jest mafia, ale to w wielu zawodach, wiec nie ma sie co dziwić....
co do zdjecia 4 to była to lampa, lubie niedoświetlone zdjęcia z mocną lampą w bialy dzień, ciekawe efekty.
Wersja do druku
jest mafia, ale to w wielu zawodach, wiec nie ma sie co dziwić....
co do zdjecia 4 to była to lampa, lubie niedoświetlone zdjęcia z mocną lampą w bialy dzień, ciekawe efekty.
banan82 chyba balans bieli siadł, zdjęcia z zewnątrz u mnie zbyt niebieskie (poza tym z lampą), w kościele wydają mi się zbyt żółte ale mogło być takie światło.
W lodzi cz dublinie ? Coz , idz pogadaj z ksiedzem , odrazu bedzie jasne jakim jest czlowiekiem , poza tym znajomi moga z nim pogadac i tez o tym wspomniec , albo poprost , jestes rodzina i cykasz zdjecia jako rodzina ;]
mialem problemy zeby to dobrze ustawic na zewnatrz (WB) poniewaz slonce bylo bardzo bardzo jaskrawe (glupia godzina do robienia zdjec na zewnatrz) i ustawilem fabryczny balans sunny w bibble pro, sprawdzalem na innych monitorach i wyglada dobrze, tzn nie za cieply, nie za zimny. W kosciele bylo roznice bo nawet slonce czasami przeswitywalo (wb w puszcze wariowal) ale tez nie jest tak źle chyba. No jeśli masz skalibrowany monitor to pewno masz rację do co balansu, ja robie na laptopach:) Ale widze ze najwieksza bolączka przy tego typu zdjęćiach to wlasnie balans bieli.
ja pierwszy raz foce komunię w najbliższą niedzielę i mam dylemat jak kadrować moment przyjęcia Hostii. Czy samego dzieciaka z dłonią księdza, czy też dodać jeszcze kielich do tego, czy też wrzucić w kadr również księdza.
I co z tym flashem... doświetlać czy nie? Kościół w miarę jasny.
Jak Wy robicie?
ja bym raczej dlon dodal i moment kiedy dziecko nachyla sie zeby wziasc Hostię w usta. Spokojnie moglbys lekko doswietlic zeby nie bylo zbyt wielkich cieniów nawet jak kościół jasny. W niektorych kosciołach dzici podchodza z rodzicami, w innych nie. Jesli są rodzice to dobrze byłoby ich włączyć do zdjęcia.
Też jutro pierwszy raz będę focił komunię, dylematy mam podobne :) Udało mi się wykonać kilka zdjęć na próbach (kolory padnięte, ale od czego B/W), jednak była to godzina 19 i w kościele było po prostu ciemno - doświetlanie obowiązkowe. Myślę, że w południe powinno być dużo jaśniej, nawet jeśli dzień nie będzie słoneczny - jednak lampę zakładam, czasami warto błysnąć minimalnym światłem (nie tworząc cienia za postacią).
Co do kadrowania przyjęcia Hostii. Najważniejsze to stanąć w taki sposób, aby ksiądz nie zasłaniał ręką twarzy dziecka, czyli ksiądz praworęczny - stanąć po jego lewej stronie. Kadrowanie na twarz dziecka i moment przyjęcia Hostii + dłoń księdza. Jak najbardziej wypełnić tym kadr. Na próbach robiłem szeroko i wąsko - zdecydowanie lepiej wychodzą wąskie kadry, w tym momencie naturales. Reszta zdjęć to portreciaki dzieci siedzących w ławkach, tu wykorzystuję 85 mm 1.8 USM. Momenty gry dzieci czytają, dziękują, przemawiają - tutaj będę starał się robić szerzej, na tle ołtarza (tamron 17-50 2.8_).
ISO max 400, bo na 450D przy ISO 800 (o 1600 nawet nie wspominam) w ciemnych miejscach tworzy się niesamowicie badziewny szum :)
Robić, robić a będzie z czego wybierać :)
Ja robię też jutro ale nastawiam się na strzelanie bez lampy.
To będzie pierwszy test 50D w akcji :) (1600 ISO i 50mm/1.8-2.8)
Zobaczymy
A... i będę raczej stawiał na dziecko bez postaci księdza.
Z księdzem bym kadrował jakby do komunii obok podchodzili rodzice (tak mi się wydaje...)
Moje zdjęcia z Komunii można obejrzeć w moim wątku : http://canon-board.info/showthread.p...738#post646738
No to jestem po dziewiczym rejsie zdjęć komunijnych i teraz możecie jechać po moich wyczynach.
Nie bardzo jestem ze zdjęć zadowolony niestety. Dzieci podchodziły parami więc zawsze wobec któregoś byłem w mniej korzystnym ustawieniu.
Większość ujęć do 50D podpięta 50/1.4 (wtedy ISO 1600 bez lampy), jednak ujęcia całości z 17-40/4 (ISO 3200 - F/4.0 ciemno jak cholera, tym bardziej że kościół słabo oświetlony a na zewnątrz deszcz i chmury :( )
Kilka ujęć do krytyki:
1./ 50D + 50/1.4, ISO 1600, F/1.8, 1/80 s
2./ 50D + 50/1.4, ISO 1600, F/1.8, 1/80 s
3./ 50D + 50/1.4, ISO 1600, F/1.8, 1/80 s
4./ Tu przykład mniej korzystnego ustawienia.
50D + 50/1.4, ISO 1600, F/1.8, 1/60 s
5./ A tu ciekawostka ;)
50D + 17-40/4, ISO 1600, F/5.0, 1/40 s + Flash 1/8
I muszę przyznać że 50 mm na cropie to mimo wszystko na takie imprezy za ciasno :(