IMHO do luster najlepsze :idea:
Wersja do druku
IMHO do luster najlepsze :idea:
Hej jeśli było to przepraszam ale nawet nie wiem jak ten temat ugryźć i czego szukać bo problem wydaje się być banalny a jednak.....
mam eizo 2243 i do wczortaj wszystko było dobrze.....ale tu nagle podczas pracy cały ekran zmienił zabarwienie...... teraz wtgląda to jakbym patrzył przez zielone okulary.....
co tu się mogło stać?? proszę o pomoc bo sa już nie wiem czego szukac a w takich warunkach nawet przeglądać sieci się nie da :((
Sprawdź, czy sie wtyczka w monitorze lub karcie graficznej nie poluzowała.
ja pierdziele......... na to nawet nie wpadłem :)))) a już kombinowałem z profilami.....
DZIĘKI!!!!!!!!!!!!!!! :))))
kurde tylko jak ta wtyczka mogła się obluzować.....
To bardzo charakterystyczna usterka. W obluzowanej wtyczce nie styka jeden z przewodów RGB i nie wyswietla się jedna z barw. Ekran robi się monochromatyczny.
Mogło sie poluzowac w dowolnym monecie, kiedy dotykałes monitora lub komputera. Brak styku pojawił sie po jakimś czasie.
no brakowało mi czerwonego :P
człowiek uczy się na takich wpadkach :) dzięki jeszcze raz :)
a moglbys przy okazji napisac jak ten 2243 ci chodzi ?
Jeśli jeszcze nie zacząłeś czyścić to uważaj z tymi płynami do szyb itp. Mogą zawierać amoniak, ocet, alkohol lub inne rozpuszczalniki.
Kilka lat temu na kineskopowym Samsungu miałem plamkę od długopisu, chciałem domyć i skończyło się rozmazaniem i częściowym zmyciem warstwy antyrefleksyjnej :shock: Paskudny widok :cry:
Generalnie najbezpieczniej jednak płynem do LCD, jeśli nie masz i chcesz użyć tego od okien to na wilgotną szmatkę trochę płynu i za długo nie moczyć - dopiero dłuższe działanie może zmiękczyć warstwę pokrywającą ekran.
Dobra ściereczka z mikrowłóknami nieźle myje i usuwa nawet tłuszcz - wystarczy lekko zmoczyć czystą wodą (destylowaną lub przegotowaną) - od tego radzę zacząć!
Tak jak w temacie czy ktoś mial doczynienia z tymi kalibratorami ?? który jest lepszy ?? mowa o :
Spyder 4 Elite :
http://http://www.ebay.co.uk/itm/Datacolor-Spyder-4-Elite-Monitor-Screen-Calibrator-/330698634339?pt=UK_Computing_Software_Software_SR& hash=item4cff2cb463#ht_1422wt_1396
oraz
X-Rite ColorMunki :
http://www.ebay.co.uk/itm/X-Rite-Col...ht_3046wt_1163
chciał bym kupić któryś z nich ale przed tym dowiedzieć się opinii od osób posiadających taki sprzęt z góry dzięki za podzielenie się wiedzą
zdecydowanie x-rite ;)
X-Rite to bardziej inteligentna i dopracowana konstrukcja. Warto dopłacić do wersji i1Display Pro, która posiada przydatne w fotografii funkcje strojenia kontrastu i własnego punktu bieli, oraz współpracuje z oprogramowaniem NEC, EIZO itd.
Mówiłem już, że się do tego nie nadaję? ;-)
Byłem w sklepie i było to:
Czy chodziło o tego po lewej? :)
Jak możesz ! :confused:
Zdjęcie iPhonem na forum Canona! :mrgreen:
Bez X-Rite i1Display Pro trudno będzie precyzyjnie określić ! :)
Sorry, nie mogłem się powstrzymać - to przecież wątek o monitorach, spektrometrach i kalibrowaniu... :D
Dokładnie to bez nowego X-Rite i1Pro2 (nb. wcielenie zajebozy).
i1Display Pro ma niezłą zgodność z funkcją składowych trójchromatycznych obserwatora CIE, ale mimo wszystko nie ma kalibracji dla widma świetlówek w hipermarkecie, dlatego pomiar może być nieco przekłamany.
Lepiej w tym wypadku sięgnąć po nowy spektrofotometr - jest zgodny z XRGA, ma kompensację szumu i driftu temperaturowego, autokalibrację długości fali, pomiar w ISO M0, M1 oraz M2, oświetlacze A i UV, a wszystko to w aluminiowej obudowie, z łatwym do czyszczenia filtrem - więc powinno być dobrze :)
Mam szybkie pytanie - jak sie ma poza rozdzielczoscia 2231 do 2243 ?
z gory dziekuje za pomoc
Zacząć wodą i skończyć na wodzie jeśli używamy mikrofibry.Detergenty potrafia rozpuszczać mikrofibrę.Cytat:
Dobra ściereczka z mikrowłóknami nieźle myje i usuwa nawet tłuszcz - wystarczy lekko zmoczyć czystą wodą (destylowaną lub przegotowaną) - od tego radzę zacząć!
dziekuje
GMHusky dzieki, ale tak kalkuluje i ten + kalibrator to 1700 zl , a 2243 to 1000 wiecej i nie wiem czy nie doplace , bylby nowy z 5 lat gwarancji - jak myslisz? W sumie tylko i az 1k zl.
Dnia 30 stycznia Tom01 napisał:
- w jaki sposób ?Cytat:
Jeśli ktoś chciałby dysponować własnym zestawem do kalibracji, sugeruję spektrofotometr ColorMunki Photo/Design. W takim wypadku jest możliwość uzyskania wersji oprogramowania EasyPix współpracującego z spektrofotometrem. Za darmo.
no to cena dobra byla, 2243 nikt nie sprzedaje uzywek narazie niestety, a jak juz to 400 zl taniej widzialem, to zadna rewelacja. A jak czesto kalibrujesz? niby radza raz na 3 miesiace ?
Firma LG Electronics ogłosiła dziś nową linię monitorów wyposażonych w panele IPS - IPS4 series. Seria ta ma być skierowana dla przeciętnego użytkownika, zapewniając mu w przystępnej cenie jakość, której nie doświadczył dotychczas. Głównymi zaletami nowych monitorów są: bardzo duża głębia kolorów i szerokie kąty widzenia (do 187 stopni). Cieszyć może także niższe zapotrzebowanie ekranu na prąd oraz zdecydowanie mniejsze zmęczenie oczu po spędzeniu większej ilości czasu przed komputerem. LG wprowadziło także opcję Smooth Color Change, która pomaga eliminować efekt rozmycia podczas szybszych scen w filmach czy grach.
To dziś wyhaczyłem szukając montora.
Miło z ich strony. Mam nadzieję że cena będzie dla Kowalskiego ;).
Cena dla Kowalskiego jak najbardziej, ale żeby jakość była zbliżona dla tego drugiego :lol:
Z tym drugim mam obawy. LG Display od jakiegoś czasu intensywnie lansuje okrojone wersje IPS swojego pomysłu. Oczywiście przedstawia ich zalety w samych superlatywach, ale te matryce są gorsze od ich wcześniejszych, droższych wersji. Mamy do czynienia z typowym marketingowym przekuwaniem wad na zalety.
Może jest wypukły?
Jak to jest z tym kalibrowaniem mam na myśli sprzęt i1Dilplay Pro. Kalibrację przeprowadzam dla Eizo s2233W.Ustawiam temp 6500 i manualne ustawienia. Po czym zakładam kalibrator i wio. Ustawienia rgb, jasnosci itd koryguję programem dołączonym do monitora. Na koniec profil zapisuję i ustawiam jako domyślny. Profilowanie robię w dzień a pracuję różnie raz w nocy raz w dzień. Czy pora dnia ma znaczenie? I jeszcze jedno gdzie mogę poczytać o samym kalibrowaniu ?
Wszystko ma znaczenie. Posłuchaj wujka czornego:
http://vimeo.com/40210023
Wujku byłem na tym webinarium i akurat sama kalibracje wujek przeleciał "co za słowo" po macoszemu. Nie dochodząc do końca kalibracji.
Parę moich starszych tekstów możesz wygrzebać na stronie DFV. Mam też w planie materiał o i1 Display Pro na blogaska, ale póki co jest tylko zaczątek, bo ostatnio nie mam czasu pisać.
Tapatalk
Mam pytanie do posiadaczy lub mających styczność z SX2762W. Drogą kupna nabyłem sobie ten model właśnie i monitor wypas! ...choć ma swoje "wady"...
Tylko mam wątpliwości co do kontrastu - domyślnie jest ustawiony na 100%, zaś pamiętam z wcześniej używanego s2233w na PVA było 50%. Dodatkowo mam wrażenie, że te 100% na sx jest okrutnie oczojebne. Nie pamiętam niestety jak to było na ipsie z CG243W, bo tego używam na bieżąco ale na tą chwilę nie mam do niego dostępu.
Jaką wartość powinienem ustawić, aby prawidłowo wyregulować sx'a i go oprofilować? Zostawić 100%?
W tym modelu 100% to wartość fabryczna i tak ma zostać.
Ok, dziękuje bardzo za odpowiedź.
Jeszcze pytanko; powierzchnia matrycy (choć właściwiej jest to chyba jakaś zewnętrzna, ochronna dodatkowa powierzchnia) jest bardzo...jakby to powiedzieć.. "perlista"? Wygląda to tak jakby jej antyrefleksyjność była uzyskana przez wypiaskowanie do postaci milionów drobnych kuleczek. Przeszkadza to trochę szczególnie gdy wyświetla się coś jasnego lub biel, mam wrażenie jakby to były miliony maleńkich pryzmatów rozszczepiających tą biel do kolorów tęczy (można odnieść takie wrażenie, że ekran zamiast być białym mieni się kolorowo w każdym z tych maleńkich punktów).
Co to jest? W CG243W nie zwróciło to mojej uwagi, więc przypuszczam, że tam wykończenie jest inne.
Przeglądając oferty monitorów trafiłem na HP LP2465 (PVA, 1900x1200). Warte to uwagi ??
:) dawno tak dobrego hasla nie czytalem w necie
witam wszystkich!
Mam poważny dylemat, czytałem dużo na temat monitorów ezio, dell i nec. I już nie wiem co wybrać, 10 użytkowaników to 10 różnych opini. Mam na oku 2 mnitory, raczej chodzi mi o nowy. Zastosowanie to przede wszystkim retusz fotografii + ewetualnie projektowanie. Jeśli chodzi o rozmar to 22" co najmniej, a max 24", pracuje cały czas na laptopie 16" i jest dobrze. Chcę wydać mniej więcej 1200-1600zł.
Myślałem o:
-NEC P221W (można spotkać z kalibratorem w zestawie)
-Dell U2412M
Dobrze by było gdyby monitor w tej cenie był skalibrowany lub ew. z kalibratorem (ale wtedy mam już mniej na monitor..)
Prosiłbym o jakieś dobre rady. Mile widziane są także inne monitory, na które warto zwrócić uwagę np. coś z eizo.
Monitor chcę podłaczyć pod laptopa HDMI lub DVI - Sony Vaio lub Apple 13".
z góry wielkie dzięki!
znalazłem jeszcze coś takiego, co Wy na to?
Eizo FlexScan EV2335W
HP zR22w - cena znacznie niższa
Dell U2410
Proponuje ci szukać Nec P221W, od biedy Eizo EV2335. Ew. na allegro widzę są używki Eizo 2233.
Z wymienionych zdecydowanie najlepszy i to przewyższający pozostałe o klasę jest NEC P221W. EIZO S2233W jest jeszcze lepszy ale używany to ryzyko wszak ktoś ma powód żeby go sprzedawać.
No na przykład taki, jak ja - chciałem przejść z 22 na 27 cali. Zadowolony nabywca (w 100% sprawnego, wyregulowanego, używanego przez 1800h S2233W) napisał maila i smsa z podziękowaniem, i że monitor jest nawet w lepszym stanie niż go opisałem. Przepraszam za tą krypto-auto-reklamę, ale takie "tezy" jak powyżej mogą się zgadzać z rzeczywistością może na 50%, może na 70, a może na 10? Każdy będzie miał swoją "próbę" danych statystyczny do budowania swoich twierdzeń, więc uważam to za bezcelowe. Każdy przypadek trzeba po prostu rozważyć indywidualnie. Są używki dobre i takie, które trzeba omijać. Dokładnie tak jak z każdym innym towarem.Cytat:
używany to ryzyko wszak ktoś ma powód żeby go sprzedawać