Odp: Wątek motoryzacyjny czyli o wszystkim co związane z czterema kółkami ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
kolego, dziś w przemyśle motoryzacyjnym liczy się tylko i wyłącznie cięcie kosztów dlatego np francuskie diesle uraczysz w rodowitych japońcach ... zresztą nie można generalizować,
Dokładnie, szczególnie w przypadku samochodów. Niesamowicie trwałe diesle, wytrzymują milionowe przebiegi robi np. ford.
Zresztą tu nie są problemem tak naprawdę diesle tylko sprzedawcy oszuści.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Ma być kombi :D W sumie benzyna z gazem chyba będzie jednak najlepsza. I tu znowu wyrażę swoje nie koniecznie słuszne zdanie. Jak benzyna kombi i w trase to jak najwiekszy silnik, ale be przesady. Szukał bym czegoś do 3l. Np bmw e38 2.8 r6. Silnik bardzo dobry. Nie będę tu sie rozpisywał wystarczy wklepać w google. Auto duże, wygodne i mimo swoich lat wygląda przyzwoicie. Omijał bym jakieś ople astry II combi czy ine vectry i skody. Ludzie pragną jednak aut nowszych i coś mi się tak wydaję, że sie jednak skończy na skodzie octavi kombi 1.8 benzyna + gaz kombi :D
Oj zdziwiłbyś się, jak w poniedziałek z nim rozmawiałem to wspominał o Saabie 8-).
w przypadku auta do 12k to praktycznie łapią się auta >10 lat
a w takim aucie to może wszystko pierdyknąć
taki totolotek
ja bym szukał czegoś w benzynie bez wtrysków
od 2,5 roku jeżdżę mazdą6 gh. benzyna 1.8 120KM. taki rodzinowóz.
auto bezawaryjne (odpukać). paliwo, płyny, klocki. nic więcej.
wcześniej miałem focusa mkI, i clio mkI. też benzyny.
focus był całkiem niezły, zwłaszcza zawieszenie ale starość nie radość.
służbowych cała masa - jednymi robiłem 15 tyś. innymi 500 km,
francuskie, czeskie, niemieckie, japońskie, włoskie i inne (najciekawszy był chyba chrysler 300c 5.7 340KM).
ale nie będę się rozpisywał bo wyjdzie felieton o lizaniu tortu przez szybę.
PS
auta za 10 tys to czysty hazard ale mają bardzo przyjemną cechę - po zatankowaniu ich wartość wzrasta o kilka procent :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Niesamowicie trwałe diesle, wytrzymują milionowe przebiegi robi np. ford.
A konkretnie które? Pytam, bo chwilowo wypadłem z obiegu.
Tez jestem ciekawy takiego auta, które robi miloonowe przebiegi a zwłaszcza ford.
Nikt nie żyje tak długo ,aby przejechać milion mil :D .
Znam jedno które milion przejechało osobiście audi 80 z 87 roku 1.6d
Czasy ,gdy ludzie jeździli bez opamietania już minęły.Nawet w usa,gdzie paliwo kosztuje ok 2 pln
sredni przebieg amerykańskiego kierowcy to 13500 il czyli ok 21600 km,to tak jak u nas.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
A konkretnie które? Pytam, bo chwilowo wypadłem z obiegu.
Np. te w fordach Transit... wiem, zaraz będzie że to nie osobówki ;).
Z moich znajomych to pół melona strzeliło niedawno znajomemu w volvo w dieslu. Wymienił przez ten czas tylko uszczelkę w skrzyni ;).
Co do ilości kilometrów to wbrew pozorom zrobić takie duże przebiegi nie jest trudno. Jak ktoś dużo jeździ w trasy to kilometrów przybywa momentalnie. To jest zresztą dla mnie zawsze zagadka, jak to jest możliwe że w stojących w różnych komisach autach segmentu E i F w wieku lat dajmy na to piętnastu najczęściej spotykany przebieg oscyluje w okolicach 200000 km? Rozumiem że ludzie kupują takie auta za nierzadko kilkaset tysięcy i dbają o to żeby się nie przemęczały ;).
Zwykle zagadka się rozwiązuje jak jest możliwość sprawdzenia autentycznego przebiegu 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
te w fordach Transit... wiem, zaraz będzie że to nie osobówki
Świetny dostawczak,ale ten sprzed kilkunastu lat z dieslem wtrysk bezposredni 2,5 ,żadnych świec żarowych ,start błyskawiczny przy -30 st C .
Te kilkaset tysięcy jest realne ale nie miliony.Dostawcze,lizingowane i flotowe są katowane i
nawet gdyby mogły wytrzymać wieksze przebiegi to i tak nie ma takiej potrzeby.
Duże przebiegi=duże koszty paliwa ,a każdy chce zaoszczędzić.
Wystarczy popatrzeć na logistykę firm kurierskich.