Odp: 100-400/4.5-5.6L IS ii wreszcie jest
Kupiłem w PL - ale czekałem ponad miesiąc i chyba skombinowali mi jedną sztuję, bo z tego co widzę nie ma dalej.
Tak na szybko:
Jest niewiarygodnie ostry (w porównaniu do poprzedniego to w ogóle nie ma co gadać). Myślę, że na 400 na prawdę jest porównywalny do stałki 400 f/5,6.
Bardzo, ale to bardzo szybki AF - czas ostrzenia jest praktycznie niezauważalny.
Do nie-pompki idzie się przyzwyczaić.
Stabilizator - nie wiem, czy jest aż od 3 EV lepszy, tym nie mniej, przy 1/60 i 400mm panning samolotu wychodzi w zasadzie każdy (w sumie nie muszę strzelać serii, żeby mieć dobre zdjęcie)
Jest cięższy - to akurat daje się odczuć.
Trochę fotek z ostatnich dwóch dni (pogoda do bani): Twoje forum lotnictwa lotnictwo.net.pl - Wyniki wyszukiwania
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Myślę, że na 400 na prawdę jest porównywalny do stałki 400 f/5,6.
p,paw
Na te słowa czekałem .Oby okazały się prawdą .Czekam na jakieś porównanie ,bo mam pierwszą wersję 100-400L i uzbierałem kasę właśnie na 400 f/ 5,6 .Po pojawieniu się nowej wersji chcę ją kupić zamiast tej stałki . Stara pompka na sprzedaż ,choć mam do niej sentyment .
Nowy obiektyw zbiera bardzo dobre recenzje ,ale na razie praktycznie niedostępny . Jaka polska cena (jeśli można wiedzieć ) ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Darek L
Stara pompka na sprzedaż ,choć mam do niej sentyment .
Nowy obiektyw zbiera bardzo dobre recenzje ,ale na razie praktycznie niedostępny . Jaka polska cena (jeśli można wiedzieć ) ?
Ja też sprzedaję.
Obecnie ta nowa zabawka to bite 9K PLN.
p,p
Dzięki ! Tak myślałem ,dlatego raczej ściągnę z USA .Dolar powoli spada ,tylko problem z gwarancją .W Polsce honorują tylko europejską ,ale można za oceanem też z taką kupić . Właśnie śledzę temat ,konkretnie gdzie . Dużo sprzecznych informacji . Przy dzisiejszej cenie dolara nie warto ryzykować dla jednego tysiaka. Zobaczymy za jakiś czas .Zdjęcia samolotów super !
Sprawdziłem cenę tu we Włoszech, wychodzi na złotówki niecałe 5,5 tys.No chyba że ja coś źle przeliczam
Canon EF 100-400 4.5-5.6 L IS USM... (-12%) - 2577A011 | Ollo Store
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Stara wersja właśnie tyle kosztuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
mogę powiedzieć tylko tyle, że wszystko to co zostało już dobrego powiedziane o tym szkle nie oddaje tego jak jest ono dobre ;-)
i ja z tym się zgadzam.
Jeżeli w weekend będzie pogoda to porównam z 300/4 IS, bo mimo drobnej różnicy jasności przy 300 mm, na pierwszy rzut oka wydaje mi się że 100-400 jest minimalnie ostrzejsze - minimalnie. Stabilizacja 300/4 w moim odczuciu jest znacznie gorsza - co zważywszy na wiek konstrukcji nie powinno dziwić.
Cytat:
Zamieszczone przez
bebesky
Jeżeli w weekend będzie pogoda ...
Trzymam za słowo :) .Może wrzucisz kilka zdjęć ?
Dziś odkryłem, że po podłączeniu do body pojawiło się nowa opcja w menu - "update firmware obiektywu".
Czyli w mkII można już robić update z poziomu puszki a nie w serwisie.
p,paw