Odp: Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM
Cytat:
Zamieszczone przez
lukas1850
Mam ten obiektyw i też się wysuwa skierowany pionowo w dół, zwłaszcza z założoną osłoną przeciwsłoneczną, która zwiększa jego ciężar. Widać taka już jego uroda.
Moja 15-85 dobiega roku, użytkowana nawet intensywnie, jak razie jeszcze nie doświadczyłem tego luzu, w całym zakresie chodzi równomiernie, z oporem uniemożliwiającym samodzielne wysuwanie. Aczkolwiek to chyba częsta przypadłość, o ile pamiętam nawet na optycznych w teście tego szkiełka o tym pisali.
moj powoli tez zaczyna sie wysuwac im wiecej uzytkowany , wczesniej to nie wystepowalo , mam go 2 lata
24-105 tez sie po jakims czasie uzytkowania (u mnie 1 roku) zaczyna wysuwac.
jak to sie robi problemem, np. do fot detali "w dol", to mozna zakupic takie ustrojstwo: LENS BAND | how do you stop zoom creep?
lub po prostu wekiem od sloika kombinowac, bo tez dziala...
Mój również zaczął się wysuwać, zwłaszcza po założeniu osłony przeciwsłonecznej i filtra. Widocznie taki jego urok:???:
czy głównym walorem tego obiektywu jest jego wysuwanie się?
napiszcie coś pozytywnego
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
czy głównym walorem tego obiektywu jest jego wysuwanie się?
napiszcie coś pozytywnego
Wysuwanie się to moim zdaniem niewielka wada, natomiast zalet ma wiele, w końcu o tym jest cały ten wątek.
Jest szansa, ze w nowych obeiktywach Canon zwroci wieksza uwage na problem wysuwania. Nowy 18-135 STM ma juz odpowiednia blokade.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Jest szansa, ze w nowych obeiktywach Canon zwroci wieksza uwage na problem wysuwania. Nowy 18-135 STM ma juz odpowiednia blokade.
no ale to nie jest rozwiazanie problemu wysuwania. tylko ograniczenie jego objawow ;)
jak ustawisz aparat na statywie i skierujesz w dol, to ta blokada pomoze tylko przy 18mm. a jakbys mial kaprys wybrania innej ogniskowej, to pozostaje nieodmiennie nakladanie na obiektyw kondomow...
a da się upiłować "dupkę", by chodził z pełną klatą?
mam dość dziwne obserwacje w zakresie powtarzalności / celności mojego egzemplarza.
wykonując zdjęcia z przysłoną 9 - 11,
stosując ogniskową 85mm, jest celnie, ostro i miło dla oka
stosują ogniskową 50 mm, jest podobnie ok
przy 15 , na bezpiecznych czasach, zdarzają się zdjęcia nieostre, zdarzają się oczywiście i ostre ale odbiegają od żylety uzyskiwanej na większych ogniskowych.
czy front i backfocus raczej można wykluczyć gdyż na opisywanych fotach nie ma strefy ostrzejszej od pozostałych.
ktoś podpowie w którym kierunku działać? Żytnia traktuję jako ostateczność
daj jakieś foty przykładowe
wyjdzie słonko, coś pstrykne
w słonku to każde szkło jest dobre
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
...boje się że z czasem jeszcze bardziej się wyluzuje
Nie bójcie się ludu fotografujący, albowiem wyluzuje się bez względu na wasz strach lub jego brak. Jedynym ratunkiem jest wyluzowanie się wraz z nim :)
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
w słonku to każde szkło jest dobre
bardziej mi chodziło o moją wygodę niż szkła :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
15-85 czytam (niestety, bo chciałbym kupić teraz) jako zapowiedź 17-55 IS II, pewnie w 2010 roku.
I się nie sprawdziło. Coś słychać o tej zapowiedzi (17-55 IS II)?
Chyba po trochu zaczynam dochodzić do granic żywotności 15-85 :P Zrobiłem nim od 2011 roku około 270.000 zdjęć.
W 2016 zaczął mi się odrywać srebrny ozdobny paseczek. Zerwałem go do końca, bo przeszkadzał, a byłem w podróży.
Teraz, w 2017, odkleiła mi się guma z pierścienia regulacji ogniskowej. Jeszcze da się tym operować, ale czasami całkiem zjeżdża. Raczej oddam do serwisu, żeby to jakoś estetycznie skleili (może skracając).
Mi tez tamron dużo bardziej odpowiada niż nowy canon.