55d :p
Wersja do druku
55d :p
Tyle co wszyscy. Ploty.
Moja odpowiedź jednak wcale nie była żartem, to tylko bardzo zwięzły wyraz pewnego rodzaju żalu, że nie ma w tej chwili możliwości nabycia czegoś tańszego od 7d, takiego 550d z kilkoma rzeczami z 50d.
Szkoda mi by było wydania pieniędzy na 50d, przy możliwościach matrycy 550d i bez cholernie rajcującego filmowania. Z drugiej strony, nie będę się przecież upierał że lepszy AF i mikroregulacja jest niepotrzebna.
Istnieje co prawda możliwość którą ktoś tu już sugerował - 60d będzie czymś zupełnie nowym i nie będzie mixu 55d:=(550d/7d)/2 ;)
z kamerką mi nie po drodze,kupiłem jakiś czas temu kamerkę ( no bo dzieci)i leży w plecaku ;/
chcę zamienić mojego 400D i od kilku dobrych dni słabo sypiam :)
ciągłe dylematy ;)
szkło też wchodzi w grę,i tu też się waham...
Co tak cicho? Nakupowali tych 550d i ani słowa? ;)
Zdjąłem człowieka na ISO12800, oświetlonego telewizorem, a co. Nie korygowałem ekspozycji. RAW przez DPP, sharpness 0, NR L=16, C=13. Na szybko konwersja do b/w też z DPP.
Co tak jasno? Są TV co świecą i po 160W ;)
Tragedia. Po co? Ten sensor ma 18 MPx i najlepsze oprogramowanie na rynku. Nie potrzeba nic zabierać ;) Chyba, że robisz odbity zamiast odbitek :)
Na poważnie: mimo, że to 6400 to i tak wynikowy obrazek jest bombowy i w zasadzie nawet szkłem f/5.6 można walić low light na całego! Z zumami f/2.8 IS to prawdziwy noktowizor (bez bandingu). Mieć ten sensor w EVIL'u - bezcenne :)
Dałem konkurencji 3 lata (liczone od 7D), ciekawe o ile miesięcy się pomylę ;)
Pulp Fiction leciało, to dość mroczny film :P
Naści G3 i inni rawa: http://www.przeklej.pl/download/0011...u/iso12800-cr2
To było ISO 12800.
"Świeczki z Ikei". ISO 12800, reszta parametrów w exifach. Ta na 1/30s niestety lekko ruszona. Wszystkie ostrzone LV.
Obiecuję, to już ostatni raz ;)
To jakieś oszustwo. Pikseli jest o wiele za dużo, bo więcej niż w 40D, a 40D jest jak wiadomo nec plus ultra. Obiektywy się nie wyrabiają i koniec. Może do albumu OK, ale ja wiem , że tam czyha limit dyfrakcyjny i to mi nie pozwala patrzeć na te zdjęcia bez zgrozy. Jeszcze trochę pikseli i z kita będzie tylko czarna klatka bo się nie wyrobi. Praw fizyki Pan nie zmienisz.
Dobra, czas na łyżkę dziegciu.
Autofocus na bardzo jasnych szkłach (stałki) jest w 550d tak samo nieprzewidywalny, jak w 40d, 50d, 7d i oczywiście nowszych trzycyfrówkach (wystarczy zadać sobie nieco trudu i przeszukać net). I nie łudźcie się, że sprawę załatwiłaby mityczna mikroregulacja. To żaden systematyczny BF/FF, to po prostu wysoka (dla mnie zbyt), mało przewidywalna nietrafialność, oczywiście niezależna od używanego punktu AF. Sprawę ratuje ostrzenie na LV, z detekcją kontrastu - wolne, ale niezawodne.
Trochę nie wiem co z tym zrobić. Wysłałem na Żytnią, sugerując jednak pewną systematyczność (1% FF z 85/1.8 ) - aparat oczywiście wrócił jaki był. Nie wiem czy dla tych dwóch stałek nie ożywię trupka 20d, który oczywiście problemów nie ma. Albo moje stałki pójdą do ludzi z piątkami i jedynkami ;)
Jesteś w stanie poświęcić czułości 3200 i wyższe dla niezawodnego i szybkiego AF?
Panas ma puścić swoje 12-75mm f/2.8-3.3 IS
Wydaje mi się, że powoli dorastasz do m/43 :mrgreen:
Dziękuję... a i w Panasie to CDAF jest jednak mega szybkie
Dziękuję #2 i uważam, że mimo wszystko masz powody do radości :mrgreen:
Nie mam ideologicznych zahamowań przeciwko "bezlustrzankom". Proste podstawienie w miejsce kliszy matrycy światłoczułej to było od początku dla mnie rozwiązanie "po najmniejszej linii oporu".
Następny mój aparat pewnie będzie "złym" ;) Marzę mówiąc szczerze o wkręceniu w niego swoich dotychczasowych obiektywów, bo to do nich (i techniki z nimi pracy) przywiązuje się najbardziej.
Wszystko wskazuje na to, że w zastosowaniach statyczno-portretowych, mam już "złego" (CDAF na LV)
Gdyby zależało mi tylko na AF - po prostu budowałbym na razie system na Nikonie. Bazę nawet mam. Ale to głupie przywiązanie do Canona...
Eh...
Doradziłbyś lepiej coś :(
Fokus z jasnymi stałkami jest po prostu na granicy możliwości i działa prawie bez zarzutu tylko wyjątkowo. Nigdy lepszy nie był. Oczywiście jedynki mają AF (pod względem trafialności) "conieco" lepszy, ale do trafiania na 100% jest im bardzo, bardzo daleko. Elki mają na ogół lepszy AF.
Zależy to też (mocno) od egzemplarza obiektywu. Np. mój 85/1.8 trafia doskonale, ale 28/1.8 czasem nie. 50/1.4 jest pomiędzy, ale na ogół trafia. 70-200/4 IS trafia prawie zawsze, ale nie jest ani jasny ani stałka. Inni mają zupełnie inne doświadczenia.
Jaki zestaw obiektywów do 550d polecacie ? Zależy mi głównie na szerokim kącie + coś na portrety jasnego (może Samyang ?). Na obiektywy chcę wydać 3500-4500.
Witam, czy ktoś mial morze do czynienia z 550d w trybie video ??? da sie ustawiac przyslone ? migawke ? czy jest automat ? z tego co zauwazylem aliasing wystepuje ...
czy video rozni sie od 7d ? jesli ktos mial go w rece i mogl potestowac video bede wdzieczny
pozdrawiam
Tutaj pozwolę się nie zgodzić na całej linii. Więcej niż 90% problemów z "błędnym" działaniem AF, to niedoskonałość najsłabszego ogniwa czyli fotografującego. Potrzeba treningu i wprawy. Warto też spróbować technik, które poprawiają skuteczność, np. korzystania tylko z serwa czy przeniesienia AF ze spustu na osobny przycisk (* lub AF-ON).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Słaby AF to był może w 300d i 350d, ale tego nie jestem pewien, bo wtedy moje umiejętności były skromne :lol:
Wracając do sprawy AF w 550d, niestety mam pewne przesłanki, aby uznać że problem ten trapi również inne aparaty Canona, włączając w to 7d.
Cytat z http://www.expertreviews.co.uk/digit...canon-eos-550d
The auto-focus system has nine points, with the centre being a cross-type f/5.6 point with extra sensitivity at f/2.8. Most of the time the AF system worked well and focuses very quickly, but occasionally we found that it would front focus. This is where the camera focuses slightly in front of your intended subject and is the same issue we saw with both the 450D and 500D. It isn't a major problem if you're using relatively small apertures, but if you're looking to buy fast glass (with a maximum aperture of f/2.8 or larger), it's something to watch out for.
Koniec cytatu.
Z przykrością - potwierdzam :(
Akurat 50/1.8 jest znany z błędów ostrzenia - ale nie ma w tym nic dziwnego przy tym poziomie luzów. Ale nawet z dobrymi mechanicznie obiektywami nie jest idealnie. Powiedzmy, że jest dostatecznie. W serii xxD jest plus dostatecznie, a być może w xD jest dobrze (?). Canon w popularnych modelach jest raczej znany z AF przyzwoicie szybkiego, lecz przeciętnego, jeśli chodzi o celność. Na AF mniej narzekają użytkownicy Nikona - niewykluczone, że w tym systemie AF działa lepiej, choć może być i tak, że "żółci" są mniej marudni niż Canonierzy ;)
Moje doświadczenie z Canonem jest takie, że przy jasnych obiektywach w seriach xxxD i xxD nie należy w 100% ufać autofocusowi. Jeśli ujęcie jest ważne i można go powtórzyć, to lepiej to zrobić. Tyle, że często nie ma takiej możliwości... ;)
Powiem szczerze, że przesiadłem sie z Sony R1 na Canona wlasnie ze wzgledu na AF i czuje, że zaliczyłem wpadke :)
pozdr
chesky
Ja walczę z 85/1.8. Jestem lekko załamany i zaczynam wątpić, jak i Chesky, w słuszność C-drogi. W tej chwili mogę powiedzieć tyle - z jasnymi szkłami stary, zajechany 20d jeżeli chodzi o precyzję AF to w skali szkolnej mocna trójka, a 550d zaliczył już drugą poprawkę na Żytniej i dalej nie wiem czy dostanie promocję na następny miesiąc... :(
W tej chwili moja - co tu dużo kryć - irytacja - zaczyna przybierać formy krytyczne... zaraz wyciągnę trupka D70 i wymienie jasną szklarnię na Nikkory :evil:
@MariuszJ,
ja kupiłem c550d ze względu na noty jakie ten aparat otrzymuje. Sprzęt wymieniam co 3 lata i tak teraz zrobiłem. Gdyby nie słaby tryb video w Nikonie to nigdy bym nie oglądał Canona :( Na obecna chwilę chce kupic 24-70 L ale poczekam, aż ktoś potwierdzi, że AF z tym zoom'em działa. 50/1,8 lepiej ostrzy na LV no ale nie o to chodzi. Ogólnie powtórze - jestem zniesmaczony mimo uroku 550ki bo innych wpadek w tym aparacie nie widze.
pozdr
chesky
Może ja sprzedam swojego 5d2? Jako speszal edyszyn z działającym AFem? Np. za 8tys? ;-)
To nie była złośliwość z mojej strony. Raczej zastanowienie czy Wy macie pecha czy ja wyjątkowe szczęście.
Ale tak musi być. To jest dobrze przemyślana strategia. Body xxxd (np. 550D) jest ogólnie bardzo fajne i AF z ciemnymi zoomami raczej daje radę. Jeśli jednak chcesz coś więcej (np. jasne obiektywy), to okazuje się, że lepiej kupić xxD. Po pewnym czasie zauważasz, że w xxD też nie ma szału - na szczęście jest 7D. 7D - super puszka, tylko, że nie ma do APS-C sensownych jasnych stałek. Tak więc zapada decyzja - FF. No tak, tylko, że najtańsze 5D II ma naprawdę dobry tylko centralny punkt AF, a oprócz tego jest zauważalnie wolniejszy (latki/s, shutter lag) od xxD nie mówić już o 7D. Cóż pozostaje więc kupić 1 Ds. :)). Miłych zakupów ;)
Działa. Ale tak na marginesie, to trudno polecić ten obiektyw do APS-C. Kosztuje kupę kasy, nie ma zbyt uniwersalnego zakresu, nie jest porywająco ostry i waży spooooro. W amatorskich zastosowaniach (550d) lepsze efekty uzyskasz za pomocą któregoś z Tamronów za duuuuużo mniejszą cenę.
@jotes25,
raczej chce skompletować sobie szklarnie dlatego szukam czegos dobrego.Tamron to jednak nie jest AF marzeń nawet biorąc pod uwagę dobre właściwości optycznie poszczególnych modeli.Szukam raczej systemowych szkieł.Tylko żeby ten AF był pewniejszy.
pozdr
chesky
To nie złośliwość - to życzliwość :) Wkroczyłeś bowiem na ścieżkę, której trasa jest precyzyjnie zaplanowana przez Canona. Generalnie chodzi o to, żebyś kupił puszkę i szkła zamiast nowego samochodu ;). Mnie również wkurza wiele rzeczy w sprzęcie Canona (w tym AF). Kiedyś w czasach analogu przebyłem ścieżkę od Eosa 1000 do 5, po czym świadomie cofnąłem się do 100. W wypadku cyfrówek wystartowałem od xxxD, lecz zatrzymałem się na xxD i na razie się trzymam. Dla mnie dalsze brnięcie w APS-C nie ma sensu, bo nie ma dobrych, jasnych obiektywów dla tego systemu. Z drugiej strony FF jest nadal za droga i brakuje mi w niej pewnych rzeczy (np. wbudowanej lampy - a co!). Na razie po prostu robię zdjęcia i od czasu do czasu obserwuję rynek. nie powiem - pojawiają się fajne rzeczy, ale nie są na tyle przełomowe, abym się skusił. W sumie, szkoda, że nie mam jakiegoś znajomego z D700 Nikona - chętnie bym go sobie sprawdził na spokojnie :)
Optyczni testowali: Canon EOS 550D
Jak ktoś się szykuje do zakupu to przestrzegam...
http://canon-board.info/showthread.php?t=62510
Ponoć pierwszy wypust cierpli na choroby wieku dziecięcego :-)
czytam i czytam i zaczynam sie martiwc.wzialem aparacik jako moj poczatek przygody z fotografią a tu takie straszne rzeczy piszecie. Wzialem do niego Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD Asp. Ciekawe jak sie bedzie sprawdzal. Wiem, ze wiekszość canonowcow jestescie zwolenikami wspolpracy z oryginalnymi obiektywami ale po wielu czytaniach pomyslalem ze ten bedzie dobry na poczatek.
Bede mial tez mozliwosc przetestowania 550d z canonem 50. 1.4 i 70-200 2.8 bo takie ma kolega.
W czwartek zacznie sie moja przygoda w fotografia.
Nie czytaj tylko rób zdjęcia.
Witam,
Czciałbym zapytać czy dołączone oprogramowanie do EOS'a 550D będzie działać po Windows'em XP czy też tak jak wyczytałem w instrukcji działa pod Winows'em 7 lub Vista.
Pozdrawiam,
Hladon
kac_rokko, czy możesz już coś napisać o współpracy 550D z Twoim Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD Asp. Czy występuje problem z ostrzeniem?
Zamierzam zmienić swoja 350D właśnie na ten model i zastanawiam się jak będzie u mnie z Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM