Jesli to nie klopot to jakby ktos mial mozliwosc zrobienia takich samych kadrow x100 i 5d z 35/2 na 2.0 to juz wogole rozjasniloby sprawe.
Wersja do druku
Jesli to nie klopot to jakby ktos mial mozliwosc zrobienia takich samych kadrow x100 i 5d z 35/2 na 2.0 to juz wogole rozjasniloby sprawe.
Pewnie mało kto ma obie ogniskowe.
Kiedyś Steve Huff porównywał z Leica M9 z 35mm summicronem:
http://www.stevehuffphoto.com/2011/0...the-fuji-x100/
Inne porównania wrzucam do wątku:
http://www.stevehuffphoto.com/2011/0...by-steve-huff/
http://www.x100forum.com/index.php?/...-finepix-x100/
Od 2 dni sobie śledzę różne fora z x100 i głównie przeglądam zdjęcia różnych użytkowników . Ok 30% zdjęć robi na mnie wrażenie . Wpadłem na pomysł czy faktycznie nie zakupić tego aparatu jako uzupełnienie i zapas do 5d . FF do pracy i zarobkowo ,a x100 by mieć go wszędzie ze sobą ze względu głównie na rozmiary i obrazek znacznie lepszy niż z telefonu.(coś jak opisał _igi) Z drugiej strony miało by to być zapasowe body ,które na wypadek jakiejś awarii dokończyło by robotę,ew. zostawił bym jeszcze cropa. Już zaplanowałem,że jakby spodobało mi się x100 , to z czasem jako główny korpus zastanowił bym się nad X1pro i np 2 szkiełka zamiast obecnego Canona. Póki co jednak skupiam się nad x100 i jakie są zalety już zdaję sobie mniej więcej sprawę. Faktycznie jakieś porównania z 35mm na ff mile widziane :D
Mam go od 2 tygodni i coraz bardziej się przyzwyczajam. Jakościowo, tonalnie, nie umywa się do FF, nie ma oddechu w barwie i w tonach jak canony 5d i 5dmkII, ale jak na swoje rozmiary, przyjemność uzytkowania, dyskretność jest świetny i staje się uzależniający. Fajny aparat do codziennych chwil :)
http://sebastianmalachowski.pl/trash/tort.jpg
nowy firmware 1.20 dostępny na stronie fuji
w końcu przycisk RAW będzie mógł mieć nadane funkcje jak Fn
super, dzięki za info
Niestety nie mam juz z pol roku X100 ale i tak mnie ucieszyla ta informacja :) bardzo fajnie!
allxages Ty to zmieniasz te puszki częściej niż ja gacie :)
Mi w tej puszce do szczęścia jeszcze brakuje normalnego włączania/wyłączania auto ISO - w tym momencie przechodzenie na pełen manual wymaga sporego grzebania w menu. A wystarczyła jedna pozycja więcej, przy wyborze czułości. Do tego możliwość jakiegokolwiek dostosowania pod siebie tego menu, ale tu wybrzydzam. :-)
Szybkość aparatu i autofokus jak najbardziej do zniesienia, albo po prostu jestem zahartowany po "przygodach" z 5DII ;)
nowy fimrware działa wybornie, włączanie ND przypisane pod przycisk RAW juz nie wymaga potwierdzenia, a tylko zapala sie kontrolka w wizjerze.
mam wrażenie że Af nie tylko przyspieszył w trybie filmowania,możliwe że to tylko moje odczucie,choć na innych forach piszą podobnie
sądziłem że następny up ze strony fuji będzie miał menu podobne do x pro1
Bez przesady, aż tak często nie zmieniam. Poza tym jestem już coraz bliżej idealnego zestawu dla mnie :)
A wyłączanie AutoISO powinno być w momencie gdy przechodzisz w tryb M czy cokolwiek podobnego na różnych systemach.
Olympus mju2, Leica M9, Ricoh GR3 (w kolejności częstotliwości używania)
pozycją jeden jestem zaskoczony a 3ki myslałem, że sie pozbyłeś :D
a pozycji 2a troszki zazdroszczę ;)
Myślę, że najważniejsze to jednak robić fajne zdjęcia, sprzęt jest na dalszym planie! :)
tak mówią tylko fachowcy.. ja należę do reszty. mi zawsze sprzęt przeszkadza :D
Najlepszy aparat to ten który mamy przy sobie.
Jeśli ktoś chętnie targa kilka kologramów i dużą torbę czy plecak - FF z długimi lufami będzie dla niego najlepszy.
Dla reszty - im mniejszy aprat, tym częściej przy sobie.
Dla tych co nie chcą nosić żadnej torby, a kieszenie mają małe i nie upchają tam ani najmniejszych bezlusterkowców, ani kompaktu - Nokia N8 będzie najlepsza (lub ta nowa, z matrycą o powierzchni większej niż matryce z bezlusterkowców Nikona).
ja odkąd kupiłem x100 to 7d i reszta szklarni leży grzecznie w torbie już długi czas
z lustrem nie miałem takiej frajdy z focenia
Tak z ciekawości zapytam: mając 5D z 17-40L; 35L i 70-200f4L zmienilibyście 35L na Fuji X100 :twisted:
pozdr
X100 jest ok, ale chyba nie jest warty takiego szkła. Ale jak chciałbyś się zamienić to daj znać ;-)
Sam się zastanawiam, czy nie miałoby sensu sprzedać Canona, ale jednak pod zarobkową fotografię to ma sens. Sprzedam to, czego nie używam i inwestuję w Fuji X1 Pro. Genialne aparaty, zarówno pod kolor, jak i B&W. Małe, poręczne, ze świetną optyką i matrycą. Sam nie miałem jeszcze lepszego aparatu, jak X100. :-)
No i mnie dopadł fenomen tego aparatu:) Krótko mówiąc to jest to czego szukałem . Kolejna będzie chyba M9 ale to raczej nie prędko :D
Kolejny Firmware oznaczony numerem 1.21
http://www.fujifilm.com/support/digi...100/index.html
Od czasu gdy kupiłem x100, 5d leży grzecznie w torbie i prędka z niej nie wyjdzie. Nowy firmware poprawił zdecydowanie pracę af w moim odczuciu.
A to dodam coś od siebie jako użytkuje już od ok 2 tygodni aparacik.
On po prostu uzależnia...Chce się go brać zawsze i wszędzie ze sobą.Jest bardzo kieszonkowy więc nie mam z tym problemów i praktycznie wszędzie go noszę.Po użytkowaniu puszek Canona z kartami CF czuję wielką wygodę,gdy mogę zgrywać z fuji zdjęcia błyskawicznie przez gniazdo laptopa bez podłączania dodatkowych czytników.Nowy soft zainstalowałem (bez kabli prosto z karty) i faktycznie AF dostał skrzydeł i działa bardzo szybko :D Ogólnie nie mam jakiś problemów z trafianiem ale na zdarzające się przestrzelenia polecam przy odległościach ok 1m przełączać na tryb macro co rozwiązuje sporadyczny problem.Ustawiłem wszystkie profile pod siebie i mam genialny bw jak i kolor.Zaskoczyłem się ilością szczegółów w cieniach i wysokim używalnym iso,które możemy ustawić jako automatyczne z min.czasem naświetlania 1/30sek.Również ustalić możemy DR na 100-400,ja jednak wybrałem tutaj opcję auto,gdzie aparat sam dobiera parametr.Wyświetlacz jest bardzo czytelny i można na nim błyskawicznie sprawdzić czy trafiło się z ostrościa i podglądnąć zdjęcie.Świetna sprawa to podgląd wykonanego zdjęcia przez wizjer-sprawdza się genialnie gdy robimy zdjęcia w mocnym słońcu,a na wyświetlaczu wiadomo jak wówczas widać obraz.Sam wizjer optyczny jest genialny,z możliwościami dostosowania pod siebie informacji jakie na nim widzimy,a także podglądem na żywo.Zdjęcia można oglądać w aparacie na wiele sposobów tj. książka-album czy za pomocą prezentacji. Filmiki w hd nie robią na mnie wrażenia i z tego nie korzystam.Panorama? Fajny dodatek.Po zainstalowaniu nowego softa znalazłem nawet funkcje wykrywania twarzy :D .Bateria wytrzymuje przy moich ustawieniach ok 340 zdjęć,zamiennik bardzo podobnie.Jeśli robimy tylko jpgi,to karta 4gb 15m/s wystarcza mi w zupełności.Aparatem bawie się co chwila i jeszcze nigdy mi się nie przywiesił i nic z tych rzeczy.Nawet po stanie spoczynku budzi się bez problemu w ok 2sekundy i w podobnym czasie po włączeniu jest gotowy do zrobienia zdjęcia.(korzystam z funkcji szybkiego włączania).Prawdą jest, że aparatem daje tak ładne jpgi, że nie korzystam z rawów. Poza tym miała to być odskocznia od lustrzanki, gdzie każdego rawa wywoływałem mniej lub bardziej.Do wyboru mamy kilka programów symulujących filmy oraz standard,a znajdą się też w idealne jak dla mnie czarno-białe programy.Genialną sprawą jest dioda led wspomagająca af w ciemności.Zawsze zazdrościłem tego użytkownikom nikona d700,gdzie zawsze w ciemnych pomieszczeniach możliwe było wykonanie zdjęcia bez wspomagania systemówką.Teraz mam to samo w tym maleństwie.Co warte jeszcze uwadze,to system redukcji szumów oraz wyostrzania, które sprawują się na prawdę znakomicie.Na pochwałe po nowym sofcie zasługują również dwa programowalne przyciski.Na jednym z nich ustawiony mam na szybko filtr ND zmieniający ekspozycję o -3EV.Przy dłuższym przytrzymaniu tego samego przycisku aparat przechodzi w genialny tryb cichy i nie wydobywa z siebie praktycznie żadnych dźwięków,wyłącza się wspomaganie diodą oraz lampa.Ogólne używalne jak dla mnie ISO to 6400,czułość ta ciut zawyżona w porównaniu do Canona, ale i tak jest bardzo dobrze.Prawdę mówiąc trudno by mi zastąpił całkowicie 5d ze stałkami, ale jako uzupełnienie sprawdza się znakomicie. Poniżej zdjęcia bezpośrednio z puszki,na osobistych ustawieniach cieni,świateł,dr,kolorystyki oraz profilów na f2.0, iso4000 ,odszumianie i wyostrzanie ustawione na niewielkie :)
Czy ktoś z forumowiczów robił odbitki (np 20x30) na papierze z tego aparatu?
Jak to wygląda jeśli chodzi o detal,ostrość?
Ja robiłem 70x50, w B&W i jak na ISO3200 wyszło bardzo dobrze, 20x30 nie powinno być żadnych problemów, zwłaszcza, że pliki jakie generuje ten aparat mają makabrycznie dużo detalu :-)
zatem czas dołączyć do zadowolonych(mam nadzieję) użytkowników tego aparatu ,zwłaszcza,że mam sentyment do lustrzanek Fuji
Porównanie do X1
Jak myślicie które ma większy efekt 3D.
Z tego miejsca http://www.flickr.com/photos/chadwad...7626131597671/
Tutaj porownanie z FF - D700+35/2.0 (na f=2.8 żeby było to samo) i X100+35/2.0
Odpowiedzi poniżej na biało - trzeba zaznaczyć żeby było widać.
____
1 - X100
2 - X1
3 - X1
4 - X100
5 - FF
6 - X100
____
Żadne nie ma "efektu 3D".
He, dobre. Chodzi o wrażenie większej przestrzenności o którym pisze np. Zeiss tutaj:
http://www.pebbleplace.com/Personal/...ar_Pt_III.html
To się nazywa głębia ostrości, a wrażenie wzmacnia duży kontrast między planami. Żadne ze zdjęć z Fuji nie powala pod tym względem.
Głębia ostrości to matematyka, a wrażenie 3D to indywidualna cecha danej konstrukcji obiektywu. Te same parametrycznie szkła choćby 50/1.4 dają różne obrazki jedne mają lepszy efekt 3D, a inne gorszy. Takim kultowym szkłem jest choćby wspomniany 100/2.0 Zeissa.
Co do wrażenia to też mi się wydaje że jednak X1 daje bardziej przestrzenny obrazek.
Żadne.
Dokładnie, i nic poza nią.
Wrażenie to nie cecha. To wrażenie... Tak właśnie reaguje Twój mózg na tą matematykę, zaprzęgniętą w parę z dobrze wykorzystanymi zasadami kompozycji zdjęcia.
To mit, nie ma czegoś takiego jak "efekt 3D".
"Wydaje mi się" to dobre określenie.
Żadne ze zdjęć nie ma czegokolwiek wspólnego z 3D.
moim skromnym zdaniem i "wrażeniem" obrazek z fuji X100 jest lepszy pod względem efektu głębi ostrości.
z nikonem jednak przegrał.
Czy X100 da lepszy obrazek niż Canon 30D z 50mm f/1.8 ?zastanawiam się nad sprzedaniem Canona i zakupem Fuji nie p[otzrebuję już lustra za duże i za cięszkie co robić?
Obrazek obrazkiem ,a ile przy tym frajdy... 30d nawet z 50mm do byle kieszeni kurtki nie wrzucisz.Do x100 za to 50mm nie zapniesz.30d nie zrobisz ładnego zdjęcia na iso 3200/6400, ani nie zrobisz go bezgłośnie.No i na canonie nie ustawisz takich fajnych profili kolorystycznych, ani nie masz podglądu i nagrywania. 30d za to kupisz taniej i wystarczy jeszcze na jakieś szkiełko/szkiełka.Mam obydwa z czego 30stkę tylko jako backup :) Rozważ też nowego Olka jeśli zależy ci na wielkości i wadze.
ale nowa zabawka ma jeszcze magiczną moc:
- jest nowa
- cieszy duszę
- staje się motorem do zabawy, bo jest nowa
:)
No i przekonałeś mnie :) Sprzedam 30D i graty :) mam w pracy x100 i jest zaje.. :)
Hej grzeSiuu mam coś dla Ciebie :)
Koncert zrobiony w pełni na X100: http://www.farfrombreaking.net/2012/...-2011-lodz-pl/
dzięki za pamięć.. ;)
jestem Twoim fanem! koncerciki masz opanowane do perfekcji!
ale chciałem zwrócić uwagę na "lonely hotel"... zdjęcia są czadowe :)
napisz gdzie ten hotel się znajduje?
W Portugalii. Ale on wcale taki lonely nie był, może ciut poza sezonem ;)
Dzięki!
domysliłem się a miejscówka? tak dokładniej?
Nawet basen widać ;-)
Między Peniche, a Baleal.
No i kupiłem i kopara opada :) Jest zajexxxxx nie zmienię go na inny :)