-
Odp: [mkkaczy] Dzika przyroda
Wydaje się być dużo skuteczniejszy od czapli. A napewno robi znacznie więcej hałasu. W tym miejscu akurat wody jest dość mało, dodatkowo czasem zupełnie wysycha w ciągu lata, więc nawet te cierniki jakoś tam muszą sobie radzić bo są każdego sezonu.
Tak dokładnie wygląda to miejsce (siatka przykryta trawa w dole zdjęcia)
Za to obok na drugi większy zbiornik połączony z morzem w okresie letnim na tarło wpływają mulety. Te już są na tyle wielkimi rybami że nic im nie zagrozi.
-
przychodzi taki etap ze zdjecia od kuchni są ciekawsze niż zdjęcia zwierzaków ;)
Ptactwo masz opanowane konkretnie :)
-
Jak nic musisz uważać żeby po tobie co nie przejechało lub ktoś nie przelazł :) doskonały kamuflaż :) Ja jestem w trakcie budowy czegoś podobnego - będzie stać na podmokłym terenie , i muszę to na koniec zdjęć gdzieś przesunąć.Mam już przygotowane 4 deski o całkowitej szerokości 60 , i osadzę to na 2 rurach pcv zaklejonych z dwóch stron .na to przyjdą pałąki z plastiku , podwójna siatka - podpatrzone u Ciebie na filmiku :) Nie płacę za patent :):) a na to sitowie .Zakupiłem i przyszedl mi z polski Groundpod.Zmodyfikowałem go tak by bez głowicy osadzić aparat z obiektywem, by móc jak najniżej zejść do poziomu wody.Te rury z pcv chcę z dwóch stron podciąć jak noski nart,żeby móc to wszystko przeciągnąć po tym błocku a potem schować to gdzieś w trzcinach.Może masz jakiś inny pomysł na coś podobnego ?? zdjęcia mego terenu widziałeś , więc może jakieś inne rozwiązanie? Już nie dostanę pozwolenia na stałą 2 czatownie na tym terenie od straży parku:)
-
Ogólnie zarys budy masz. Reszta wyjdzie w praniu i będziesz ją dostosowywał do swoich potrzeb.
Ohary - bardzo terytorialne i waleczne kaczki
583 Samica której wiatr podwiewał sukienke
584 Samiec na posiłku
585
586 Samica sygnalizująca gotowość samcowi
587
-
Z przyjemnością zaglądam żeby zobaczyć jak się powinno robić zdjęcia ptakom .Ta z sukienką jest debeściara :)
-
583 i 587 absolutnie piękne.
-
-
Cała seria jest świetna, ale 585 najlepsze, jak dla mnie.
-
583 najlepsza, ale pozostałe też dobre.
-
Świetna strona, 583 brak słów
-
-
I ohary i krwawodziób świetne :-).
-
Zawsze czekam na nową dostawę zdjęć :) super kadry :)
-
-
Świetnie wygladają, jak przy lustrze.
-
Jak Ci się sprawuje 1D IV ? Kolega ma do sprzedania , 28 000 zdjęć za 1300 E.Potrzebuję taki do tyrania nad wodę.
Ostatnie zdjęcie fantastyczne .
-
Dzięki
1300 za taki przebieg to dobra cena. Ja dałem trochę mniej, ale 67000 miał i lekkie otarcia. Ja akurat jedynke bardzo lubie, ale na boisko, gdzie fotografuję dzieciaki z naszej parafi.
Z zalet dla mnie to:
bateria
ergonomia
FPS
kolory na niższych ISO
małe zaciemnienie obrazu w szybkiej serii
Stałe podświetlenie aktywnego punktu AF
Szybka reakcja po wciśnięciu spustu migawki
korekcja expozycji w trybie M
Powiązanie aktywnego punktu AF z punktem pomiaru światła
Wady:
tylko jeden aktywny punkt AF. Można co prawda sobie w ustawieniach ustawić 1+dookoła, ale ich nie widać. Tu np. śledzienie ptaków w locie łatwiej jest mi robić grupą punktów jak w 5dIII
brak cichej migawki. Jest co prawda jakiś protoplasta, ale to do kościoła raczej bo tylko pojedyncze zdjęcia robi a i tak głośne jest.
-
O kurrr jaki fajny gołomb :D :D :D A tak serio to świetna fotografia :)
-
Dzięki
Kiedy płynąłem w tamtym roku po raz 13 na wyspę, spotkałem starszego człowieka który przewiózł okołu 20 lat temu z grupą innych przyrodników zaledwie kilka par głuptaków z zachodniego brzegu Irlandii. Płynął żeby zobaczyć jak populacja się zwiększyła. Ja jestem na wyspie co roku od kilku lat (moje pierwsze zdjęcia w wątku pochodzą z tej wyspy) i widzę że populacja się zwiększa . Zresztą tym ptakom nic na wyspie nie zagraża, jak np. mniejszym maskonurom, nużykom czy alkom poprzez choćby mewy siodłate. Sam facet był nieźle zaskoczony kiedy zobaczył to:
590 kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt tysięcy głuptaków.
591 kiedy jakiś głuptak wyląduje, rozpoznaje się z partrnrem poprzez pukanie się dziobami
592 Ciągle podkradają sobie materiał na gniazda
593 Z tego kamienia obok ich pasa startowego jeszcze w tamtym roku je fotografowałem. Teraz już jest zajęty przez gniazda
-
Genialne zdjęcia, ostatnie 3 brak słów ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
ostatnie 3 brak słów ...
No mnie słów brakło przy ostatnim ( 593). Przepiękne.
-
590 i 593 świetnie wyglądają, zresztą - cała seria jest znakomita.
-
Italy, lotne masz z 1dIV+200/2.8. Rozmowy z 5dIII+400/2.8
594
595
596
-
Dzięki, jednak co światłosiła 2,8 to nie 5,6 :).Teraz odkładam zaskurniaki na wypad w góry.Niestety pasje kosztują :)Ale jeśli się myśli poważnie o dobrych kadrach ptaków to fundusze drenują kieszeń .Jutro wybieram się za ibisem sacro, ponoć są jeszcze w okolicach mej czatowni. Zobaczymy , może podejdą tym razem bliżej.Staram się też na pozwolenie robienia zdjęć na głównym zbiorniku z czatowni pływającej - może się uda.
-
Dzięki
Ogniskowa również. Nawet 400 przymknięta do f/7, ma wciąż bardzo ładne rozmycie
Ostatnio przez kilka dni z rzędu, bo akurat pogoda była ładna, nastawiłem się na kulika wielkiego. Ptak dość popularny, ale i inteligentny, więc przechytrzenie go było nie lada wyzwaniem.
I w algach próbowałem się ukryć
i w błocie
Największym problemem były odpływy, bo jak już rozłożyłem się, to po pół godzinie woda była daleko, więc i ptaki na dystansie, że nawet 400+TC było za krótkie
W końcu jednak udało się je ustrzelić w ładnym świetle, choć niestety wciąż na dalszym dystansie.
597
598
599
600
-
Ty to masz pasję-gratuluję zdjęć.
-
To na zdjęciu obok maty w kształcie puszki to co to ?:) Masz pomysły z tymi algami, ale takie życie -inaczej się nie da.Piękne ujęcia warte taplania się w błocku.Jedynie czego zazdroszczę to dobrego dostępu do czystej wody,pozbawionej traw i sitowia.U mnie niestety nie do znalezienia w okolicach.
599 dla mnie najlepsze -bo z algami które też robią klimat na zdjęciu.
-
Dzieki. Ta puszka to głośniczek. Sieweczki i ohary dobrze reagują na głos.
Co do traw i sitowia to o ile nie za bardzo wchodzą w kadr, to są dobre. Ja na tej miejscówce muszę sie mocno nakombinować, bo jak widzisz algi są w większości prawie czarne i paskudnie takie ciemne tło wygląda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
To na zdjęciu obok maty w kształcie puszki to co to ?:)
A dokładniej JBL Charge 2 lub 3'ka?
-
Chyba 2.Ogólnie niezły, pomaga mi czasem.
Jak ktoś chce, można posłuchać wywiadu ze mną
Dzika przyroda Irlandii w obiektywie polskiego fotografa - REDAKCJA POLSKA
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Jak ktoś chce, można posłuchać wywiadu ze mną
Gratuluję :)Fajnie posłuchać i dowiedzieć się czegoś nowego .
-
Wysłuchałem - super, tak jak trzeba :)
-
Fajnie się słuchało, a maskonur w kwiatkach rzeczywiście uroczy - lubię takie zdjęcia.
-
Dzięki
Z samego rana samica przyleciała sprawdzić samca co robi, no i dostało się biedakowi.
601
602
-
Pięknie....Powoli dochodzę do etapu, że bardziej "zazdroszczę" samej obserwacji i przeżyć niż zdjęć....:)
-
Super zdjęcia! Choć bardziej czytelne jako seria niż pojedyncze kadry. Chciałoby się mieć również sekwencję video ;)
Albo masz sporo szczęścia albo sporo czasu spędziłeś na obserwacjach (a może jedno i drugie :lol:). Nigdy nie obserwowałem tego rodzaju zachowań u dorosłych zimorodków. W jakim okresie to było robione?
-
-
Nic tylko klaskać w ręce za super zdjęcia akcji.Warto czasami spędzić długie godziny na obserwacji, co daje takie zdjęcia. Choć czasami się zdarzy że po krótkim czasie po przyjściu na miejsce zastanie się taką super akcje i zdąży się ją sfotografować.
Complimenti Maschio anatra :mrgreen:
-
-
Dzięki
Z zimorodkami spędziłem dużo czasu w tamtym roku i w tym też zamierzam. To było robione w sobote o poranku, więc teraz w okresie lęgowym. Generalnie z moich obserwacji tej pary wynika że samica z rana jest w kiepskim nastroju i często samcowi się dostaje. Zwykle naniego krzyczy, ale tym razem poszło na noże. Ogólnie samice w okresie lęgowym bardzo ganiają samców żeby nie przesiadewali, tylko łowili rybki. Sama samica też jest bardziej skuteczna w łowieniu i często lepiej współpracuje przy fotografowaniu.
Tu na początku filmiku gdzie mam ujęcia sprzed kilku lat widać jak samica przegania samca z kija. Ona nawet nie ma prawa usiąść obok niej.
https://www.youtube.com/watch?v=kyslnQ9uxz8
-
Najbardziej lubię zdjęcia akcji - piękne!
Jak rozróżniasz płeć - widać to, czy po prostu wiesz, skąd przyleciała?
-
Samica ma spód dzioba czerwony. Samiec ma cały czarny. To jedne z niewielu ptaków gdzie samica jest poprzez ten dodatkowy czerwony, nawet bardziej kolorowa od samca.
-
Zdjęć znów zazdroszczę. A film też czaderski!
-
-
Sieweczka z ostatniego bardzo dobra.
-
-
Fajnie wstrzeliłeś się w przylot zimorodka.No i tło takie jakie lubię.
-
Ze zdjęć zimorodków i Twoich obserwacji mógłbyś złożyć album. Oprócz oczywistego talentu do fotografowania, umiesz jeszcze opowiadać, co widać i słychać.
-
Dzięki.
Italy - specjalnie zamontowałem taki niewygodny dla nich kij, bo w tym roku nastawiłem się na lotne. Niestety kij był za bardzo niewygodny i przestały na nim siadać. Teraz wymieniłem, ale na nowym też nie chcą.
Leon - Zdjęć zimków zrobiłem w sumie pare tysięcy. Na niejeden album by starczyło. Większym wyzwaniem jest co usunąć. Ale i tak niestety najlepsze momenty potraciłem, bo to sie skrzydło ucięło, to lekko ostrość zeszła. Niestety, te stracone kadry z akcji bolą najbardziej.
W tym roku ze względu na akcje częściej pstrykam 1dIV, ale niepełna klatka jest mocno wku... bo właśnie przez ucięcia ptaków straciłem super kadry. Znowu 5dIII trochę za wolna seria i tu za prawie wszystko nieostre. 1dXII poza zasięgiem finansowym, a 1dX nie ma cichej migawki.
-
Za dużo nie usuwaj....:) Pokazuj jak najwięcej, super ujęcia, zimorodek nigdy się nie znudzi zwłaszcza w takich ujęciach...:)