R1900 to pigmentówka CMYKRB z dodatkowym lakierem - bardzo dobra do druku kolorowych fotografii na papierach błyszczących, troszkę gorsza do druku fotografii B&W.
Wersja do druku
R1900 to pigmentówka CMYKRB z dodatkowym lakierem - bardzo dobra do druku kolorowych fotografii na papierach błyszczących, troszkę gorsza do druku fotografii B&W.
A jak z zqamiennikami do niej?
Jak ze wszystkim - są (lyson), a sprawdzają się raz lepiej, raz gorzej.
czornyj a cissa da rade zrobic do tej drukarki czy niekoniecznie?
Raczej nie ciągle, do stron tytułowych do albumów. Chciałbym to tylko skalibrować myśle, że iONE Pro da radę ;)
Stosowanie zamienników jest zasadne tylko w przypadku drukowania dużych nakładów - jeśli drukujemy kilkadziesiąt zdjęć miesięcznie, można to rozważyć. W przeciwnym wypadku upierdliowość, ryzyko zasychania/uszkodzeń, ewentualność problemów z jakością i koszt oprofilowania będzie wyższy niż to warte.
Przy zamiennikach nigdy nic nie wiadomo - przykładowo robiłem ostatnio profil klientowi, dla stałozasilanych P50 i R2880 - z barwnikową P50 wszystko przebiegło bezboleśnie, natomiast przy R2880 klient zaczął narzekać na zmatowienie miejsc nadrukowanych i pytać, czy profil temu zaradzi - no więc profil nie jest niestety w stanie zaradzić braku nanotechnologicznego mikrokapsułkowania cząsteczek pigmentu w otoczkę z żywicy, która po nadrukowaniu polimeryzuje w jednolitą strukturę i minimalizuje tzw. gloss differential - i jest muka, trzeba wydruki na błysku werniksować. Akurat w przypadku R1900 nie jest to problem, bo R1900 ma oddzielny kanał z lakierem, ale pokazuje to w sensie ogólnym, że diabeł lubi spać w szczegółach...
Więc oleje zamienniki, a może jest jakiś "magiczny" myk na niezasychanie tych atramentów?
podobno pomaga dolanie soku z ogorow do magenty :)
no widzisz.. malosolnych :)
To dobrze, że nie soku z buraków ;)
A gdyby postawić do wyboru
Epson Stylus Photo PX650 vs Epson Stylus Photo P50
to na co byście stawiali?
nie bierzemy pod uwagę skanera, gniazda kart i pictbridge, tylko samą jakość wydruku na papierze foto
Koszt oryginałów do moich IP4500/IP4300 ostatnio mnie zaskoczył :( a ponieważ i tak nie byłem do końca zadowolony z kolorów postanowiłem spróbować Epsona
Jaki zestawa ciss możecie polecić (która aukcja) do P50 ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ewentualnie jaki inny model Epsona z opcją tańszego koloru w dobrej jakości.
Witam wszystkich. Noszę się z kupnem drukarki do druku zdjęć. Z tego, co do tej pory wyczytałem, to najlepszą propozycją jest Canon MP550. Spotkałem się jednak z licznymi skargami dotyczącymi tuszy, a w zasadzie chipów. Jeśli dobrze rozumiem, to w momencie wyczerpania pierwotnego kardridża oryginalnego, można wrzucić zamiennik, jednak należy przełożyć chip (chyba, że kupuje się kardridż z chipem). Jeśli się go jednak nie zresetuje (przy pomocy odpowiedniego urządzonka), to drukarka będzie wskazywać puste tusze. Czy nie ma na to sposobu? Czy nie przeszkadza to (niezresetowany chip) w drukowaniu jako takim? Podobno też drukowanie na zamiennikach jest bardzo ryzykowne, gdyż canony współpracujące z nimi często mają problemy. Chciałbym zapytać, ile jest prawdy w tym, co napisałem. Z góry dziękuję!
temat aktualnie przerabiam: chipy i zamienniki :mrgreen:
na przykładzie ip4600 mogę Tobie powiedzieć, że bez właśnie tego urządzonka do resetu w sumie można żyć ... ryzyk fizyk i "walisz na czuja" ;) albo wystarczy, albo torba :mrgreen:
jeżeli nie jesteś hazardzistą to polecam zasilanie stałe (o ile drukujesz naprawdę dużo zdjęć) - pełna kontrola nad poziomem i nie 6ml tylko 60ml :mrgreen: czyli ma co uciekać :-D
jeżeli dużo nie drukujesz to polecam oryginały + oryginalny papier ---> to jest temat którego zamienniki nie przeskoczą ;) ... no i teraz dostanę od inny forumowiczów ... :lol:
Właśnie nie będę drukować na tyle dużo, by podłączać stałe zasilanie. Z drugiej strony nie będę drukować na tyle mało, by jechać na oryginałach :). Dlatego też jestem zainteresowany zamiennikami. A jak najprościej rozpoznać koniec tuszu przy zamienniku bez resetowania chipa? Czekać, aż zacznie drukować w dziwnych kolorach, czy może w przypadku wyczerpania nawet jednego tuszu drukowanie w tym modelu jest niemożliwe (tak, jak w Brotherach)?
Westfield - ja wlasnie zakupilem komplet strzykawek, samoresetujacych tuszy i pojemnikow z atramentem do canona ip4700. Tez nie drukuje stosunkowo duzo lecz czasem mam dosc spore ilosci fotek czy np zaproszen i robienie tego na oryginalach byloby troche za drogie. Jutro skoncza mi sie oryginaly i ciekaw jestem jak pod wzgledem odwzorowania kolorow wyjda zamienniki.
Odnosnie zamiennikow prawda tez jest taka, ze lepiej kupic system do samodzielnego napelniania lub ciss-a bo wystarczy jedna kalibracja i kolory nie wypadaja tak jakby jechac na zamiennikach z roznych partii produkcyjnych bo wowczas moze byc nieciekawie.
furzyk: widziałem samoresetujące tusze na Allegro, jednak chodzą po 150zł. Co prawda jest już tam sporo tuszu, ale obciążenie finansowe znaczne. Chociaż z tego, co widzę, to sam tusz do regeneracji jest raczej tani, więc może w dłuższej perspektywie będzie to opłacalne. Byłbym wdzięczny za przedstawienie opinii w sprawie jakości wydruku na tych zamiennikach. Dzięki i pozdrawiam!
ja kupilem taki zestawik: http://www.allegro.pl/item1040834178...ne_5xtusz.html
Dzis sie oryg. skonczy i trzeba bedzie sie pobawic strzykawkami to opisze pokrotce na ile to jest upierdliwe :)
Wielkie dzięki, Panie Kolego :). Oferta wygląda na przystępną. Jestem ciekaw, czy różnica w druku foto jest zauważalna. A czy mam rozumieć, że przy kardridżach samoresetujących drukarka wskazuje właściwy poziom tuszu?
wybralem w koncu kartridze, ktore caly czas pokazuja, ze sa pelne w 100% bo dowiedzialem sie, ze te, ktore niby pokazuja koniec tuszu - robia to kiedy im sie chce - czyli np przy 1/3 zasobnika. A tak - sa one przezroczyste wiec i tak bede widzial (na 100% powiem gdy je wloze) przy wysunieciu glowicy czy w czesci "plynnej" kartidza jest jeszcze tusz czy juz sie konczy.
Za chwilke koncze oryginal i zaczne sie bawic strzykawkami i samoresetami....
No fakt, skoro są przeźroczyste, to nie będzie problemu. A jesteś może w stanie określić wydajność fotograficzną tuszy oryginalnych? Drukowałeś na nich dużo zdjęć? Wydajność zamienników pewnie jest mniejsza, co jednak rekompensuje cena tuszu.
na jednm komplecie oryginalow wydrukowalem 25 arkuszy A4 na papierze foto bez marginesow w najwyzszej jakosci. Teraz na tym samym komplecie robie takie certyfikaty na papierze wizytowkowym - zrobilem juz 20 arkuszy A4 z malym marginesem i wlasnie sie skonczyl zolty - znak bialego krzyzyka na czerwonym kolku. Czarny pigment jest w ok 2/3 pelen, czarny dye pokazuje 100% pelen, magenta i cyjan w 1/4 pelne ze znakiem wykrzyknika.
Zabieram sie z pewna taka niesmialoscia do napelniania zamiennikow :)
A kardridże oryginalne, pomimo że w większości sprawne, pójdą na zmarnowanie, bo chyba trzeba wymieniać cały komplet? A swoją drogą, wynik całkiem niezły. Daje to ponad 100 zdjęć na komplecie. A przecież oryginały mają mniejszą pojemność, niż zamienniki. Z niecierpliwością czekam na wieści ;).
Ok 30 min zajelo mi zmudne napelnianie strzykawkami, uwazalem zeby rak nie upaskudzic lecz mala kropla cyjanu wyciekla mi na palec jak odbezpieczalem korek od spodu. Jak na razie na wydruku probnym CMYK z corela wypada na oko znakomicie. Zadnych smug, paskow - glowica ladnie zassala tusze do kartridzy. Sprawdzam teraz kolory jak sie maja do orginalow - czyli drukam te same zdjecia i wychodza zbyt zielone. Pobawie sie suwakami i dam znac czy da sie osiagnac ten sam efekt.
No to zapowiada się przyzwoicie...
no wiec na oryginalnych tuszach canona mialem kontrast zwiekszony na +35 a suwakow z kolorami nie ruszalem - wszystkie na 0.
Na zamiennikach godzina mi zeszla na korekte koloru i dalem M na -35 C na +15, Y na +10 i kontrast na max czyli na 50 i kolorki wyszly prawie nie do odroznienia a nawet ciut lepiej bo wyszlo bardziej zgodnie z oryginalem na monitorze.
Na pewno nie zaluje zakupu po tym co wychodzi z drukarki. Jeszcze kolory i tak bede dokladniej kalibrowal lecz w tej chwili nie mam czasu na to.
Serdecznie dziękuję za relację. Zastanawiałem się nad Brotherem dcp-365cn, ale widzę, że Canon z tymi zamiennikami prezentuje się nieco lepiej. Tym bardziej, że ponoć jakość druku jest lepsza. A jeśli problem chipów odpada, a cena zakupu i eksploatacji jest podobna, to przewagę zyskuje Canon. A swoją drogą, 4700 się chyba wiele nie różni od 550?
...mam na myśli jakość wydruku. Pomijam różnicę "typologiczną" ;).
Czy ktos orientuje sie w ogole ile kosztuje nowa glowica do ip4700?? Bo w sumie to element wymienny skoro sie go instaluje samodzielnie, a takowa informacje ciezko znalezc... Chodzi mi o ten element ktory instaluje sie przed pojemnikami ;) Bo zdaje sie ze to jest glowica z dyszami ?
nie wiem ile kosztuje glowica do ip4700 ale do mojej starej ip3000 kosztowala ok 300 zl wiec nie oplacalo sie jej kupowac. A cos sie stalo ? czyzby padla od zamiennikow ?
Zrobilem porownanie kolorow na wydruku na oryginalnych tuszach i zamiennikach (strzykawki i samoresety). Oto efekt po kalibracji, ktora zajela mi godzine i 3 kartki A4:
jeszcze drobna kalibracja i powinno byc identycznie.
Dziwi mnie tez, ze stan drukarki pokazuje, ze zoltego kartridza troche ubylo ale to juz potem wyjdzie w praniu.
teraz tak patrze i widze, ze trzeba by troszke odjac magenty, moze zoltego zeby bylo blizej oryginalu (ktory i tak nie jest idealny bez kalibracji).
Po lewej stronie - oryginal
Po prawej - zamiennik - jakby ktos sie nie domyslil.
Obstawiam, że wydruk po lewej na oryginałach :). A masz może zdjęcia na papierze foto do porównania?
jeszcze nie mam fotek na papierze foto ale zrobie cos w wolnej chwili.
Dodam, ze tutaj nie ma co obstawiac co bylo drukane na oryginale a co na zamienniku bo nawet oryginalow nie kalibrowalem - zamienniki natomiast kalibrowalem na szybko tylko po to zeby czesc wydrukow zrobiona na oryginalach byla z grubsza podobna do wydruku na oryginalach. Spieszylo mi sie po prostu. Mam wydrukowane testowe zdjecie na oryginalach lecz kolory i tak odbiegaja od tego co jest na monitorze a do tego bede dazyl kalibrujac zamienniki. Mysle, ze ogolnie i tak nie jest zle jak na cene ok 45 zl za komplet butli starczacych na napelnienie kazdego z kartridzy ok 5 razy.
Mysle, ze trwalosc wydruku bedzie gorsza na zamiennikach lecz kolory jako tako da sie dopasowac. Drukarka mi labu nie bedzie zastepowac tylko raczej jej uzywam w celach takich jak powyzej - czyli zaproszenia, faktury itp.
Mam tez kilka zdjec na scianie ze starej ip3000 z zamiennikow i jakosc ja prawde po 3 latach jest swietna wiec jestem dobrej mysli.
Jak bede drukowal kolorowe zdjecia na papierze foto to podesle skany - zrobione co prawda aparatem ale lepsze to niz moj starenki skaner, ktory dziala tylko w natywnej rozdzialce.
Ja kupuję ją z myślą o labie, więc wydruk foto ma dla mnie pierwszorzędne znaczenie i najbardziej obawiam się utraty jakości na zamiennikach.
spoko, w najblizszych dniach przetestuje wydruk foto na papierze i porobie zdjecia odbitek, zobaczy sie jak wychodzi kolor skory, zielenie, niebo itp. Tez ja kupilem z mysla o drukowaniu dla klienta lecz nie w masowych ilosciach - raczej sporadycznie.
Serdeczne dzięki :).
zapewne kosztuje tyle, ze zebys ja kupil - musialbys byc bardzo przywiazany do tej drukarki :)
Mysle, ze to po prostu sie nie oplaca - zwykly chwyt marketingowy - "glowica wymienna", lecz nie oplaca sie jej wymieniac :)
Dodam jeszcze, ze w tych samoresetach, z ktorych korzystam widac dosc wyraznie, ktorego tuszu nie ma w zbiorniczku i da sie z grubsza przewidziec kiedy trzeba napelnic ktorys z kartridzy bez utraty papieru. Mysle, ze to kwestia wprawy.
Czy ktoś wie jak dobrze poprowadzić przewody od stałego zasilania w R800 ? Można je wyciągnąć albo z lewej albo z prawej strony karetki i z której bym nie zrobił to kończy się jej zablokowaniem bo albo drukarka nie może jej dosunąć do końca, albo zakleszcza się o obudowę...
Jaki jest czas wydruku zdjęcia 10x15cm przez Epsona P50?
Kilka słów na temat R800 + CISS.
Zasilanie z Gelexa (inks.pl), dość trywialne do zamontowania poza prowadzeniem przewodów ;-) , skończyło się na pomocy telefonicznej pana z Gelexa po czym się okazało że to też było trywialne ;-)
Tusze - Lyson Photochrome RB - wydruki są nie do odróżnienia od tych robionych oryginalnymi, jak z trwałością to zobaczymy.
Natomiast bez zrobienia profilu nie da rady - patche do profilowania (drukowane z wyłączonym ICMem itp) różnią się kolorystycznie i widać to gołym okiem (nie jest to jakaś wielka różnica ale widoczna) - po zrobieniu profilu, wszystko wygląda super...
Ogólnie - polecam.
niech kotlet żyje... ;)
po prawie dwóch latach , czy coś się zmieniło w drukarkach A3/A3+ ?
co używacie, co polecacie...?
jakoś naszło mnie na zobaczenie fotografii na papierze (i na ścianie)