Odp: Czy warto wymienić 7D na 6D
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Warto portret 50 na 1.8 przy tej samej skali odwzorowania. Czyli popiersie i może całą sylwetkę. Będzie widać różnice w GO.
To na inny termin zostawiam bo nie mam modela żadnego na dziś.. Ale ok postaram się to wykonać jak najszybciej się trafi okazja:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wszystko.
Ludzie zaczęli go używać do robienia zdjęć ;).
Tak jest z większością korpusów. Pamiętam jaki lament był po wypuszczeniu 5DmkII, tasiemcowe wątki jaką straszliwą qpę Canon wypuścił i że niedługo to zbankrutują bo przecież nikt tego syfu nie kupi. Nie minęło kilka miesięcy jak w stopkach krytykantów pojawiło się to body. Inny przykład? Proszę: 50D - jak napisałeś, po premierze dno i wodorosty - teraz kultowy. Możnaby tak wymieniać do rana.
Wniosek jest jeden, specyfikacja zdjęć nie robi tylko ludzie, do tego każdy sprzęt trzeba opanować, a na to potrzeba zwyczajnie czasu żeby wyciągnąć z niego maksimum możliwości.
To jest właśnie uczciwe postawienie sprawy : każdemu według jego potrzeb i ... możliwości. Ja z takim samym powodzeniem robiłem zdjęcia 40D czy 50D jak teraz z 5DII i wszystko zależy od sytuacji.
Jak obiecałem tak wrzucam. Po zmroku oświetlenie uliczne . w exifie wszystko. Zdecia ze statywu bez podnoszenia lustra i wężyka. Identyczne parametry i ogniskowa tylko perspektywa troszkę inna (crop). Ostrzone na lv 10x manual.
Zippyshare.com - IMG_0960.CR2
Zippyshare.com - IMG_3585.CR2
--- Kolejny post ---
na zipka ładują się jeszcze z iso 6400 tu już będzie większa różnica no i dla odmiany szkło teraz 50 1,8 na f8 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
dla odmiany szkło teraz 50 1,8 na f8 :)
A może teraz coś bez handicapu dla cropa?
Poproszę coś z 16-35/2.8 na pełnej dziurze, na FF ogniskowa 35 mm, na cropie 22. Odległość ostrzenia ze 2 m.
I takich rawów mi było trzeba, już byłem zdecydowany zamienić swojego 40D na 70D, ale widzę, że jest duża różnica w szumach na korzyść 6D. Wprawdzie 600D i 7D to starsze konstrukcja niż 70D, ale szumią podobnie. Dla kogoś komu zależy na mniejszych i przyjemniejszych szumach według mnie 6D to bardzo dobry wybór.
Merede - chodzi ci o pokazanie różnicy w głębi ostrości ? To jutro wyjdę w dzień i zrobię takie fotki. Ostrość ustawiona na obiekt oddalony na 2m i pełna dziura.
darkon - ciesze się że mogłem pomóc :)
maciek12ss - dziękuję i czekam na rawy
Warto. Im szybciej tym lepiej.
A moze tak zapytac kolege, ktory otworzyl ten watek, czy on widzi roznice? Bo jesli nie, to po co przeplacac? Przykladowych zdjec w necie jest chyba pod dostatkiem....