Odp: rozwazania o glebii ostrosci i perspektywie
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Jak dla mnie to ciągle odległość od obiektu. Coś jest dalej, to jest bardziej spłaszczone. Coś co jest bliżej jest szersze. Starczy sobie popatrzeć po świecie.
Wiesz, to praktycznie nie ma znaczenia.
Masz wrażenie innej głębi przy różnych obiektywach ?
Jeśli tak, to według "malarzy" wraz ze zmianą ogniskowej zmienia się perspektywa.
Znacznie wcześniej niż wykształciła się architektura jako osobna dziedzina, malarze zmagali się z przedstawianiem głębi na obrazie.
Te różne sposoby nazwali perspektywami :
- powietrzna
- kulisowa
- malejącej skali
- linearna
- ...........
a fotografowie dodali :
- perspektywa teleobiektywu ( np. Tom Ang, Fotografia cyfrowa, podręcznik, 2002, str 94).
Pojęcie perspektywa ma inne znaczenie np. w architekturze (też mnie uczyli i też umiem narysować), co innego znaczy np. perspektywa finansowa.
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Wnioskuję Janie, że nie rozumiesz jak działają narzędzia, z których korzystasz do fotografowania. Masz co do nich jakąś intuicję, ale Twoje spostrzeżenia są chybione. Dla mnie jasne są znaczenia po które sięgasz, niemniej wnioski które wyciagasz są mylne. Proporcje i odległości obiektów przestrzennych, rzutowanych na płaszczyznę zależą wyłącznie od zmieniającego się punktu obserwacji. I tyle :-)
Wnioskuje ....., że nie rozumiesz że to samo pojęcie może znaczyć cos innego w różnych obszarach
I tyle :oops:
jp
Nie wiem czy ta dyskusja ma dalszy sens. Można wziąć obiektyw szerokokątny, wyciąć z niego fragment zdjęcia i mieć perspektywę teleobiektywu. Można wziąć teleobiektyw zrobić np. 16 zdjęć skleić w PS i mieć perspektywę obiektywu szerokokątnego. Więc ciężko tu mówić o wpływie obiektywu na perspektywę.
Inna natomiast jest GO. Obiektyw o ogniskowej 24 mm i np. 200 mm dla tej samej przysłony i odległości ostrzenia dadzą inną głębię ostrości. Teleobiektyw da ją mniejszą.
Przy założeniu, że mamy tę samą odległość, przyslone, wielkosc matrycy i skale powiekszenia odbitki :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Wnioskuje ....., że nie rozumiesz że to samo pojęcie może znaczyć cos innego w różnych obszarach
Czy możesz nam wytłumaczyć te inne znacznie pojęcia perspektywa na przykładzie zdjęć z postu #65 tego wątku? Jak dla mnie wystarczy choć jedno inne znaczenie, które rozróżni te zdjęcia, takie czysto fotograficzne (lepiej nie perspektywę finansową).
Mi przychodzi do głowy jedna: perspektywa o*** sprzętowego: zajrzeć w exif i dać się ponieś autosugestii.