-
Odp: AI i fotografia zawodowa
woda na młym twórcy wątku smartofonowego ale wydaje się że nic nie stoi na przeszkodzie aby taki soft uzyć do obróbki rawa z normalnego aparatu fotograficznego (np. R5 :mrgeen:)
https://www.glass-imaging.com/
czy to nie otwiera nowych możliwości? np. z małego i niewyraźnego wycinka duzej matrycy można stworzyć zdjęcie frunącego lub polującego na ryby pierza :)
-
Jak to będzie szło w takim tempie, to niedługo budyń będzie robił najlepsze zdjęcia. Bez aparatu i pierścieni Saturna - co tam Księżyc! Autostrada galaretowej optyki?
https://dzienniknaukowy.pl/nowe-tech...e-grac-w-ponga
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Dla mnie to jakaś abstrakcja...Podłączyć gluta do kompa i grać w grę :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
-
To już weszło bardzo głeboko do naszego życia.
Kupiłem zwykłą domową drukarkę.
Podczas kopiowanie/skanowania gdy ustawimy wydruk to otrzymujemy wynik bez (o ile na oryginale były) śladów z dziurkarki, zszywacza, zagięć, pisma odręcznego itd.
Gdy oryginał to strony z książki to wynik jest bez owych charakterystycznych wygięć, normalne prostokątne kartki.
Nie mówiąc już o całym zestawie poprawiania wyglądu zdjęć przy skanowaniu/kopiowaniu.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Podczas kopiowanie/skanowania gdy ustawimy wydruk to otrzymujemy wynik bez (o ile na oryginale były) śladów z dziurkarki, zszywacza, zagięć, pisma odręcznego itd.
Gdy oryginał to strony z książki to wynik jest bez owych charakterystycznych wygięć, normalne prostokątne kartki.
Nie mówiąc już o całym zestawie poprawiania wyglądu zdjęć przy skanowaniu/kopiowaniu.
jp
Taki skaner miałem w Galaxy S9 w czasach gdzie sztuczna inteligencja była znana z filmów typu Terminator. Fajnie, że to odkryłeś, ale to nie jest AI :)
-
Każde lepsze ksero ma to od kilkunastu lat, a może nawet od zeszłego wieku. Każdy podstawowy drajwer do skanera za 199,- zł robi to od lat.
Czekamy aż Szanowna Sztuczna Inteligencja wynajdzie koło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
I jesteś przekonany, że odpowiada za to sztuczna inteligencja?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
I jesteś przekonany, że odpowiada za to sztuczna inteligencja?
Teraz jesteśmy zaskoczeni że "programy" potrafią np. uczyć się naszych preferencji i zmieniać pod nie treść prezentowanych nam treści/zdjęć
A od dawna rozpoznawany jest w tym co "widzi" drukarka tekst drukowany/czcionki i usuwane wszystko co nim nie jest z kopiowanego/skanowanego oryginału lub zmieniane jest jego ułożenie.
To jest proste zadanie ?
jp
-
no dobra pogadali o telefonowaniu ... i emocji prompta ...
nasza firma ulubiona firma próbuje AI (w realnych zastosowaniach) w nowym modelu sprzedaży
https://www.canon-europe.com/pro/inf...st)_editorial_
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
ale to już od jakiegoś czasu dostępne jest to narzędzie, niestety nie miałem jak przetestować bo to jest odpłatne.
-
Ale że co? piszą że r6-r5 nie działa z tym, czy źle coś zrozumiałem.
-
6 załącznik(ów)
AI ostatnio przyspieszyła z kopyta tak mocno, że naprawdę trudno przewidzieć w jakiem kierunku to zmierza.
Pora się pakować. Najnowszy generator obrazu od Open AI to koszmar fotografów komercyjnych
Potencjalny "Kowalski" w ciągu kilku sekund za pomocą prompta może wygenerować zdjęcie oraz wideo nad których graficy siedzieliby kilka godzin, lub dni.
Przykładowe moje pudełkowe wariacje z Dorotą (modelka i wizażystka) w PICLUMEN
Załącznik 19796
Załącznik 19797
Załącznik 19798
Załącznik 19799
Załącznik 19800
Załącznik 19801
A promt dałem taki:
Create a toy of the person in the photo, let it be a barbie doll, next to the doll there should be toy equipment, such as a MacBook Air, red high heels, big hats, a white cute handbag. Make a hole in the top of a box, such as a barbie doll box, and write "DOROTA" and under it "2025 AI". Imagine it in a realistic way.
-
W ciągu najbliższych 12 miesięcy AI ma podwoić swoje umiejętności w stosunku do dotychczasowego stanu.
-
Już coraz więcej reklam w TV wykorzystuje aktorów od AI.
-
ja mam nadzieję, że jedyne co mnie będzie łączyć z AI to odszumianie w LR
na szczęście w mojej działce zawodowej AI nie tak prędko zagości, a gdy to się stanie, to będę już pewnie na emeryturze i będzie mi to wisiało :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
AI ostatnio przyspieszyła z kopyta tak mocno, że naprawdę trudno przewidzieć w jakiem kierunku to zmierza.
Pora się pakować.
Najnowszy generator obrazu od Open AI to koszmar fotografów komercyjnych
Potencjalny "Kowalski" w ciągu kilku sekund za pomocą prompta może wygenerować zdjęcie oraz wideo nad których graficy siedzieliby kilka godzin, lub dni.
Przykładowe moje pudełkowe wariacje z Dorotą (modelka i wizażystka) w PICLUMEN
Załącznik 19796
Załącznik 19797
Załącznik 19798
Załącznik 19799
Załącznik 19800
Załącznik 19801
A promt dałem taki:
Create a toy of the person in the photo, let it be a barbie doll, next to the doll there should be toy equipment, such as a MacBook Air, red high heels, big hats, a white cute handbag. Make a hole in the top of a box, such as a barbie doll box, and write "DOROTA" and under it "2025 AI". Imagine it in a realistic way.
Abstrahując od tego, co może AI, bardzo fajnie wyszła Dorota jako lalka, czy lalka jako Dorota.
-
Tymczasem w USA...
Wyłudził miliony na aplikację robiącą zakupy za klientów. Zamiast botów pracowali żywi ludzie
Założony w 2018 roku startup swoją obietnicą sztucznej inteligencji, która umożliwia "zakup dowolnego produktu z dowolnego sklepu jednym kliknięciem" przekonał do siebie inwestorów, którzy w ciągu kilku lat wyłożyli na stół ponad 40 milionów dolarów.
Jak się okazuje, żadnej AI nie było - za sukces Nate mają odpowiadać nisko opłacani pracownicy z Filipin.
O tym dowiadujemy się z treści aktu oskarżenia, jaki został wniesiony przeciwko Albertowi Sanigerowi w biurze Prokuratury Stanów Zjednoczonych dla Południowego Dystryktu Nowego Jorku. Saniger miał dopuścić się oszustwa i defraudacji pieniędzy, które przekazali mu inwestorzy, wierząc, że inwestują w zaawansowaną technologię sztucznej inteligencji. Pieniądze te w rzeczywistości szły na opłacenie pracowników na Filipinach.
ps.
tak więc przekonani jesteście, ze to wszystko generuje w locie AI a tak naprawdę całą pracę wykonują nisko opłacani graficy z Filipin :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
tak więc przekonani jesteście, ze to wszystko generuje w locie AI a tak naprawdę całą pracę wykonują nisko opłacani graficy z Filipin :mrgreen:
Kto jest to jest ;) Wystarczy sobie przypomnieć Just Walk Out, czyli Żabka Nano w wykonaniu Amozona. Za AI robiło 1000 Hindusów ;)
-
To przecież były też takie żarty i chyba nawet memy, że Musk zatrudnia Hindusów do sterowania zdalnie Teslami :lol:
-
To kosmici. W Facetach w czerni na poczcie było widać.
-
fajnie jest więc dam taką wrzutkę - moim zdanem następuje, a nawet już nastąpił ogromny postęp w technologii video AI - fotografia to pikuś, zostanie paru pasjonatow co sobie te ptaszki lub widoczki będą focić, ale kino to jak mawiał Lenin najważniejsza ze sztuk jest (on to widział już w 1921 roku tą rewolucję) - w tym są znacznie większe pieniądze i pojawiają się potężne mozliwości obniżenia kosztów produkcji w wielu aspektach powiedziałbym nawet we wszystkich aspektach (pytanie ile AI za godzinę będzie brało bo nie będzie to stawka minimalna 30.50zł/godz brutto :mrgreen: ale i tak bedzie wielokrotnie taniej), a jakie mozliwości produkcji filmowych się pojawiają - po prostu straszne - jakiś kmiotek z Zagacia Górnego albo ja kmiotek spędzający większość życia na Półwsi Zwierzynieckiej może być twórcą filmu np. prezentującego prawdę lub fikcję niepoprawną politycznie - straszne to - trzeba to jak naszybciej zablokować
oczywiście ktoś powie że potrzebny jest ten zdolny (ten co nie wie że tak się nie da bo mu nikt tego nie powiedział) co to bedzie robił za reżysera, scenografa i operatora tej kamery której nie ma i musi mieć o tym jakieś pojęcie - za moment część (lub większość) z tych ról przejmie AI, a ten zdolny który bedzie mógł być bardziej przeciętny - zapromptuje tylko w jakim stylu chce kręcić :mrgreen:
ciekawe czy trening takiej sieci do generacji video odbywa się z poszanowaniem praw autorskich? :mrgreen:
-
któtkie rozwinięcie mojego ostatniego posta - film ze zdjęć
https://petapixel.com/2025/05/08/i-b...-life-with-ai/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
Trochę to dziwne, na opak: zatrzymywać w kadrze chwilę, używając aparatu fotograficznego, by potem z tego zdjęcia zrobić coś na kształt filmu.
Tak jakby robić dżem wyciągając go z pączków
-
Każda technologia i technika, której nie rozumiemy, sprawia wrażenie cudu. Nie pamiętam, kto to powiedział.
Gdy ponad 100 lat temu bracia Lumiere pokazali "Wjazd pociągu na stację", ludzie uciekali z kina, bo myśleli że ich rozjedzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karlbuk
Trochę to dziwne, na opak: zatrzymywać w kadrze chwilę, używając aparatu fotograficznego, by potem z tego zdjęcia zrobić coś na kształt filmu.
Tak jakby robić dżem wyciągając go z pączków
albo to zrobi on albo ktoś inny z jego kadrów w jego stylu (i z jego obróbką ... a zapomniałem że zdjęć natury sie nie obrabia ;) - to w jego stylu cokolwiek to znaczy) moim zdaniem jest tak że AI i tak będzie trenowane na jego kadrach (tak się zastanawiam jak jest z tymi prawami autorskimi i wychodzi że jak kalemu krowę to zbrodnia a jak kali krowę to rozwój nauki albo ludzkości jest) więc lepiej użyć ich samemu niż czekać aż zobaczy filmy komercyjne wytworzone z jego ujęć przez artystę AI :mrgreen: