Nieprawda. 85 to inna ogniskowa. Lubie 100mm ale 85 nie sprzedam. Posiadam tez 135 ktora jest cudowna. Kazde z tych szkiel ma swoje przeznaczenie. Nie wyobrazam sobie zeby cos pogonic.
Wersja do druku
tak, to szkło było ze mna od zawsze (crop) ale nawet jak przechodziłem na pierwsza piątke (a wtedy miałem 70-200 2.8) nawet do głowy mi nie przyszło,żeby sie go pozbywac (owszem, czytałem, że 100 ma mniejsze aberacje itd) ale 135 była gdzies z tyłu głowy, i chciałem miec troche wieksza przerwe i inne katy widzenia (100 do 135 troche blisko)
Moje słoiki których używam w zasadzie wszystkich - każdy ma swój czas podczas zlecenia to: 16-35, 35, 50, 85, 100macro, 135 :) a czasem jeszcze pobawię się 24 ts-e :) I mnie to w zupełności wystarczy ;)
A ja prawie już sprzedałem Canona 85/1,8 USM, bo potrzebuję 24-70/2,8. I pewnie tak zrobię, to tylko kwestia czasu. W następnej kolejności zmienię puchę na FF i dokupię Canona 100mm.
Oczywiście nie używam sprzętu do focenia ślubów i proszę ślubniaków o nie sugerowanie się takim wyborem. Po prostu podobają mi się portrety z Canonem 100mm i FF.
Witam, czy ktoś orientuje się*jaki symbol ma osłona przeciwsłoneczna do Canon 50mm 1.8 mk1 ? Czy jest to ta sama co w wersji mk2?
niewiem jaka srednice ma I ale z tego co widze w przypadku obu obiektywów musisz "nakręcać" taki adaptem a potem osłona ES-62 , taniej chyba wyjdzie kupić nakręcany zamiennik na średnice taka jak ma obiektyw (bodajże 52mm), i problem z czaszki