOGO NIE ZMUSZAM DO TEGO ZAKUPU !
Poza tym tak jak mówiłem, było już kilka aukcji 6stek w bardzo dobrym stanie, od zaufanych allegrowiczów w podobnej cenie.
Na wiosnę zamierzam zakupić 6D i mam nadzieje że znów się pokaże się kilka egzemplarzy używanych które będę mógł chapnąć :-) a jak nie to będzie nowy ze sklepu ;-)
-
Nie piszę, że tak jest na 100%, ale nieraz widziałem aparat z przebiegiem 100-200 tysięcy wyglądający prawie jak nowy. Używany tylko w studio itp.
Ale to nie mój interes. Ja już swojego 6D od prawie pół roku mam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hekselman
Taa... i po tym aparacie nic nie widać...
Znaczy: kupił do profesjonalnego filmowania (bo rozumiem że omawiany jest ten aspekt); "jechał" rok zawodowo i aparat wygląda jak nowy?
I napewno zaraz "dupnie"?
..uff...
Tak samo może byc z używanymi 5dmk2 - o których jest "temat"
ps: coś mi się wydaje że macie tam swoje aukcje z piątkami :D :)
-
Ale 100-200 tysięcy to nie jest jeszcze astronomiczna liczba, rzekłbym nawet, że akceptowalna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Tak samo może byc z używanymi 5dmk2 - o których jest "temat"
ps: coś mi się wydaje że macie tam swoje aukcje z piątkami :D :)
Coś mi się zdaje że wyciągasz zbyt pochopne wnioski.
Po prostu racjonalnie i chłodno patrząc polecanie kupowania czegoś o czym się nie bladego pojęcia jest nadzwyczaj ryzykowne. Aukcji są tysiące i każdy sam musi sprawdzić czy warto czy nie, a nie na zasadzie że tu ktoś wkleja i poleca w ciemno .............
....... no chyba że to jego sprzęt ale tedy to już są stosowne kary administracyjne :mrgreen:.
-
Cytat:
pacz pan , a ja myślałem ze aparat służy do robienia zdjęć, atu się okazuje ze trzeba focic non stop żeby to miało jakiś sens...
to ja jako fotoamator nie mogę mieć 5mk3??? Leo why????
Możesz. Ale potem nie płacz, że za 3 lata nikt nie będzie chciał zapłacić 6k PLN mimo iż ma przebieg 15k. :) Możesz mieć mi 1Dx. Możesz mieć i kilka 1Dx. :) Canon 6D wyciął niezły numer chcącym sprzedać 5D mk II.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Coś mi się zdaje że wyciągasz zbyt pochopne wnioski.
Po prostu racjonalnie i chłodno patrząc polecanie kupowania czegoś o czym się nie bladego pojęcia jest nadzwyczaj ryzykowne. Aukcji są tysiące i każdy sam musi sprawdzić czy warto czy nie, a nie na zasadzie że tu ktoś wkleja i poleca w ciemno .............
....... no chyba że to jego sprzęt ale tedy to już są stosowne kary administracyjne :mrgreen:.
Kupując coś używanego, zawsze jest ryzyko, nie ma znaczenia czy sprzęt mało używany, czy dużo - nigdy nie ma pewności czy prawda jest wiarygodna po stronie sprzedającego- fakt taki że każdy chcę sprzedać swój sprzęt za jak najdrożej i zawsze będzie przedstawiał go w świetle superlatywów:-)
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Canon 6D wyciął niezły numer chcącym sprzedać 5D mk II.
Nie tylko 6D, duża część osób, która miała przejść z APS-C na FF zastanawia się czy nie zostać i to dzięki nowością takim jak Sigma 18-35 i na dniach Canon 70D - bo jednak APS-C nie umiera tak jak mu wróżono :-)
Np. taki Nikon D7100 - wystarczy wejść na forum Nikona i poczytać ile osób miało kupić FF a jednak zostali w apsc i zakupili nikona 7100
Swoją drogą taka sigma 18-35 1.8 to świetny zestaw z n7100- oby nasz canon się popisał 70D
-
Temat podobny jak na forum nikona. Kupic uzywane d700 czy nowe d600. Widze ze z canonem jest podobnie :D
-
dokładnie :D - niezawodność i lepsze wykonanie 5dmk2/d700, nowocześniejsze matryca = lepsze parametry obrazu 6d/d600 :) (oraz kilka innych rzeczy jak np. AF - choć kamień milowy to nie jest). All-in-one 5dmk3/d800 :D Sprytna kategoryzacja rynku :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swishu
dokładnie :D - niezawodność i lepsze wykonanie 5dmk2/d700, nowocześniejsze matryca = lepsze parametry obrazu 6d/d600 :) (oraz kilka innych rzeczy jak np. AF - choć kamień milowy to nie jest). All-in-one 5dmk3/d800 :D Sprytna kategoryzacja rynku :)
To 6d jest zawodniejsze od 5d2? Już się na nim zawiodłeś? Coś na poparcie?
A ta kategoryzacja to chyba praktyka tak stara jak najstarszy zawód świata czyli sales(wo)man więc Ameryki nie odkryłeś.
-
tak po prawdzie ciężko mówić o zawodności/niezawodności 6d bo to jeszcze zbyt krótki okres czasu na rynku.. (dużo osób robi zdjęcia nieprzerwanie od 2008 roku właśnie 5dmk2 z przebiegiem często ponad 150k i to wg. mnie świadczy o niezawodności + gwar. migawki ). 6d nie jest sprzętem w pełni pro (ma jednak dużo znamion pro - np. matryca) , jest dla mocnych entuzjastów fotografii jak to nazywa canon, więc siłą rzeczy nie może oferować tego co seria 5D. Nie oznacza to jednak, że 6d nie będzie robił równie profesjonalnych zdjęć co 5dmk3 (praca matrycy niemal bliźniacza, procek ten sam, iso nawet trochę lepsze w 6d).. Tak samo jak 6d statystycznie może nie zagwarantować takiego samego współczynnika niezawodności co 5dmk2/5dmk3.. A zawsze się może znaleźć ktoś taki, co powie 5D to nie pro, bo dopiero od 1D się zaczyna, gdzie aparat robi 200-300 tys i więcej bez awarii. Ot tyle rozważań nad 5mk2/mk3/6d. Koniec.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A ta kategoryzacja to chyba praktyka tak stara jak najstarszy zawód świata czyli sales(wo)man więc Ameryki nie odkryłeś.
Masz rację, powstrzymam się następnym razem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
To 6d jest zawodniejsze od 5d2? Już się na nim zawiodłeś? Coś na poparcie?
Znów pewnie ktoś napisał taką głupotę, komu używane 3-4letnie 5dmk2 nie chcę się sprzedać na allegro za którymś wystawieniem aukcji na allegro , ponieważ około pół roczne używane 6D jest o tysiąc mniej :D a nowe 6d jest o 500-1000zł więcej :D
Czy Panowie nie mogą się pogodzić z kompleksem, że jednak 6D jest dużo lepsze niż 5dmk2 ? dlatego takie dziwne porównania i zawyżanie cen używanych 5dmk2 ?:D
-
kurczeblade - w tym momencie ciężko powiedzieć czy głupotę, wiem jednak na pewno, że gdybym miał kupić 3-4 letnie 5dmk2 za 5,5 k (dopłata na zasadzie kultu 5d) to wolę trochę dopłacić i kupić nowe 6d, bo na prawdę argument typu 1/8000 migawka to słabo jak na utrzymanie 5dmk2 na wygranej pozycji, w całej reszcie 6d jest na plus. Sama ergonomia to już kwestia indywidualna :)