Odp: Canon 6D vs 5D mk III vs 5D mk IV ( czyli oczami laika )
Weź sobie 50 STM i udaj się do saturna lub mediamarkt czy też gdzie indziej. Weź także swoją kartę. Podepnij to szkło do 80D robiąc kilka zdjęć a potem do 6D. Potem idź do domu i zobacz jak to wygląda. Możesz też coś napisać na forum jak już ochłoniesz :)
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Te szkła co w stopce , po za 15-85 się nie sprawdzą?
100tka i 50tka się wyśmienicie pod FF sprawdzą (lepiej niż pod cropem). Dopiero na szkłach dedykowanych pod cropa (czyli sigmy lub 60tka canona) praktycznie na 80tce różnicy nie zobaczysz. Cropy wymagają po prostu ostrzejszych szkieł (dedykowanych pod nie) albo ultra ostrych szkieł pod FF (np. sigma 20). Na FF rogi będą gorsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
100tka i 50tka się wyśmienicie pod FF sprawdzą (lepiej niż pod cropem). Dopiero na szkłach dedykowanych pod cropa (czyli sigmy lub 60tka canona) praktycznie na 80tce różnicy nie zobaczysz. Cropy wymagają po prostu ostrzejszych szkieł (dedykowanych pod nie) albo ultra ostrych szkieł pod FF (np. sigma 20). Na FF rogi będą gorsze.
Jak mam to rozumieć że między 6D, a 80D różnicy nie zobaczę w praktyce?
Czy może że z tym co mam wymieniając 550D na 80D różnicy nie zobaczę?
Te moje szkła zaliczają się do ostrych, do 80D wystarczą?
Nie mogę ochłonąć bo dziś chciałem już kupić body, gdy już się na coś zdecyduję, to nagle ktoś w sklepie podpowiada że to zły wybór, albo czegoś mi brakuje, ciągłe dylematy, najlepiej byłoby mieć wszystkie 3 puszki i po problemie.
Cztery sklepy i we wszystkich usilnie namawiają na 7D2.
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Jak mam to rozumieć że między 6D, a 80D różnicy nie zobaczę w praktyce?
Podłączając szkła jakie masz na 6D będzie lepiej bo to są szkła pod FF a czy w praktyce zobaczysz różnice to już zależy od Twojej percepcji (i owej "magii"). Ja mówię o porównaniu szkła pod FF jakie masz vs szkła specjalizowane pod cropa (których nie masz).
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Czy może że z tym co mam wymieniając 550D na 80D różnicy nie zobaczę?
Powinieneś zobaczyć bo to inne matryce i inne AF. Czy zobaczysz to musisz sprawdzić sam.
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Te moje szkła zaliczają się do ostrych, do 80D wystarczą?
Są ostre (szczególnie 100tka) ale na FF będzie lepiej - czy zauważysz to musisz ocenić sam.
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Nie mogę ochłonąć bo dziś chciałem już kupić body, gdy już się na coś zdecyduję, to nagle ktoś w sklepie podpowiada że to zły wybór, albo czegoś mi brakuje, ciągłe dylematy, najlepiej byłoby mieć wszystkie 3 puszki i po problemie.
Tak jak już napisano. Weź kartę (ew swoje obiektywy) idź do sklepu i porównaj i zobacz co lepiej Ci pasuje. Nikt tu Ci nie da jasnej odpowiedzi bo każdy ma inną percepcję. To Ty będziesz robił zdjęcia a nie my czy ludzie ze sklepu.
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
i dobrze gadają:lol:, ja do ślubów nam 6D, a dla focenia relaksacyjnego (np. sport) własnie 7d2 (wspominałeś cos o ruchu, wiec 7d2 bedzie dobrym rozwiązaniem)
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Może słabo się sprzedaje :)
Była nadzieja na dzisiejsze porównanie fotek zrobionych osobiście, ale prysła, nie udało mi się znaleźć takiej możliwości w żadnej sieci sklepów( saturn, MM, itd). Jedynie taką możliwość daje Interfoto, ale nie posiadają aktualnie na stanie wszystkich puszek.
Dlatego się zamęczam fotkami z Home of photography-on-the.net Digital Photography Forums i więcej fotek bliższych mojemu sercu, takich urzekających przypada dla body 6D. Jeszcze nie udało mi się odszukać tej samej tematyki, dla 7D i 80D by porównać z 6D, ale podejrzewam że i tak 6D będzie lepsze jeżeli chodzi o obrazek, i chyba to właśnie jest ta magia w moim mniemaniu, może się mylę.
Mam tylko nadzieję że ta magia to nie zasługa PhotoShopa, bo nie będę się w niego bawił i dla mnie jest ważne by aparat robił fotki dobre prosto z puszki, żona jak chce to niech się bawi w obróbkę bo to lubi.
Bardzo mnie kusi cała opcja WiFi, proszę mi wyjaśnić, czy za pomocą tej funkcji będąc na odludziu w zasięgu sieci komórkowej mogę wykonać za pomocą telefonu fotografie zdalnie całej rodzinki, oraz mieć na telefonie podgląd tego co jest aktualnie w wizjerze?
Jak bardzo to Wifi można wykorzystać prócz zrzucania fotek do komputera?
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Bardzo mnie kusi cała opcja WiFi, proszę mi wyjaśnić, czy za pomocą tej funkcji będąc na odludziu w zasięgu sieci komórkowej mogę wykonać za pomocą telefonu fotografie zdalnie całej rodzinki, oraz mieć na telefonie podgląd tego co jest aktualnie w wizjerze?
Możesz. Tylko w aparacie jest także coś takiego jak wyzwalacz czasowy. Telefon jest zbędny.
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Jak bardzo to Wifi można wykorzystać prócz zrzucania fotek do komputera?
Tak za bardzo to w ogóle. Chyba że właśnie chcesz na telefonie przeglądać zawartość karty, która jest w aparacie.
Do zrzucania najlepszy jest czytnik.
Mam świadomość takiej funkcji, posiadam też wężyk, ale jak się chyba okazuje po przejściu na nowe body zmieni się wtyczka i miło byłoby zastąpić to czymś lepszym, zawsze mniej kabli w plecaku, a samowyzwalacza nie lubię.
masz w większości szkła pod FF kupuj FF, co zmieni 80D w porównaniu do 550D?