Hej,
wszystkiego dobrego w Nowy Roku...
Moja pierwsza sesja w nowym roku.
123.
Załącznik 5575
124.
Załącznik 5576
125.
Załącznik 5577
Wersja do druku
Hej,
wszystkiego dobrego w Nowy Roku...
Moja pierwsza sesja w nowym roku.
123.
Załącznik 5575
124.
Załącznik 5576
125.
Załącznik 5577
126.
Załącznik 5579
127.
Załącznik 5580
Gratuluję, właśnie zmieniłeś poziom. Przeskoczyłeś z krytyki na obojętność widza(brak komentarzy). Taki balans między niepodobna się a podoba bardzo, takie OK, ale zdania nie mam :)
122 petarda ! Pozdro w nowym roku !
Jeszcze jedna partia na dziÅ›...
128.
Załącznik 5583
129.
Załącznik 5582
130.
Załącznik 5584
IMHO:
123, 124, 125 - żółty zafarb twarzy.
126 - bardzo mi siÄ™ podoba.
127 - nie rozumiem dlczego odbicie w lustrze, które chyba powinno być głównym tematem zdjęcia jest nieostre i ciemniejsze od pleców na pierwszym planie ;)
128, 129 - bardzo mi siÄ™ podobajÄ….
130 - strasznie nie leży mi kadrowanie i obcięty łokieć; jakoś dziwnie to wygląda; nie lepiej by było, by ta ręka była po prostu prosto w dół; a modelka trochę bardzie w prawo?
Podkreślam jednak, że to IMHO.
Biorę do siebie każdą opinie bo dzięki nim idzie się naprzód, także dzięki [emoji846].
Na pierwszych 3 możliwe że jest bardziej żółto bo nie zdesaturowalem zdjęć, ale nie rzuca mi się to tak bardzo na monitorze jak na telefonie[emoji6]...
Zdjęcie 127 tak sobie wymyśliliśmy ze.szwagierka a że światło padało zza jej pleców i bardziej z boku to dlatego twarz jest ciemniejsza która IMHO jest ostra pomimo moich ustawie aparatu (f1.8; 1/80; ISO 1000)[emoji16].
Na ostatnim zdjęciu byłem świadomy tego kadrowania ale to było jedyne gdzie żona była uśmiechnięta i twarz wyszła korzystnie...[emoji4]
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
126 i 129 mi siÄ™ podobajÄ….
127 nie jestem przekonany, z tego co napisałeś to zaplanowane ujęcie, ale wyszło z mojej perspektywy bardziej jak taki jakiś strzał wchodzę do pokoju i cyk fota.
IMHO:
124 - dramat pod każdym względem (np. mina, kadr, kolorystyka)
126 - klasa, jedno z twoich najlepszych:)
jak miałbym wybrać jedno to 126 - ogólnie to przestają być płaskie mz widać postęp
Dodaje jeszcze 3 zdjęcia z sesji w gorsecie...
131.
Załącznik 5595
132.
Załącznik 5596
133.
Załącznik 5597
[QUOTE=Pezet85;1418908]Dodaje jeszcze 3 zdjęcia z sesji w gorsecie...
131.
Załącznik 5595
132.
Załącznik 5596
133.
Załącznik 5597
Masz oraz więcej zdjęć, które dobrze ci wróżą co podkreślili moi przedmówcy. Robisz postępy itd... OK, to prawda i widać moc. To, co bym ci podpowiedział - skoro większość zaznaczyła 126 jako wyjątkowo udane, czy najlepsze zdjęcie, powinieneś dociekać, dlaczego wyszło inne, a w moim odczuciu tu twarz modelki ma kontekst - eksponowane pięknie falujące włosy dookoła twarzy sprawiły, że twarz modelki w bliskim planie jest bardziej wyrazista, mimo, że częściowo ukryta we włosach - ale liczy się całość. Oglądając większość zdjęć gdzie pozuje zdaje się twoja żona, nie potrafię powiedzieć jakiego koloru ma włosy, jaki jest zarys uszu, a właśnie kontekst sprawia, że na zdjęciu jest osoba z twarzą, a nie maska twarzy. I jeszcze jedno, na co zwracano tobie uwagę - nie brnij w egipskie ciemności - Potrafisz inaczej - przyjrzyj się 133 - jasne, żywe, naturalne kolory, ostrość w punkt bez ściągania na żyletę, żona z upiętymi do tyłu ciemno brązowymi włosami niczym Nefretete, i gdy pominąć to, że odbicie w lustrze obrazka z przeciwległej ściany to niewytłumaczalna zbrodnia niczym Nyska na planie "Krzyżaków", to prezencja jest bardzo OK.
[QUOTE=totamten;1418915]Dzięki Ci za ten komentarz ( żonie spodobało się porowanie )[emoji846]... muszę się jakoś postarać żeby żonę ująć tak ładnie jak wyszła jej siostra. Jeszcze nie udało mi się to za pomocą lampy błyskowej, zawsze jest podkreślone coś co nie jest atutem[emoji57].
Co do tych egipskich ciemności na ostatnich zdjęciach, to tam uciekałem z niebieskiego koloru tła żeby to jakoś współgrało. Bez tego przyciemnienia te zdjęcia w moim odczuciu były takie zwykłe bez żadnego klimatu... czy dobrze to zrobiłem nie wiem, każdy ma subiektywne odczucia.
126 , 122 spoko. Bardzo spoko.
Ale gorset? Myślałem że to się pod spodem nosi.
Hej,
Dzisiaj zrobiÅ‚em spontaniczna sesje majÄ…c do testu Eos'a RP. ProsiÅ‚bym o Å‚askawe ocenienie pozowania z uwagi na to że modelka to nie modelka í ½í¸Š.
134.
Załącznik 5606
135.
Załącznik 5607
136.
Załącznik 5608
Mnie się podobają. 135 bym jednak troszkę przyciął z dołu aby usunąć widoczny w cieniu brzuch. jakoś odciąga wzrok od całości. Generalnie podobają mi się.
Pozdrawiam
Myślałem nawet nad tym :)... Jest rzeczywiście lepiej.
--- Kolejny post ---
Ad 135.
Załącznik 5609
134 !!!
Dla mnie również... Jak tylko zobaczyłem to zdjęcie w puszcze odrazy pomyślałem będzie super [emoji4], natomiast żona najbardziej się bała właśnie tego zdjęcia, ze zostanie skrytykowane za pozowanie.
Wczorajsze zdjęcia, są pierwszymi z których żona jest bardzo zadowolona i uważam że wyszła najlepiej jak dotąd.
Hohoho, zaczęliście jako naśladowcy Candara, a skończycie jako Wantucha (tu powinno być przymrużone oko i szelmowski uśmiech, ale gdzieś mi się emotikony podziały). Pokombinuj jeszcze ze światłem z boku, z góry i dołu (niekoniecznie wszystko na raz) jako kontrą, będziesz mógł przygaszać lub rozpalać segmenty kadru. Gdybyś miał kontrę, to z cienistym brzuszkiem byłoby też OK.
Cześć,
Dawno mnie tu nie było. Twoje wycyzelowane próby ze sztucznym światłem mnie nudzą więc głosuję na 127. Mniej techniki a więcej emocji i zastanych chwil. Działaj dalej. Pozdrowienia.
Dzięki za podpowiedzi :) ( te zdjęcia z framugą drzwi były ze srebrną blendą jako doświetlenie )... a tak odbiegając od tematu może jestem nie kumaty, ale o co chodzi z tym Wantuchem ?
Hej,
fajnie że wpadleś i dzięki za opinie :) ... ostatnie zdjęcia są bez sztucznego światła :lol:.
To na koniec dzisiejszego dnia, ostatnie 2 fotki z wczorajszych testów RP'ka.
137.
Załącznik 5613
138.
Załącznik 5614
[QUOTE=Pezet85;1419046]Dzięki za podpowiedzi :) ( te zdjęcia z framugą drzwi były ze srebrną blendą jako doświetlenie )... a tak odbiegając od tematu może jestem nie kumaty, ale o co chodzi z tym Wantuchem ?
Wacław Wantuch, artysta fotografik, który w swojej twórczości kreuje specyficzny nastrój i "bezstrój"?
137 !
To teraz sesja z żoną w której nie patrzy się non stop na aparat i śledzę watek z ciekawością dalej :)
p.s Jak już ma patrzeć, to w Twoją stronę, przenikliwym wzrokiem za Ciebie a nie w obiektyw.
Powiedz jak Ci się podoba jazda próbna RP? i pełną klatką zarazem?
[QUOTE=Pezet85;1419049]Jeżeli was uraziłem, to przepraszam. W żadnym wypadku obrazić, tylko mnie taka żartobliwa refleksja naszła przy okazji dosyć radykalnej zmiany scenerii. Co do użycia blendy, aby kontrolować natężenie odbitego światła musisz mieć przestrzeń i mam wrażenie, tej przestrzeni w sensie możliwości odsunięcia blendy nie masz przez co zgubiłeś nieco kontrast. Ale skoro masz na próbę RP, w której podwyższone ISO nawet do 6400 nie zmasakruje zdjęć, które i tak dopiero są poszukiwaniem "świętego Grala" , to możesz spróbować efektu ze stałym światłem kierowanym np. lampki biurkowe, lampy pokojowe stojące, także z projekcją blendy, ale dającej znacznie mniej intensywne światło odbite. Ważne, ze już sam spostrzegłeś, że fotografia to czarowanie światłem, a nie jedną lampą błyskową. Pozdrawiam was oboje!
Szczerze to byłem w szoku jakie ostre foty z niego wychodzą. Na moim C70d unikałem przesłony 1.4 , a tutaj nie było problemu. Kolejnym atutem to jak blisko mogłem podejść do żony z 50'ką, w końcu jest super szczegół na zdjęciu.
Ogólnie to jestem pod wrażeniem FF[emoji846].
@totamten absolutnie nie czujemy się obrażeni... odpisałem z żartem i z bardzo dużym dystansem [emoji16]. Podoba mi się u nas na grupie to, że nie ma hejtu i wyśmiewania a można liczyć na sporo cennych wskazówek. W sumie to dzięki tej grupie, w ciągu roku czasu zrobiłem jakiś progres i naprawdę to doceniam [emoji846].
A propos stałego światła to ja ostatnio na Black Friday kupiłem 2 żarówki Quadralite Led Light Bulb 40 Wat E27 bo robie trochę w domu zdjęć i wkurzał mnie zafarb ze zwykłych żarówek. Polecam taki patent jako dodatkowe światło.
Hej,
ta sama sesja co ostatnio... światło zastane :-). Grading wg koła koloru ( triada, dopełniający ).
139.
Załącznik 5615
140.
Załącznik 5616
141.
Załącznik 5617
Słabo niestety. Zamiast o kole gradientu radziłbym pomyśleć o kadrze, spojrzeniu itp. Ja rozumiem, że po zmianie sprzętu możesz być oczarowany tym, że AF cały czas trafia w oko ale to naprawdę nie jest najważniejsze.
@aptur mnie się podobają te zdjęcia ale jestem ciekawy co Ci nie pasuje w kadrowaniu i spojrzeniu?
Spojrzenia jak i wyglÄ…du raczej nie zmienisz... z tym siÄ™ rodzisz :)
Ostatnie zdjęcie z tej sesji.
142.
Załącznik 5618
Może na początek spróbuj zrobić kilka zdjęć gdzie modelka nie patrzy się w obiektyw.
Próbowałem już takich zdjęć to była krytyka że nie ma kontaktu z modelką ( grupy FB)... Gdzie najlepiej by było żeby modelka patrzyła?
Z kolei jak robię zdjęcie z półprofilu a modelka nie patrzy na mnie, to też mi się dostało że to przypadkowy pstryk z boku.
Sam qrde już nie wiem[emoji3525].
Nie poddawaj siÄ™. PooglÄ…daj zdjÄ™cia portretowe innych fotografów. Fight í ½í²ª Fajnie że tu jesteÅ›.
Jeszcze jedno. Mam wrażenie, że mieszkanie/dom cię ogranicza. Zabierz kobietę na zdjęcia do lasu czy parku. Bez żadnych lamp. Próbuj kadrów szerszych i bliższych. Dasz radę z 50mm na FF. Działaj.
@aptur Twoja radę o niepatrzeniu się w obiektyw wezmę pod uwagę przy następnej okazji...może wyjdzie coś ciekawego [emoji6]
Jak chcesz robić lepsze zdjęcia to nie słuchaj tego, co piszą na grupach FB. W dużej większości są to osoby, które żadnego portretu poza rodziną nie zrobiły i nie mają żadnego doświadczenia w tym zakresie.
To tak samo, jak rzekomo nie powinno się robić zdjęć pod światło , itp.
A modelka może patrzyć sobie nawet na podłogę, jeśli taki będzie zamysł autora i nie ma w tym nic złego. Może też zamknąć oczy i też będzie dobrze, jeśli poza i miejsce to uzasadnia.
Nawet na swoich dzisiejszych fotach celowo ustawiałem tak, aby modelka nie patrzyła w obiektyw.
143.
Załącznik 5680
IMHO odblaski w okularach zasłaniające oczy psują zdjęcie; mam ten sam problem jak robię podobne zdjęcia synowi, który nosi okulary. Proszę wtedy by zdjął lub szukam takich kątów, by uniknąć takich odblasków.
Straszny szum wyszedł, mój R przy ISO 1600 tak nie szumi - odszumiłbym jeszcze.
eRka wcale mniej nie szumi od RP a przez większą ilość MP szum moim zdaniem jest wyraźniejszy.
Wracając do tematu zdjęcie robione późną porą ISO 1600. Tak delikatny szum jest( daleko mu do strasznego ! ) wręcz naturalny i nie widzę sensu się go pozbywać. Poza tym Canonony wraz z odszumianiem tracą szybko detal - zwłaszcza suwak od luminacji. Dlatego zawsze mam go na zero, jedynie kolor jako defualt ustawiony.
Co do zdjęcia to źle się dzieje na twarzy. Zbyt duża expozycjia i żółta plama wokół ust. Mega irytujące tło z prawej strony i sztuczna jak dla mnie "poza" Co do okularów to się z Bangi zgodzę. Chociaż z tym strasznym szumem to przesadził :)
Z szumem się zgodze, żeby go nie ruszać. Paskudztwo na okularach faktycznie psuje i twarz jak kolega napisał za jasna i za żółta. Bardzo duża różnica pomiędzy kolorem dłoni a twarzą.
Czy obiektyw ma wpływ na zaszumienie? Hmm jeśli jes ciemny to musisz mieć wyzsze iso i w ten sposób wpływa szum. Chyba tylko tyle. Reszta "wad" obiektywu wpływa na ostrość, winietę, aberracje, beczkowatość zdjęcia.
Poprawiłem tę żółtą plamę wokół ust... te światełka rzeczywiście wyglądają kiepsko.
143b.
Załącznik 5681