Marumi:mrgreen:
Wersja do druku
Fociłem troszkę przez weekend nowym nabytkiem no i bez polarki się nie da, więc polecam wszystkim którzy focą przy plalacym słońcu.
Wybrałem Hoye HMC Super (Czarna) 77mm, jeżeli chodzi o czyszczenie to dla mnie łatwiej wyczyścić hoye niż uv marumi !!! więc opinie na temat trudności z czyszczeniem sa wyssane z palca.
Pozdrawiam i polecam hoye, ale gdybm miał wieksze fundusze to pewnie heliopan.
Pozdr
Grrr... czyszczenie Hoyi... nawet mi nie przypominajcie :evil: (powinno się dać coś wyszukać na forum, słowo kluczowe: "Ludwik" :mrgreen:)
a może producent wymienił warstwy refleksyjne na mniej wrażliwe pod względem brudu i czyści się lepiej.
Bo innej przyczyny nie widzę, dalej ostro twierdzę że nie ma porównania z czyszczeniem np. z uv marumi.
Pozdr :)
a co z b+w slim mrc ?? mam i nie zamienil bym na zadna hoje
ja wlasnie odebralem nieslim B+W 77mm MRC KSM...
czyszczenie to masakra. poddalem sie.
teraz jestem w robocie, w domu zabiore sie jeszcze raz za to...
z na NC nie bylo takich odlotow.
A możecie polecic który lepszy z tych polarków?
-B+W POL-CIR NC 67 mm - 249pln
-HOYA HMC Super 67mm - 259pln
-MARUMI CPL DHG 67mm - 282pn (to już max ile mogę przeznaczyć)
Chyba że jeszcze coś za ok 250pln alternatywnego??
Najchętniej bym wybierał z pośród dwóch pierwszych, no chyba że ten ostatni o wiele lepszy..
A jak do tego wszystkiego miała by się np szara seria Hoya.. odrazu dodam że nie mam szkiełka z serii L
a jak ta szara seria w stosunku do pozostałych? cena jest znacznie niższa bo 170pln..
Mam zamiar kupić polara. Zastanawiam się nad Hoya PRO1 Digital. Czy ktos może coś o nich powiedzieć ? Oczywiście poza trudnościami z czyszczeniem ?:-)
Dzięki za pomoc.
Ale mam jeszcze jedno pytanie. Po ile powłok z każdej strony ma ten filtr?
Pozdrawiam
Czy ktoś używał filtrów polaryzacyjnych kołowych Kasemann? Czy widać na zdjęciach efekt podawany przez producenta tzn. poszerzenie zakresu polaryzacji i więcej szczegółów w cieniach?
Mam problem który polar wybrać do Canona EF 16-35 f/2.8 L II USM ? / chodzi mi głównie o winietowanie /.
1. B+W Pol. kołowy MRC, 82mm
2. B+W Pol. kołowy MRC Slim, 82mm
http://www.sklepfotograficzny.pl/skl...y-4-82/?21,B+W
Też tak myślałem, ale facet zajmujący się filtrami w powyższym sklepie powiedział mi że w kombinacji szkła 16-35 i puszki z cropem 1.3 nie mam mowy o winietowaniu i dlatego nie muszę brać wersji slim. / wersja slim ma znowu ten minus, że jest tam dodawana taka tandetna klapka która ciągle spada/.
Do 17-40mm chcę dokupić filtr polaryzacyjny. Body to Canona 5D.
Jaki polecanie? oczywiście nie najdroższy, ale dobry.
Hoya POL-CIR HMC 77mm
Hoya POL-CIR SUPER HMC 77mm
B+W POL-CIR NC 77mm
B+W POL-CIR MRC 77mm
a może inne?
Polecam Marumi od Cichego. Polecił mi i jestem zadowolony. A przy 17mm to slim by był dobry.
Miałem wcześniej czarną Hoye i to nie to samo.. Jeśli chodzi o B+W to nie wypowiadam się bo nie znam tematu.
Nie powiem Ci dokładnie, ale NA PEWNO potrzeba slim.
Gdybym miał kupić dla siebie, to chyba wystarczyłby mi ten:
http://www.thkphoto.com/digital/dp-02.html
uprzednio jednak należałoby się upewnić, czy jest wystarczająco "Low Profile Frame" aby nie winietował?
na czym konkretnie polega różnica?
Zamówiłem na hvstar.net polar B+W Kaesemann MRC ale nie slim do 17-40. Powinien przyjść w przyszłym tygodniu. Te filtry mają już nieco cieńsze oprawki F-PRO - ale nie są slim. Prawie na pewno będą trochę winietować - lecz ile to będę wiedział jak sprawdzę.
Mnie powala cena. B+W Kaesemann MRC 77mm pol-cir slim kosztuje w pstryku 529pln. Nie-slim 479 pln. Ja za swojego nie-slima, razem z przesyłką ubezpieczoną, gwarancją zwrotu kasy jeśli przyjdzie stłuczony i redukcją do 67mm zapłaciłem ca. 125 USD.
ja chyba zdecyduje sie na Hoya polaryzacyjny kołowy HMC Super PRO1 77mm
cena 400 zł.
jest cienki ten polar, może nie będzie winietować za bardzo
Marumi DHG 77mm... cos kolo 400zl.
Polecam, jest slim
Nowy Marumi DHG Circular P.L.D 77mm kosztował mnie 370+przesyłka. Używam go z 17-40,rzadko kiedy zdejmuję (np.do reportażu) czasem dokładam połówkowy szary i taki zestaw filtrów daje mi większą kontrolę nad rozkpiętością tonalną fot. motywu. Poza tym czyści się dobrze, zresztą warto pogrzebać na forum w temacie polarów, bo ja właśnie wybrałem Marumi dzięki opiniom użytkowników. Ja polecam.
jak stać cię to bierz
http://www.pstryk.com.pl/opis.php/6219 coś tej klasy. zainwestowałem i nie żałuję. profesjonalny, utwardzony, cienka oprawka, ręcznie robiony w niemczech. kalsa sama w sobie. jedyny minus to koszt 530 złoty!!
pozdr
Marumi DHG Circular P.L.D 77mm - dobry wybór. Hoya podobno źle się czyści i jest droższa od tego. zatem może ten
Zdecydowanie B+W. Do dobrego szkła dobre "szkło" a nie tańsze. Używam z 17-40 B+W slim i jest kapitalnie. Taki filtr masz na lata i zawsze sprzedasz, podobnie jak Heliopan. Tym bardziej do szkla z klasy "L" i tu nie powinno być kompromisu :)
taki właśnie znalazłem i tańszy od tamtych:)
http://www.allegro.pl/item198239450_...importera.html
Różnica polega przede wszystkim w czyszczeniu.. Szlag mnie trafiał z filtrem Hoya a jednak często się palcuje polarka. Teraz mam jeszcze Hoye UV i jak muszę ją czyścic to jest masakra.
Mam trzy hoye UV
Pro 1 Digital MC
Super HMC Pro 1
Super HMC
Wszystkie czyszczą się fatalnie, ale polar Marumi DHG Circular P.L.D zupełnie inaczej! Mydło niepotrzebne :)
no to ja mam chyba jakąś podróbe... moja Hoya SHMC czyści się bardzo dobrze. Uzywam jakiegos taniego zestawu za 25l do czyscenia obiektywow i filtrow: plyn + specjalne chusteczki.
Przymierzam się do kupna filtra, zastanawiam się nad Hoyą HMC 58mm, a Hoyą SHMC 58mm. Z wątku wnioskuję że SHMC jest lepszy, ale czy dostrzegę znaczną różnicę, używając do mojego eosa 350d obiektywu Kitowego oraz Sigmy Apo 70-300 DG macro? Dodam, że kita zamierzam wymienić wkrótce na coś o podobnym zakresie ogniskowej, ale o lepszej jakości niż to wstrętne mydło, np.Tamron.
Jest jeszcze Hoya Pro1Digital którą ja polecam - przy silnym słońcu spisuje się lepiej od HMC a jest znacząco tańsza od SHMC.
Więc wstrzymaj się z zakupem bo innego obiektywu o bodobnym zakresie ogniskowych i tej samej średnicy mocowania filtra raczej nie kupisz.Cytat:
Dodam, że kita zamierzam wymienić wkrótce na coś o podobnym zakresie ogniskowej....
Ja wiem czy takie mydło, w zakresie 18-35 jest ok.Cytat:
...ale o lepszej jakości niż to wstrętne mydło, np.Tamron.
Dzięki Ci! :)
Czyli jak kupię np. Tamrona 17-50/2.8, do niego filtr z gwintem 67 i do tego wszystkiego redukcje 58/67 powinno wszystko działać sprawnie? (filtr z pozostałymi obiektywami i redukcją mam na myśli)
Sory za takie pytania, ale jakoś czuję się pewniej, jeśli tłumaczy mi się pewne kwestie jak krowie na rowie ;)
Po powrocie z Bieszczad i zrzuceniu zdjęć na komputer, miałam ochotę go zutylizować wrrCytat:
Ja wiem czy takie mydło, w zakresie 18-35 jest ok.
Zresztą, może częściowo z mojej winy zdjęcia nie były takie jakie być powinny, ale i tak nie mam serca do tego obiektywu ;)
Tak, będzie działać. Problemy z winietą mogły by się ewentualnie pojawić przy szerokokątnym obiektywie (28mm lub szerzej) dokręconym do aparatu pełnoklatkowego.
No mój, póki go używałem, był akceptowalnie ostry. A jak trafiały się mydlane zdjęcia to po wnikliwej analizie ostrość się zazwyczaj gdzieś odnajdywała, w jakimś dziwnym miejscu - tak to jest jak człowiek ma 7 pkt AF i uważa że aparat na pewno wyostrzy dobrze, zamiast patrzeć, przed zrobieniem zdjęcia, który punkcik mruga ;-) Z drugiej strony w 18-55 zdarzają się ponoć duże różnice, pomiędzy egzemplarzami.Cytat:
Po powrocie z Bieszczad i zrzuceniu zdjęć na komputer, miałam ochotę go zutylizować wrr
Zresztą, może częściowo z mojej winy zdjęcia nie były takie jakie być powinny, ale i tak nie mam serca do tego obiektywu ;)
czy taki zestaw: Tokina 12-24 będzie winietował z polarem B+W MRC nie-slimem?
Wie ktoś z autopsji?
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź :)
i znów wydatki rosna :(
Tokina winietuje i bez żadnego filtra ;-)
Niektóre szkła tak mają, że co byś nie nakręcił to ci winietuje. Dla przykładu: 28-105/3.5-4.5 USM, niby nie jakiś super szeroki, a na 28 mm (na FF, ale to jest szkło do pełnej klatki) winietuje z polarkiem i połówką Hoyi, które jak na "nie-slimowe" filtry z pierścieniem są dość niskie.