Odp: [recenzja] ZEISS Sonnar 2/135 APO
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
niezaprzeczalnym i potwierdzonym faktem jest, że żaden obiektyw(C. i N.) z AF w trybie manualnym nie jest w stanie dorównać precyzji i dokładności ostrzenia manualnego jakie posiada obiektyw zeiss. Dokładnie wiem co piszę użytkując wcześniej wiele lat C.135/2.0 i nie tylko :p.
Jeżeli ktoś kupuje szkła wyposażone w AF, to pewnie nie potrzebuje tej precyzji ostrzenia manualnego i pewnie go ani ziębi ani grzeje precyzja zeissa. Canon też potrafi zbudować znakomite szkła manualne, czego najlepszym przykładem jest seria Cine, które pod względem precyzji manualnego ostrzenia nie ustępują Zeissowi. Ja nawet jestem w stanie zrozumieć, że ktoś jest w stanie się podniecać manualnym kręceniem pierścieniem ostrości, ale nie róbmy z tego jakiejś ideologii. Nie każdy przepada też za bokeh Zeissa - dla mnie to szarpane rozmycie jest po prostu beznadziejne i jedyne zdjęcia z zeissów jakie mi się podobają to architektura, ewentualnie landszafty.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Jeżeli ktoś kupuje szkła wyposażone w AF, to pewnie nie potrzebuje tej precyzji ostrzenia manualnego i pewnie go ani ziębi ani grzeje precyzja zeissa. .
no właśnie, to Ci co kupują szkła z AF powinni się skupić na robieniu zdjęć przy wykorzystaniu tego cudu techniki a nie komentowaniu "wad" Zeissa. Sam korzystam z takich szkieł (AF) ale mam zdrowy stosunek do Zeissa, bez napinki :) a nawet zazdroszczę tym co perfekcyjnie ostrzą manualnie bo to jest podstawowy warsztat fotografa, przynajmniej powinien być. Takie są nasze korzenie.
Generalnie dyskusję można zakończyć tym że obiektywy Zeissa nie są dla wszystkich, są dla wybranych :) Niech każdy ma wybór i dokona suwerennej decyzji. Amen.
Cytat:
Zamieszczone przez
Gall_Anonimowy
Generalnie dyskusję można zakończyć tym że obiektywy Zeissa nie są dla wszystkich, są dla wybranych :) Niech każdy ma wybór i dokona suwerennej decyzji. Amen.
Nie dla wybranych-elyty tylko raczej dla tych co świadomie wybierają to co oferuje Zeiss w ramach serii ZE i ZF.2 :-)
Gall_Anonimowy, strideer bardzo ładnie zostało prze Was ujęte dokładnie to o co mi chodziło ... brak AF w Zeiss ZE to jest konkretny wybór, skierowany do konkretnych i w pełni świadomych klientów, a że nie wszystkim to odpowiada ;) ...
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Nie każdy przepada też za bokeh Zeissa - dla mnie to szarpane rozmycie jest po prostu beznadziejne
Podzielam opinię. Może nie aż beznadziejne ale zeissowskie rozmycie odrywa uwagę od głównego obiektu. W tym obiektywie na szczęście to zjawisko jest zminimalizowane.
Dorzucam dwa zdjęcia z Apo. Aparat 6D, jedno 6400 ISO, drugie 12800 ISO, f/2, z ręki, ostrzone na Live View. Da się - nawet w tak trudnych warunkach :-) Światło na jednym z diody LED w SGS2, odbitej od cekinowej bluzki. Na drugim to samo plus druga czerwona dioda LED.
Cały set na razie do obejrzenia na Confashion Confashion Magazine - magazyn wyznawców sztuki mody
ktoś wie po jakim czasie ten aparat może stanieć?
Jest recenzja na Optycznych: Test Carl Zeiss Apo Sonnar T* 135 mm f/2.0 ZE/ZF.2 - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl
Z podsumowania: "W swoim życiu miałem okazję intensywnie używać już kilkuset obiektywów. Gdyby teraz poproszono mnie o wybranie dziesięciu najlepszych z jakimi miałem do czynienia, nie zastanawiałbym się ani chwili i od razu umieścił w tym zestawieniu Zeissa Apo Sonnara 2/135. I to raczej na dość wysokiej pozycji. To obiektyw bezkompromisowy pod każdym względem. Świetna jakość wykonania idzie w parze z genialną jakością obrazu. Dawno nie było takiej sytuacji, w której nie mieliśmy żadnych wątpliwości, że testowany obiektyw zasługuje na wyróżnienie „Wybór redakcji Optyczne.pl”."