Wizjer 5D jest chyba taki sam jak w EOS3.
Wersja do druku
Wizjer 5D jest chyba taki sam jak w EOS3.
ale ma 36 mniej punktów ustawiania ostrości, że o EC nie wspomnę :(
Różnica w jakości obrazu powalająca. 20D jest dobry ale przy 5d to szajs.
Wreszcie koniec z wyostrzaniem zdjęć one wszystkie są ostre. Dla mnie pełna klatka to same zalety.
Witam!
Co do wizjera to polecam zajrzenie w Pentacona SIX TL , tam jest wizjer, 5D sie chowa :-). W sumie to dalej mozna rozwazac czy FF to nie za malo i czy aby sredni format nie bedzie jeszcze lepszy, a kiedys byc moze za rozsadne pieniadze.
Vitez: tak jak juz pisalem , uwazam ze FF niejest konieczny w amatorskim segmencie rynku, aczkolwiek przez wielu nie za bogatych fotoamatorow mocno porzadany :-) takze przezemnie :-). Wracajacdo temtu ZOO to wszystkie 350D jakie widzialem mialy kitowy obiektyw, nawet gdyby byl FF to z takim szklem nikt nie dowiedzialby sie jak wiele mozna z tej matrycy wycisnac. Na APSC dobre egzemplarze spokojnie daja rade :-). Wszystko kwestia ceny z jednej strony i potrzeb z drugiej.
Pozdrawiam
Paweł
A jak sie ma wielkosc wizjera w 10d do tego w 20d (i 30d)? Zastanawiam sieCytat:
Zamieszczone przez MMM
wlasnie czy nie pozbyc sie 10d i kupic 30d, ale jesli wizjer jest taki sam, to
chyba nie ma wiekszego sensu to robic (najbardziej mi przeszkadza wizjer,
z innymi wadami 10d jakos zyje).
========================================dodane pozniej:
odpowiem sam sobie:
oto fragment z http://www.luminous-landscape.com/re...0d-part1.shtml
"As mentioned, the 20D has been reduced in size over the 10D and previous models in this line from Canon. Such shrinkage is not without its price though. It has been achieved by reducing the size of both the pentaprism and the instant return mirror. This makes the viewfinder a bit dimmer and a bit coarser than the previous generation. The coarseness isn't all that apparent indoors or under low contrast outdoor light conditions, but outdoors on a bright sunny day it's painfully obvious. (Canon claims that the coarseness to aid manual focusing, but that's just marketing BS; simply an attempt to turn a deficiency into a feature)."
czyli trzeba zbierac na 5D, nie ma innego sposobu na wyjscie z tego ciemnego tunelu:)
czyli trzeba zbierac na 5D, nie ma innego sposobu na wyjscie z tego ciemnego tunelu:)[/QUOTE]
dokładnie sam sobie odpowiedziałeś.
Przesiadłem się na trzydziestkę już od razu z założeniem że to tylko tymczasowy sprzęt w drodze do FF, dlatego np. szkiełek "-S" nie kupuję.Cytat:
Zamieszczone przez karolbe
Przy APSC nigdy nie będzie dużego i jasnego wizjera.
FF nie ma wad. To jedynie sluszne pro narzedzie. Za to najwieksza zaleta kropow jest to, ze dzieki nim sie dokonala rewolucja. A dzieki tej rewolucji mozna dzis kupic na przyklad jakies totalnie egzotyczne ciemniowe graty za 5 razy mniejsze pieniadze niz 5 lat temu. Ceny srednich i wielkich formatow tez polecialy na leb na szyje. I tu sie zgadzam z poplenerowymi uwagami oskarkowego. Ludziom z nurtu galeryjno-wystawowo-artowego powiekszyl sie zatem arsenal narzedzi w cenach nie zwalajacych z nog. Ja wiem ze na tym forum slowo "baryt" rzadko raczej gosci, ale mam nadzieje ze wszyscy sie zgodza ze mna - wiecej ma wspolnego z esenscja fotografii niz piksle i inne bity:)
Pawel G - zajrzyj do rolleia 6001, six to jest dopiero ciemny tunel...:)
Paweł pisał o SIX TL, ten pryzmat OIDP dodatkowo zmniejszał i zaciemniał matówkę. Prawdę mówiąc, gdybym miał wybierać, to wybrałbym ostrzenie w 5D. Może matówka nie jest tak duża, ale sam proces ostrzenia byłby z pewnością skuteczniejszy.Cytat:
Zamieszczone przez zby