o... i dock za 199zł :) Za tydzień sigma będzie u mnie :)
Wersja do druku
o... i dock za 199zł :) Za tydzień sigma będzie u mnie :)
Gdzie masz info o docku za 199?:)
Dobra wiadomość. :) Myslalem, ze będzie znacznie drożej. 200 jest do przeżycia. Dobry krok ze strony Sigmy!
Zdajcie relację z pracy tego ustrojstwa.
Wg tego Sigma USB Dock Station - YouTube
Będzie można dokonać korekcji odrębnie dla kilku odległości ostrzenia ?
Domowa kalibracja - fajna sprawa. Jeśli będzie zdawać egzamin to świetne posunięcie ze strony tej firmy. Mam nadzieję, że będzie można kalibrować na różne odległości.
"USB Dock, w połączeniu z darmowym programem SIGMA Optimization PRO, jest kompatybilny z nowymi obiektywami Sigma z serii C, A i S. Za jego pomocą w każdej z tych serii można zaktualizować firmware obiektywu oraz skalibrować AF: 4 punkty ostrzenia dla obiektywów stałoogniskowych, 16 punktów dla obiektywów typu zoom (4 odległości ostrzenia x 4 ogniskowe)." :)
No i super. Szkoda, że Canon czegoś takiego nie ma w ofercie.
I jak widać na przykładzie wątku o kalibracji 5d3 niewiele jest to warte.
Nie pisałem o jakości. A tak powinno być " :evil: "
Jakby nie patrzyć 35mm to dla mnie i dla wielu osób najbardziej uniwersalna i popularna ogniskowa i fajnie,że zrobił się większy wybór, gdyż warto posiadać takie szkiełko. W każdym razie nie zamienię 35L na Sigmę, mimo,że kilka stów by mi zostało w kieszeni, za to na 24mm 1.4 Sigmy czekam z niecierpliwością, tym bardziej,że Canon w tych ogniskowym często ma problemy a af,co nie występuje w 35-tkach.Za pewne jest to problem szerokich i jasnych szkieł...ale poczekajmy i się przekonamy kiedy pojawi się jakaś nowa perełka :)
Przed chwilą kupiłem. :) niedługo podzielę się wrażeniami. :)
Staram się zachować zdrowy dystans i czekam na przetestowania w po prostu roboczych warunkach. Obfotografowałem już pół sklepu przy wybieraniu i większość rzeczy w pokoju. ;p Ale takich zdjęć za szczególnie miarodajne nie uznaję. ;)
Za to co mogę powiedzieć już na pewno: autofocus nie jest błyskawiczny, ale na pewno szybki i cichutki. Poza tym budowa - super! Może komuś przeszkadzać brak uszczelnień, ale czuć że to kawał solidnego szkła.
Aczkolwiek prawie na pewno odświeżą swoje stałki pod tę nową serie
I niech wypuszczą swoją wersję 24 1.4 na poziomie tej 35. :) I jeszcze 135 2.0. :D
To ja poproszę Sigma 135/2 IS ;)
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
Stare plotki, ale: Rumor: Sigma to release fast prime lenses | Photo Rumors
Nową serię obiektywów zaczęli bardzo dobrze, więc pewnie pójdą za ciosem, a 24 i 135 to bardzo dobre ogniskowe do dalszego rozwoju 'prime lenses'. :)
Nic tak nie cieszy klienta jak silna konkurencja :)
Zauważyłem, że trochę spadła cena Canon 35 L, zapewne przez tą Sigmę.
Ja widzę Tylko dwa argumenty, za tym, żeby 35L II był bezkonkurencyjny względem wersji I oraz Sigmy 35/1.4
- stabilizacja obrazu
- uszczelnieniona obudowa
Oczywiście oba w/w przy założeniu, że jakość obrazu będzie jak w Sigma 35/1.4, a AF przynajmniej tak szybki jak w 35L
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
Nie będą próbować. Bo wiadomo, że ta cena nie wynika z niczego. Im drożej tym więcej chętnych. Taka specyfika rynku. :)Cytat:
Jak dodadzą do tego stabilizację, to w 10 tys.zł się zapewne nie zmieszczą
Nie spodziewałbym się ISa w 35L mkII.
Ja bym się w tym roku raczej nowego lensa 35 mm nie spodziewał...
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Wiem że nie związane z S35 ale zerknijcie co niedługo będzie w sprzedaży od Sigmy Gear for Image :: Sigma ART 18-35mm f1.8 DC Preview
Bardzo dobrze, że Sigma wzięła się do roboty... od lat mają predyspozycje.. czas je wykorzystać w 100% :)
Jest już wątek o tym szkle. http://www.canon-board.info/obiektyw...wiatlem-90188/
zdjec z ostatniego slubu nie pokaze, bo para mloda nie wyrazila zgody.
za jakis czas, pokaze z innego slubu najwyzej.
ale jestem mega zadowolony z jakosci obrazka, jak i z celnosci AF ;)
poki co takie dwa luzne sample z majówkowej sesji.
pierwsze zdjecie pokazuje jako ciekawostke, bo do ustawienia ostrosci uzylem skrajnego gornego punktu AF, w trybie Servo - pod swiatlo, co w przypadku 5DII, byloby niemozliwe do wykonania (moze na srodkowym punkcie, chociaz mocno watpie)
jak widac AF sigmy daje rade nawet w tak skrajnych warunkach jak sledzenie AF pod ostre swiatlo :mrgreen:
zdjecie zrobilem bez zalozonej oslony przeciwslonecznej, na obiektyw nakrecony filtr UV B+W F-Pro
praca pod ostre swiatlo - wzorowa:
i ze swiatlem ;)
zdjecia maja exify ;]
PS. Jednak w wiekszosci na tej sesji uzywalem 135L
Nie napisze nic nowego - 135L na FF po prostu miazdzy w zastosowaniach portretowo-plenerowych :D
Mały OT co by nie być gołosłownym :mrgreen:
Moim zdaniem Sigma jest bardzo dobrym obiektywem ale nie do portretów, jednak 135L generuje inne proporcje twarzy i ten bokeh :) Niestety jeszcze się nie dorobiłem 135 ale może niedługo.
Wracając 35/1.4 jest idealna do ciemnych miejsc, miejsc z niewielką ilością światła, sal itd
Sigma ma tez super bokeh - tyle, ze troche inny no i z oczywistych przyczyn nie bedzie taki kremowy jak z obiektywu o ogniskowej 135mm i swiatlosile 2.0 ;]
35mm tez sie fajnie sprawdza w portretach, co pokaze samplami za jakis czas (co nie zmienia faktu, ze imho 135L sprawdzi sie lepiej w portretach)
Generalnie 135L to wybitny obiektyw, ale do idealu brakuje mu kilku rzeczy:
- zdecydowanej poprawy dzialania pod ostre swiatlo (obecnie jest srednio-slabo, pod tym wzgledem Sigma 35/1.4 bije calkowicie 135L)
- uszczelnien
- stabilizacji obrazu
Plotki glosza, ze Sigma ma w tym roku wypuscic 135/1.8 OS z serii A (czyli konstrukcja mechanicznie tak samo dobra jak Sigma 35/1.4)
Jak zastosują powłoki antyodblaskowe jak w modelu 35/1.4, zachowaja pozostale wlasnosci optyczne takie same (lub lepsze) jak 135L, to jakaby nie byla wydajna stabilizacja - warto bedzie sie obejrzec za tym tele :)
Wrzuć jakieś przykłady :)
Nie wiem, miałem okazję podpiąć to szkło na chwilę - ostrość faktycznie masakra, więc zainteresowałem się. Ale jak patrzę po samplach tu czy na POTN to właśnie do bokeh nie mogę się przekonać. O ile z bliska jest naprawdę fajny - taki trochę agresywniejszy niż w 35L, co fajnie wygląda, to na średnich odległościach po prostu mi się nie podoba. Jest jakiś taki... chirurgiczno - kliniczny. Nie umiem tego inaczej określić. W każdym razie, póki co, 35L dużo bardziej mi leży pod tym względem.
Doradźcie proszę...
Od tygodnia jestem mężem babci ;-) i chcę kupić szkło pod FF do fotografowania dziecka (w najbliższej przyszłości chrzest, potem portreciki).
Czy kupić C28 1.8 czy S35 1.4 ?
Wysłane z I9100 za pomocą Tapatalk 2
Do portretu to rzecz jasna, im szerzej tym lepiej.
Czego oprócz planowanych szkiel używasz najczęściej ?
Myśle ze lepiej gdyby napisał czym robi najczęściej.
Może gdyby został z 50 to byłoby lepiej.
Nie każdemu 35 pasuje... Daj sie wypowiedzieć zainteresowanemu