Dla mnie kolejny argument za M-ką to obróbka w DPP.
Przejściówki min. MEIKE są po 300 zł, więc znacznie taniej od firmowych.
Wersja do druku
Próbował ktoś z użytkowników EOS-M uruchomić w nim oprogramowanie Magic Lantern ??
Zależy mi bardzo na interwalometrze w tym aparacie - ten soft jako chyba jedyny daje taką możliwość...
Wykonałem wszystko z instrukcją zawartą na stronie projektu - lecz w chwili naciśnięcia spustu oprogramowanie zawiesza się.. i nie można wykonać żadnego zdjęcia
Nie wiem gdzie popełniam błąd..
Proszę o pomoc osoby, które uruchomiły ten soft na M-ce.
Pozdrawiam
Mariusz
Chyba nie ma jeszcze oficjalnego wydania dla M? Pobieżnie rzuciłem tylko okiem na forum ML. Może dlatego pojawiają się problemy? Osobny wątek dotyczy zdaje się wersji z nowszym firmware.
--- Kolejny post ---
Potwierdzam i dziękuję za namiary. Raptem 7 dni przesyłka szła do mnie (2 dni zajęło przerzucenie jej z HK do stolicy). Rzeczywiście wszystko orginalne, sprawne, bez zarzutu. Polecam również.
Oryginalny można nabyć na ebay z HK za $95, a Meike za $34.
W tej chwili nie widzę, ale ostatnio były te:
ADAPTER Canon EF EF-S na EOS M EF-MOUNT EF-M (3928131186) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
ADAPTER Z CANON EOS M [ EF-M ] NA CANON EF-S / EF (3940333837) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Proponuję napisać do tych sprzedawców, może mają adaptery niewystawione na aukcjach.
Polecam wypróbować przed kupieniem. Niestety, pewnie w ramach oszczędności, wiele z tych adapterów ma okrągłe styki, które łatwiej tracą kontakt w przypadku jakichkolwiek luzów na bagnecie.
Dzięki za namiary. Niestety na miejscu nie mam nigdzie sprawdzić, nawet oryginał. Jak będzie na allegro to zakupie i mam 10 dni jak cos na sprawdzenie.
odgrzebię kotleta ;)
ale w tych cenach to lepiej z hąkkągu coś ściągnąć :)
ja zamówiłem obiektyw 22mm u polecanego kilka razy w temacie użytkownika z ebuy'a i nie narzekam. Przesyłka szybko dotarła, całość oryginalna, porządnie zapakowana. Oby się sprawowała latami ;) bo nie zamierzam na razie eos-m zmieniać na coś innego.
Canon M niestety upadł.
To znaczy nie model Canon M, ale konkretny egzemplarz.
Nie byłem świadkiem jego upadku, więc nie wiem, jak można było tak przy..., aby tylna obudowa punktowo odgięła się od reszty korpusu i zdeformowała, ale płeć żeńska jest nazywana słabą tylko dlatego, że sama się na to zgadza (są teraz mistrzostwa świata w piłce nożnej dziewcząt, można popatrzeć, jak delikatnie się kopią i zderzają, ufff).
Wracając do rzeczonego egzemplarza, poza tą artystycznie uformowaną na nowo tylną ścianką innych śladów nie było, tylko, drobiazg, aparat przestał się uruchamiać.
Ale na naszej ukochanej Żytniej nawet nie mrugnęli okiem, aparat przyjęli, tylną obudowę wymienili i odpalili.
Okazało się, że poza zdeformowaniem tylnej ścianki aparat nie doznał żadnych innych uszkodzeń.
Nie uruchamiał się, bo zasuwka baterii, znajdująca się tuż koło miejsca uderzenia, przestała odpowiednio dociskać wystającym z niej na jakieś 2 mm sztyfcikiem obwód, informujący o jej zamknięciu.
Wiwat Canon, wiwat Canon M. Solidna obudowa przyjęła na siebie energię uderzenia, jak widać równie solidna reszta wytrzymała bez szwanku.
Hej Marel, czy udało Ci się zakupić taką przejściówkę, czy to działa? Jeśli tak, to z jakiej firmy (poza oczywiście oryginalną za 700zł;-)). Mam dużo sprzętu canona i rozważam zakup body M, zastanawiam się jednak, czy będą współpracować w pełni obiektywy, autofocus itd.
Będę wdzięczny jeśli ktoś z forumowiczów napisze jakąś opinię.
Pozdrawiam
Ra
Podpinam się do pytania.
- Jak lampy/piloty 622c które używam z piatką,
- jak szybkość pracy AF na ef-m/ef przez przejściówkę
ogólnie czy warto kupić żonie (spacerówka dla mnie) jako następca hybrydy która co prawda nie chce się zepsuć, i tak pada już któryś rok z rzędu, myślę o m43 typu wysoki pen lub om-d zewzgledu na szybki AF ale to brnięcie w nowy system, tyle że przeważnie i głównie zależy mam na szybkim i pewnym AF (dzieciaki).
jak dla zony to może pomyśl o canonie 100D- jest naprawdę kompaktowy a wszystkie szkla pasują jak ulał bez przejściówki
Ponownie czytam cały wątek i już przy 5 screenie dochodzę do podobnych wniosków, jednak tylko łudziłem się, iż po updejcie softu M z butów wyrwie.
Kupił bym coś u43 ale boję się, iż skończy się to wyprzedażą ciężkich klamotów na C tak wszyscy, no prawie wszyscy pieją na temat tego sytemu, albo kasa w błoto bo FF rozpieszcza. Poza kilkoma chwilami w MM nie bawiłem się dłużej penami, a tam dość jasno i w zasadzie wszystko działa dobrze.
No nic, czeka mnie wizyta w fotodżołkerze na macanko.
Moja 430ex współpracuje bez zastrzeżeń – tylko jest trochę duża. Za to fajnie współpracuje w trybie slave - wyzwalana przez 90ex.
Autofokus M jest generalnie nieco wolniejszy niż w lustrzankach i nie jest to chyba zależne od przejściówki, tylko ten typ tak ma. W działaniu przypomina bardziej kompakt niż lustrzankę. Z 70-200/f4 ustawia ostrość nieco dłużej niż na 350D – trudno mi ocenić ile to trwa, wydaje się, że ok. 0,3-0,5 sek. W zależności od warunków. Dla mnie pewnym problemem jest to, że po wciśnięciu spustu migawki też występuje opóźnienie. Fotografowanie ruchliwych dzieci jest pewnym wyzwaniem.
Jako spacerówka (w zestawie z 18-55 lub 22) jest to świetny aparacik, w miarę kompaktowy a jednak dający niezłej jakości obraz. No i wielki plus to filmowanie, również bardzo dobrej jakości obraz i dźwięk.
Dla mnie impulsem do zakupu była niska cena zestawu, przy przyzwoitych parametrach aparatu.
Obiektywnie obrazek z M jest taki sam jak z jakiegokolwiek z najnowszych APSC Canona.
Czyli zauważalnie lepszy od 400d przy uważniejszym spojrzeniu.
Mi się subiektywnie bardziej podoba niż z 60d, jakby bardziej kolorowy, dobre ISO 6400, ale to już pewnie dzielenie włosa.
Ma ktoś porównanie Eos M z Fuji X-T1?
Chyba jednak "do torebki" wolałbym 100D 8-)
A możesz małe podsumowanie skrobnąć na temat tych argumentów?
A proszę bardzo :D
Dywagacje czysto teoretyczne, bo tych puszek w ręce nie miałam. Analogie do mojego 400D i kumpla NEX-7.
Za Canonem :
- APS-C
- łatwość obróbki (DPP)
- kompatybilność innych gratów (szkła, lampy itp.
- cena
Za EOS-M :
- wielkość (M+22/2 mniejsze niż 100D)
- waga j.w. ("cegłę" już mam ;-))
- cena (za 100D mamy M+kit+22/2)
- malutka lampa kompatybilna z innymi puszkami
- naleśnik 22/2
Chyba jeszcze jakieś były, ale mniej istotne.
Szybkość AF jest dla mnie drugorzędna, matryce te same, kukułki nie używam, a korzystanie z LV jakoś przeboleję ;) Podobała mi się ta puszka, ale cena na starcie była zdecydowanie wygórowana.
ja mam takie pytanie dotyczące obsługi...
w jaki sposób można zmieniać przysłonę i czas migawki bez wchodzenia do menu? (czyli obsługa manual mode)
[nie mam tego aparatu, zastanawiam się nad kupnem]
może inaczej...
czy kręcenie kółkiem zmienia przysłonę a kręcenie kółkiem + trzymanie innego przyciski zmienia czas migawki? chodzi mi o kombinację tego typu
Nie będzie inaczej. O co by Ci nie chodziło, jest tak, że naciśnięcie prawej strony kółka (raz) przestawia to, czy krecenie kółkiem zmienia przysłonę czy czas.
Zielone strałki-znaczniki na ekranie przeskakuja z przysłony na czas i z powrotem po kazdym naciśnięciu.
Operacja tymi guzikami co są i ekranem dotykowym jest całkiem sprawna.
Jeśli miałbym coś dodać, to guzik, który by szybko blokował i odblokowywał ekran dotykowy, tak, żeby ustawienia nie zmienialy się od przypadkowego dotyku, np. kiedy wisi na szyi na chwilę bez wyłączania całego aparatu.
Można też robić zdjęcie natychmiast po dotknieciu ekranu tam gdzie ma być ostrzone, ale to jest mało przydatne jezeli nie da się (szybko) zablokować/odblokować ekranu. A wygląda na to, że się nie da.
Witam, jestem już od jakiegoś czasu użytkownikiem forum, jednak pierwszy raz zabieram głos, a dotyczy on EOS M
Podobnie jak większość użytkowników systemu Canon ( szczęśliwy właściciel 5 D III, Tamron 24-70 2.8 VC US,C70-200 2.8L ,Sigma 35 f1,4) od jakiegoś czasu szukałęm i czytałem na forum info na temat alternatywy dla dużego body na wakacyjne wypady itp.
Stało się, padło na EOS M, cena 1169 PLN w Saturn.pl ( w zestawie z KIT +lampa) . Powiem tak. Wrażenie - od razu da się lubić, cena super, wykonanie rewelacja, menu - zero problemów dla posiadaczy systemu, no pewnie najważniejszy AF. Powiem tak - jest ok, tym bardziej , że w sieci krązą już mity na ten temat. JEst celny, wcale nie jest wolny. ( do tej pory na wycieczki zabierałem G15-sprzedałem , kupiłęm EOS M i nie żałuję. Podsumowując - jak ktoś za 1200 zł oczekuje od aparatu szybkości C 70 D czy 5d III itd. to chyba pomylił założenia tego systemu. Górę bierze jakość obrazka , możliwość obróbki, mobilność sprzętu, no istnieje możliwość wykorzystania innych obiektywów.
Wszystkim którzy się wahają, krytykują a nie mieli w rękach tego sprzętu gorąco polecam.
Zamierzam dokupić konwerter - zamiennik, co polecacie?
Ostatnio macałem w rtv. Nie spodziewałem się, że sprzęt za tę cenę może być tak dobrze zbudowany. Spodziewałem się plastiku, a tu stop magnezu, obudowa przyjemnie zwarta.
Też jestem użytkownikiem od kilku dni i właściwie wszystko byłoby super, gdyby nie drobna upierdliwość - ta cholerna "zaleta" jasności lcd zależna od ekspozycji. Zupełnie traci sens w manualnym trybie bez podpiętej systemowej lampy, chociaż nie wiem jak działa z oryginalnym canonem.
Funkcja "final image simulation" zawierajaca "exposure simulation" jest bardzo użyteczna ale wyłącza się z lampą EX. Nawet z lampą można ciągle z niej skorzystać żeby zobaczyć oswietlenie bez lampy, czyli wszystko działa jak należy albo i lepiej.8-)
dzisiaj testowałem w saturnie. Nie mogłem znaleźć jednej opcji... dotknięcie ekranu w dowolnym miejscu powoduje ustawienie punktu ostrości w tym właśnie miejscu ale nie łapie ostrości (autofocus się nie uruchamia). Jak ustawić tę funkcję tak by po dotknięciu ekranu od razu punkt łapał ostrość? (bez wyzwalania migawki bo z wyzwalaniem to znalazłem opcję).
Nie miałem w ręku i się nie znam ale się wypowiem. Na tym forum każdy tak robi :D Najpierw przestawienie ramki AF a później spust migawki do połowy? Zgadłem? :)
Mam małą zagwozdkę - adapter działa pięknie ze szkłami z AF, natomiast ze szkłami manualnymi dość loteryjnie tzn. z jednymi działa, a z innymi wyskakuje błąd. Miał ktoś taki przypadek? Da się coś z tym zrobić (np. aktualizacja) poza wymianą przejściówek ?
Jaki to błąd? Jeśli korpus próbuje aktualizacji oprogramowania, to jest to błąd spowodowany starą wersją dandeliona. Błąd nie powinien jednak pojawiać się loteryjnie.
A przy okazji: strasznie tu cicho. Zwłaszcza, że mamy nowe szkiełko w systemie, co prawda na razie tylko na antypodach. Specjalna rewelacja (delikatnie rzecz ujmując) to nie jest, ale przynajmniej jest rzeczywiście maciupkie, niecałe 9 cm długości.
--- Kolejny post ---
Jaki to błąd? Jeśli korpus próbuje aktualizacji oprogramowania, to jest to błąd spowodowany starą wersją dandeliona. Błąd nie powinien jednak pojawiać się loteryjnie.
A przy okazji: strasznie tu cicho. Zwłaszcza, że mamy nowe szkiełko w systemie, co prawda na razie tylko na antypodach. Specjalna rewelacja (delikatnie rzecz ujmując) to nie jest, ale przynajmniej jest rzeczywiście maciupkie, niecałe 9 cm długości.
--- Kolejny post ---
http://www.canon.co.nz/en-NZ/Personal/Products/Cameras-and-Accessories/Compact-System-Cameras/EF-M-55-200mm-f45-63-IS-STM
--- Kolejny post ---
http://www.canon.co.nz/en-NZ/Personal/Products/Cameras-and-Accessories/Compact-System-Cameras/EF-M-55-200mm-f45-63-IS-STM
--- Kolejny post ---
PS. Ze względu na powyższą czkawkę wstrzymuję się z pisaniem na forum do odwołania.
--- Kolejny post ---
PS. Ze względu na powyższą czkawkę wstrzymuję się z pisaniem na forum do odwołania.
dzięki za info o szkle, trzeba kasę pod choinkę zbierać ;)
22mm jak i 15-55 spisują się całkiem dobrze
szeroki kąt drogi, choć nie kupię, bo nie mam koncepcji gdzie go wykorzystać ;)
--- Kolejny post ---
dzięki za info o szkle, trzeba kasę pod choinkę zbierać ;)
22mm jak i 15-55 spisują się całkiem dobrze
szeroki kąt drogi, choć nie kupię, bo nie mam koncepcji gdzie go wykorzystać ;)
Za duży skrót myślowy
Loteryjnie tzn. część sprzętu działa, część nie (prawie każde szkło ma swój adapter).
Jedynym rozwiązaniem jest wymiana adapterów?
Czy jest możliwość jakiejkolwiek ingerencji w ustawienia bracketingu trybu HDR?
Podłączyłem obiektywy manualne do Canona M za pośrednictwem adapteru Canona i podłączonego do niego tradycyjnych przejściówek na ob. manualne.
1. W trybie AV wszystko gra bez zarzutu niezależnie czy ustawiam ISO czy AtuoISO
2. W trybie M - przy ustawionym AutoISO zdjęcie wychodzi prawidłowo i odpowiada temu co mam na podglądzie
3. Kiedy jednak przy tych samych parametrach co w pkt. 2 wybieram sztywne ISO (ale o wartości jaką wybrał w pkt. 2 aparat) to zdjęcie wychodzi identycznie jakw pkt. 2, ale podgląd jest o wiele ciemniejszy.
OK - wiem już że tak wygląda współpraca liveview z adapterami w Canonie. Do tej pory używałem ich w aparatach bez liveview. Trzeba będzie się przyzwyczaić.
Przekonany promocja brytyjskiej sieci Argos zakupilem to to ustrojstwo. Zastapi mi wysluzonego Panasonica GF5/Zuiko 17 2.8
Kit i lampa juz na ebayu, jedzie do mnie 22/2.0
Witam wszystkich serdecznie. :)
Postanowiłem się tu zarejestrować, gdyż dostałem w swoje ręce model EOS M i jak wcześniej przywiązany byłem raczej do Nikona (D7100, D60) oraz Sonyego (RX100), tak Canon mnie po prostu urzekł. Mając wcześniej doświadczenia z kompaktami nie sądziłem, że aż tyle można wycisnąć z tak małego sprzętu. Mam w domu jeszcze Soniaka DSC-RX50 i jego nie ma co porównywać do Canona, cenowo wypada podobnie, ale to jak przejście z dziurawego Poloneza do F10 z salonu - po prosu bajka.
Niemniej myślę, że w tym wątku było już trochę o jego obsłudze, więc może zainteresuje kogoś moja opinia na temat szkieł do EOS M. Otóż, dostałem od Canona w swoim zestawie: 18-55mm, 11-22mm i 55-250mm (działa jedynie z adapterem). Pierwsze szkło w moim odczuciu imho ma dużo lepszą plastykę, niż kity Nikona 18-55m i 18-105mm, a zwłaszcza oferuję ładniejszy bokeh przy podobnym świetle. Moim ulubionym jest jednak 55-250mm - uwielbiam je. Przydałoby się lepsze światło, ale ostrość i przydatność tego zooma jest jak dla mnie nieoceniona (oczywiście znajdzie się i lepszy sprzęt np. Lki, ale mam na myśli szkła do EOS M). Niestety, co mnie strasznie zmartwiło, to to, że AF jest tak okropnie powolny, że zanim złapie ostrość, to można samemu ręcznie wyostrzyć i jeża urodzić. Dla 11-22mm na razie nie mogę znaleźć zastosowania, bo nie umiem pstrykać krajobrazów.
Sprawdź, czy ma najnowszy firmware. Z aktualnym firmware i odpowiednimi ustawieniami AF szybkość AF jest zupełnie przyzwoita.
Co to jest Sony DSC-RX50?