Wlasnie kurcze, toz to szpak jest :> a kminilem pol nocy :p
A skad pomysl na "przestrzal"?:) to jakas techniczna nazwa, czy tak po prostu, zeby bylo latwiej ?
..no i dziekuje za kolejne pomocne opinie ;)
Wersja do druku
Wlasnie kurcze, toz to szpak jest :> a kminilem pol nocy :p
A skad pomysl na "przestrzal"?:) to jakas techniczna nazwa, czy tak po prostu, zeby bylo latwiej ?
..no i dziekuje za kolejne pomocne opinie ;)
56) Było przez szybę, czy się mylę ? okienną bo takie zamazane z lewej strony i ptaszek kuperek wystawił :)
Pozostałe ptaszki nieostre, zwłaszcza pod słońce AF nie dał rady;
63) drzewo nieco leci w lewo, ciut może stopień.
Lądowanie fajne ujęcie, popracuj może trochę "ostrości" wyciągniesz w PS/PSE.
55) Bardzo fajny Księżyc, aż muszę sam spróbować coś takiego zrobić !
Dzieki Robert ;)
56 nie bylo przez szybe, moze jakis krzaczek przyslonil i go rozmylo :) ogolnie to bardzo mocne cropy z 300mm, no i swiatla malo, dlatego tez to wyglada jak wyglada ;)
W PS tez nie czuje sie na tyle, zeby cos z tego wyciagnac.
Pozdrawiam ;)
witam widzę że sprawuje się nabytek, ostatnie foto super, no i ptaki to co lobie 300 już robi robotę ja złapałem ostatnio ptaka jak karmi małe, ale z 55 to szału niema heh nawet ich nie dodaje
i jeszcze jedno pytanko 57 nie jest robione w jelczu przypadkiem?
Jak dla mnie to 48 jest super
2banan - to fotki z okolicy Kędzierzyna-Koźla a konkretnie Dębowa :)
Mozesz sprobowac wykadrowac te ptaki, ja mam prawie wszystko z tej 300 tutaj wyciete ;) (troche mimo wszystko brakuje tej lufy).
Tomasz - dzięki :)
Przestrzał to moja nazwa, kiedyś czytałem artykuł o fotografach-podróżnikach pracujących dla NG. Pisało tam między innymi o landszaftach-sam widok uważany jest przez nich za generalnie nudny, mimo tego,że jest ładny. Dlatego tworzą z niego drugi plan, natomiast pierwszy ma przyjść, przylecieć, przypłynąć...zrobić coś ciekawego, lub po prostu być. Wtedy zdjęcie nabiera życia, jest jak czysty akord wydobyty w idealnie nastrojonej gitary. Wszystko ma znaczenie. Ale żeby uzyskać efekty...chłopie, orka,orka i jeszcze raz orka. I może coś w końcu wyjdzie...może w końcu każde twoje zdjęcie stanie się takie. Tu sprzęt nie jest najważniejszy,tylko to,co możesz z niego wyciągnąć. Niektórzy z nich (fotografowie NG) wolą stare korpusy i takież obiektywy, ale to wirtuozi. Mnie w prawdzie po drodze ale jeszcze daleko:)
...no i jest właśnie przestrzał,na tle słońca,nieba tzw.pierwszy plan jest zazwyczaj czarny lub bardzo ciemny,reszta tworzy prawie jednolity kolor, dlatego krzaki na 60 mi nie leżą;)
--- Kolejny post ---
...a pisałem, dozbieraj do sigmy 120-400.
Rozumiem. Ciekawy material, musisz miec naprawde dobre zrodelka. Sam musze sie wziac za reszte swoich ksiazek, jakos ostatnimi czasy sie opuscilem.
Natomiast z ta sigma... ciezko bylo wydac oszczednosci, caly czas mi po glowie chodzila, ale pojawily sie pewne priorytety (zakup mieszkania i wszystko co z nim zwiazane), tak wiec nie wiem kiedy moglbym pozwolic sobie na wydatek przynajmniej 2x wiekszy, dlatego wolalem isc na spontana, zanim roznioslo sie to co mialem :)
Jednak mimo mniejszej ogniskowej, uwazam, ze tami jest naprawde niezly :)
64. gołąb
65. nie znam się na ptakach :>
66. babuszki :)
67. na kwiatkach też się nie znam ;)
64 gołąb:). Unikaj jak możesz wtrąceń w kadrze ( dół zdjęcia), a przy popularnych ptakach czekaj na coś ciekawego z ich strony
65 sroka, j.w.
66 nostalgia:), cykłeś jak paparazzi:)
67 kwiaty szerzej, chyba że łapiesz szczegół.