Odp: Canon 5D Classic do ślubów w 2015r ???
No czytam czytam i właśnie dlatego się o serię 1D pytam :-) Po zakupie 5Dc stwierdziłem, że obecnie w ogóle bym się nie bawił na starcie fotografii w apsc tylko od razu wchodził w FF. Bo Canon nic ciekawego nie oferuje w apsc :-( Natomiast rozmawiamy o body zapasowym, stąd się zastawiałem czy różnica jakości między cropem 1,3 apsh a 1,6 apsc jest wyczuwalna ? Bo cenowo jest wyczuwalna znacznie :-( Jeśli chodzi o jakość zdjęć..Znając matryce apsc Canona to wiem, że z cieni się malutko odzyskuje :-( A jak jest z apsh ? Mam nadzieję, że lepiej tam z obróbką na kompie ?
Miałem długo i katowałem w ciężkich warunkach 7d. Zawsze dawał rade. Sprzedałem żeby kupić 5dIII. Brakowało czasem drugiego aparatu (właśnie reportaż i szybsze akcje) więc okazyjnie dokupiłem 1DIII. Jeśli chodzi o jakość obrazka (w dobrym świetle) i AF to nie pisał bym że jest między nimi przepaść. Oba przegrywają w tej kwestii z 5dIII. Na pewno szum z 1dIII jest dużo przyjemniejszy, ale i jednym i drugim staram się nie wychodzić poza ISO1600. Do ISO 800 jest bardzo dobrze. Napewno 1dIII się robi przyjemniej zdjęcia, jego ergonomia i dopasowanie menu. 7d za to miał kilka fajnych i nowszych rozwiązań, jak choćby wreszcie działające AutoISO (to po przesiadce z 40d), definiowane pod przyciskiem głębi ostrości przejście AF ciągły-pojedynczy, możliwość definiowania wyboru punktów AF spot, pojedynczy, grupa. W 1dIII zamiast AutoISO jest Safetyshift, ale to działa tylko w Av i Tv.
Generalnie jeśli nie potrzebujesz dużo ciąć zdjęcia to napewno 1dIII. Ma on jeszcze jedną przewagę. pasują do niegi tylko szkła EF, więc tu odchodzi ból głowy czy EF, czy EFs. I jeden i drugi wymagają jednak w szybszych akcjach dobrego białego szkła.
1dIIn też fajny aparat, ale chyba nie ma dżoja.
Edycja:Pojawiło się trochę wpisów.
Jeśki chodzi o wyciąganie z cieni to napewno 1dIII jest lepsze. 7D wymagał dobrze naświetlonego obrazka.
olej apsc , bierz FF i tyle kup drugie 5d, pracowalem tak dlugi czas i bylo super, dwa te same aparaty, zadnych roznic w kolorze , ten sam rozmiar zdjęć, te samo iso, podczas obrabiania zdjęć nie musialem sie zastanawiac na odszumianiem czy wyostrzaniem bo wszystko szło w tych samych ustawieniach , polecam
Ale kolega chcial cos z lepszym AF w ciemnosciach.
pytanie tylko po co więc ten pierwszy 5d? jezeli af jest słaby to sprzedać, jezeli af jest wystarczający to brać drugi :)
Ja wiem, ze AF w 5D jest w porzadku jesli korzysta sie tylko z centralnego punktu. Sa jednak tacy co bez bocznych nie moga zyc. Ja uwazam, ze ostrosc powinna byc tam gdzie ja chce (i wskazuje to miejsce centralnym punktem) a nie tam gdzie chce algorytm AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Ja wiem, ze AF w 5D jest w porzadku jesli korzysta sie tylko z centralnego punktu. Sa jednak tacy co bez bocznych nie moga zyc. Ja uwazam, ze ostrosc powinna byc tam gdzie ja chce (i wskazuje to miejsce centralnym punktem) a nie tam gdzie chce algorytm AF.
tzn w trochę inną stronę to pociągnąłeś, ja mowie o tym że kolega ma już 5d, i skoro pasuje mu do ślubów to warto kupić drugie body, pytanie w tym wypadku po co zatrzymywać 5d skoro i chce sie lepszy af? w tym wypadku lepiej sprzedac body i kupic 2x1d czy cos w tym stylu
Sprzedać 5D ??? O nie nie nie :-) Się zakochałem w tej puszce :-) Do sesji spokojnych sesji ślubnych, do wolno chodzących ludzi okej. Zawody sportowe typu kickboksing też ogarnął na centralnym jako tako :-) Natomiast pytanie co będzie w mocno ciemnej sali i szybciej poruszającymi się ludźmi ? Co będzie gdy zacznę fotografować rajd samochodowy lub psy na zawodach agility? Trzeba będzie tam sprawdzonego mocnego AF i wyższych czułości iso na krótszych czasach. Nie wszystko da się zastąpić lampą. Dlatego szukam drugiego body z lepszym Af i dającym większą pewność gdy trzeba będzie podbić do 3200 iso. Oczywiście zgadzam się z opinią tutaj wyżej napisaną. Gdybym miał tylko robić sesje ślubne + portrety to wolałbym kupić 2gą 5D i mieć święty pokój z inną puszką, z inną klawiszologią z obróbką odrębnych kolorów itd. No niestety. Czasem robię też szybkie akcje i muszę mieć szybki zapas :-) Hmm. a używane 5D mark II? Ponoć poprawili tam AF w stosunku do Classika ? A miałbym podobne body i klawiszologie ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Radagast
Sprzedać 5D ??? O nie nie nie :-) Się zakochałem w tej puszce :-) Do sesji spokojnych sesji ślubnych, do wolno chodzących ludzi okej. Zawody sportowe typu kickboksing też ogarnął na centralnym jako tako :-) Natomiast pytanie co będzie w mocno ciemnej sali i szybciej poruszającymi się ludźmi ? Co będzie gdy zacznę fotografować rajd samochodowy lub psy na zawodach agility? Trzeba będzie tam sprawdzonego mocnego AF i wyższych czułości iso na krótszych czasach. Nie wszystko da się zastąpić lampą. Dlatego szukam drugiego body z lepszym Af i dającym większą pewność gdy trzeba będzie podbić do 3200 iso. Oczywiście zgadzam się z opinią tutaj wyżej napisaną. Gdybym miał tylko robić sesje ślubne + portrety to wolałbym kupić 2gą 5D i mieć święty pokój z inną puszką, z inną klawiszologią z obróbką odrębnych kolorów itd. No niestety. Czasem robię też szybkie akcje i muszę mieć szybki zapas :-) Hmm. a używane 5D mark II? Ponoć poprawili tam AF w stosunku do Classika ? A miałbym podobne body i klawiszologie ?
a no to juz inna sprawa, na slubnach na sali da rade, uwierz mi :) za tą cene na pewno najlepsze rowzwiązanie. 5dII odstaw, af praktycznie to samo, nei am co sie spodziewać demona prędkości, centralny punkt twoim przyjacielem będzie. to juz lepiej te 1d,
Kup 1DII (moze byc bez N). Iso gorsze o 1EV niz w 5D ale AF bardzo dobry. Korpus tani. Zasilanie na NiMH ale kogo to? Wazne zeby w komplecie byla oryginalna ladowarka. Akumulatory regeneruje sie wkladajac do srodka 10 eneloopow AA. Jak sie nie spodoba to sprzedaz dalej. Ceny obecnie smiesznie niskie. Ale uwaga! Klawiszologia zupelnie inna niz w 5D, mocno upierdliwa moim zdaniem choc zabezpiecza przed zrobieniem czegokolwiek przez przypadek.