Czy komuś podobny problem się pojawia.... mam ML i jak wyjmę kartę z aparatu to dosłownie pół godziny i bateria rozładowana. Nie zauważyłem tego przed instalacją ML.
Wersja do druku
Czy komuś podobny problem się pojawia.... mam ML i jak wyjmę kartę z aparatu to dosłownie pół godziny i bateria rozładowana. Nie zauważyłem tego przed instalacją ML.
Aparat wyłączony, otwieram klapkę i wyjmuję kartę. Czy szybko to nie wiem ... chyba normalnie. Dziwi mnie to, że jak pisałem nie zauważyłem tego problemy bez ML.
Prawdą jest, że kilkakrotnie odpalił jak wyjąłem i włożyłem akumulator (parę razy).
Czyli raczej wina zbyt szybkiego wyjmowania karty niż ML?
Ja kiedyś (dawno, dawno temu) zainstalowałem ML na 7D, żeby sprawdzić jak będzie działał focus trap z manualnym obiektywem. Na drugi dzień baterie w gripie były zupełnie rozładowane. Zwykle aparatu nie wyłączam dźwigienką ON/OFF. O problemie tym również czytałem ostatnio na forum POTN. W tej chwili powróciłem do ML dla video, ale baterii nie rozładowuje.
To zależy też od aparatu nie ze wszystkimi tak działa ML. Gdy otworzysz klapkę, ML jest bootowany, jeśli w tym momencie wyjmiesz kartę aparat się zawiesi. Nie da się go włączyć/wyłączyć, trzeba wyjąć akumulator.
Najlepiej otwórz klapkę, odczekaj 2s i dopiero wyjmuj kartę. Dioda LED od karty SD powinna to sygnalizować (ale nie w każdym modelu).
Dzięki ... będę czujny :)
Witam
Jestem tutaj nowy i chciałbym zapytać zorientowanych czy za pomocą ML
mogę w swoim Canonie 550D ustawić format zdjęć na 16:9 ?
Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Zdjęcia pełnej rozdzielczości bez ruchu migawki - Full-resolution silent pictures
Główne ograniczenie czas migawki od 15s do 1/10s.
Witam
Po kilku tygodniach testowania ML na EOSie 60D zauważyłem irytującą rzecz: kiedy aparat jest w stanie uśpienia, a jest podpięty obiektyw Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM - to po naciśnięciu migawki mija ok. sekundy, zanim obiektyw zareaguje i zacznie ustawiać ostrość. Czym to skutkuje przy fotografowaniu akcji - nie muszę mówić. Bez ML obiektyw reaguje od razu. Ma ktoś podobnie? Może z innymi korpusami/obiektywami? Jakaś rada na to (poza zdeinstalowaniem ML)?
Pozdrawiam, Robert
Też u siebie zauważyłem że z ML aparat dłużej wychodzi ze stanu czuwania (5d3).
Ja po prostu odinstalowałem ML.
Może ładuje ML ponownie, co chwilę trwa.
Ma/miał ktoś może ML w 5Dc? :>
Ja mam, a co?
Mam canona 1100D i zainstalowałem najnowszą wersję ML, aby wejść do menu ML musze szybko wciskać przycisk kasowania az do skutku.
Wiecie coś na temat zwiększania bitrate podczas filmowania, czy to cokolwiek da? Tak samo czy jest funkcja pomagająca ostrzyć manualnie albo hdr do fotek? Bo ja u siebie nie mogę znaleźć.
Używaliście może Dot Tune do kalibracji, może kilka słów opisu ktoś napisze?
Uwaga na wersję magic lantern "Nightly Builds" ,podczas filmowania pomimo ustawionej prawidłowo ostrości ,obraz jest lekko niewyraźny.
Witam, mam pytanie dotyczące filmowania w 7d. Dotychczas zakładce Movie w ML dostępna była funkcja HDR. W aktualnej wersji jest Raw video wraz z opcja która trzeba aktywować Dual ISO. Czy dobrze rozumiem ze ta nowa funkcja zastępuje dotychczasowe HDR i w związku z tym nagrany materiał należy poddać dalszej obróbce w Raw2dng?
Dzięki za odpowiedz.
używa ktoś ML'a na 5d classic? czy w ogóle jest? niby coś znalazłem ale nie jestem pewny :mrgreen:
[UNMAINTAINED] Canon 5D Classic Firmware ** Beta 4 **
głównie interesowałoby mnie coś do manualnego ostrzenia :o
Uźywałem jak miałem mk1. Ten z linka jest OK
Do manualnego ostrzenia jest funkcja focus peaking
Ja mam wersje beta, głównie dla focus peaking. Jedyny minus u mnie to to, że jak nie używam i zapomnę wyłączyć body, to mi baterię pożera.
Ja gównie używam ML do krótkich filmików do 10min sprawuje się wg. mnie bardzo dobrze bez zwisów , owszem ma swoje wykręty , ale to do opanowania .Jak się nawłącza nie wiedząc co to za obcja to może wtedy fiknąć . Foce jak nie chcę MLa na programie canona , a tak w nawiasie jak nie chcemy ML to przy starcie aparatu trzymamy wciśniętego seta i mamy to co canon daje i jest fajnie .Pozdr
już z pomocą Zowa ogarnąłem temat, jak nie chce ML'a to wkładam drugą czystą kartę i ML'a nie mam. Normalne funkcje razem z MLem również działają, a żeby działały funkcje włączone w MLu to albo wciskam DP (niebieska dioda) albo ustawiam, żeby było automatycznie na podglądzie zdjęcia.
w 5d nie mam liveview więc wszystko działa mi dopiero na podglądzie zdjęć :)
Zebra, focus peak, histogram, szybkie kasowanie i podgląd z powiększeniem 100% reszta mnie nie interesuje póki co.
Pozdrawiam
a Ja mam pytanko co do ML czy jest możliwość zainstalowania bez czytnika kart ?
W 5d nie ma na 100%, trzeba przez czytnik.
Ile kosztuje najprostszy czytnik - 10zł?
Mam dokładnie ten sam problem:
Nigdy nie zdarzyło nam się (Kilka dni temu nagranie koncertu, 3 operatorów, 3 puszki, 3 różne szkła), żeby obraz był lekko nieostry w materiale każdego operatora??!! Nie mieliśmy ustawionego Magic Zooma, bo w poprzednich wersjach ML i użyciu Focus Peak bardzo rzadko nie trafialiśmy z ostrością.
Zgłosić na forum ML z przykładem. Ten sam kadr z ML i bez.
Tam programiści nie filmują, więc jeśli jest jakiś problem, nie będą o nim wiedzieć.
Już myślałem, że u mnie się coś źle wgrało, czyli wersja Nightly Builds jest do niczego !!!
Nagranie koncertu 3 puszki 5dmk2, 3 różne szkła, 2 operatorów. Każde nagranie jest nieostre, mimo, że "focus peak" wskazywało niby ostre krawędzie. Problem leżał w tym, że nie mieliśmy dużych zbliżeń czy detali, gdzie łatwiej to ustawić "na oko". Być może problem był w oświetleniu scenicznym, co zmylało Focus Peak, co za tym idzie wprowadzało w błąd 2 operatorów.
W każdym body ustawienie ostrości na +2. Obraz na krawędziach dziwnie "drżał" i pojawiało się w tych częściach coś podobnego do "Zebry" jakieś mini paski świetlne.
Na tyle filmowania pierwszy raz coś podobnego widziałem. Warunki są trudne do odtworzenia, żeby sprawdzić to na gołym sofcie.
Żałuję tylko, że nie mieliśmy włączonego "Magic ZOOM", który czasem przeszkadza w nagraniu, bo do tej pory nie miliśmy NIGDY problemu z czymś podobnym??!!!
Scena miała ciemne tło, z góry od tyłu było niebieskie oświetlenie LED jako kontra, z przodu żółte SPOT-y na 4 osoby.
Na statywie mieliśmy kamerę HD, która nagrywała całą scene i tu problemu nie ma.
Tu nie chodzi o źle ustawioną ostrość na pierścieniu, tylko coś jest nie tak z obrazem, jakiś taki lekki blur na całości. W poprzedniej wersji tego nie było.
A czy sprawdzałeś z wyłączonym ML ??
Tak, potem wczytałem jakąś starszą wersję i jest ok. To jak jest u was z tą wersją Nightly Builds macie też takie mydło ?
Chcę wrzucić ML do 6D. Znalazłem 2 wersje:
magiclantern-v31337.TRAGIC.2014Sep26.6D113
oraz
magiclantern-Nightly.2015Feb18.6D113
Która z nich jest lepsza (bezpieczniejsza, mniej błędów)? Nowsza, czy niekoniecznie?
Druga sprawa
Czasami zamiennie korzystam z kart pamięci z 500D w którym teraz mam ML 2.3. Obawiam się, że gdybym włożył taką kartę do 6D to mógłby być problem.
Gdybym więc, na wszystkie karty wrzucił wersję Nightly i obydwa pliki: ML-6D113.FIR oraz ML-500D111.FIR, czy będę mógł te karty używać zamiennie w obu aparatach?
A może ma ktoś lepszą/sprawdzoną wersję do 6D - proszę o info.
Czy jest jakas wersja na 5dmk3?
Wysłane z mojego SM-N910C
BTW, wie ktoś co się stało ze "stabilnymi" wydaniami ML? Bo obecnie mogę znaleźć tylko nightly builds :(
Mam kilka pytań odnośnie ML w 6D, może ktoś pomoże ;)
1. Wie ktoś może jak (o ile się w ogóle da) w 6D włączyć powiększanie do 100% zdjęcia w podglądzie po wciśnięciu lupki (lub innego przycisku)? W 500D i 50D to działa, a w 6D nie mogę tego znaleźć.
2. Czy da się powiększyć trochę histogram w podglądzie zdjęć?
3. Co oznaczają cyferki w kropkach od alarmu przepaleń w histogramie RGB?
4. Po wciśnięciu SET i kręceniu kółkiem zdjęcie (w podglądzie) przyciemnia się lub rozjaśnia - co to pokazuje?
Co do zamienności stosowania kart w 500D i 6D (o co pytałem wcześniej) to już wiem, że nie działa. W wersji 2.3 ML dla kilku aparatów był ten sam tylko pliki FIR były różne. Teraz inne są pliki ML-a dla różnych puszek.
To jest symulacja korety ekspozycji - jak z drabinki, ale to tylko moje spostrzeżenie.
Na pozostałe pytania nie znam odpowiedzi i nie mam 6D, ale chętnie się dowiem.
Za to, może ktoś zna odpowiedź - gdzie się zapodziała funkcja DotTune AFMA w ML do 5D2 i czy była w 600D ?
Zainstalowałem ML na Canon 5dmkII. Jak ustawić detekcję ruchu by można było wykorzystać ją do sportu? U mnie wykrywa ruch z około 1 metra :(
Po instalacji ML w 5DmkII nie działa autofocus na wszystkich obiektywach. Usnąłem oprogramowanie i dalej nie działa. Macie jakieś pomysły co zrobić czy pozostaje serwis?