czornyj a jak oceniasz tego FS2333W? Czy dla kogoś kto lubi czasem pograć i przy okazji obrabiać zdjęcia (lub na odwrót) to dobra propozycja czy raczej zgniły kompromis?
Wersja do druku
czornyj a jak oceniasz tego FS2333W? Czy dla kogoś kto lubi czasem pograć i przy okazji obrabiać zdjęcia (lub na odwrót) to dobra propozycja czy raczej zgniły kompromis?
No to 1290 zł kosztuje w promo...
Robiłem to pierwszy raz w życiu. Czy te wyniki są dobre ?
Kalibrator ColorMunki Photo.
Amatorskie pytanie...co znaczą te wszystkie cyfry w górnej części tabeli i kolory po prawej stronie ? Jak to interpretować ?
Mz. seria FS d... nie urywa - jakość znośna, ergonomia beznadziejna. Gdybym miał*kupować zwykły monitor, wziąłbym EV2336 - ma solidną*stopkę, normalne sterowanie OSD, jest ładny, a osoba nie grająca zawodowo raczej nie zauważy różnicy w czasach reakcji i takich tam.
Jeśli raczej do obróbki, to zdecydowanie preferuję monitory z wielobitowym 3DLUT - P, PA, SX.
--- Kolejny post ---
Cyfry te oznaczają*różnicę*pomiędzy dwoma pomiarami - służą do sprawdzenia stabilności monitora i sensora.
Nie podcinaj bkpt do 0,2 - CMP daje mocno losowy pomiar w cieniach. Kontrast 300:1 da dobre odwzorowanie kontrastowości odbitki, o ile postawisz wokół monitora czarne ekrany, pomalujesz sufit na czarno, wdziejesz czarny kaftan, założysz okulary przeciwsłoneczne i maskę ninja.
Wydaje mi się że 6ms w szarościach to chyba przy praktycznie każdym FPS wyjdzie a szczególnie przy takich gdzie akcja toczy się w ciemnościach (chyba że jest inaczej - chętnie usłyszę Twoją opinię) a stopka i pilot jakoś mi nie przeszkadza, rzadko coś przestawiam.
Najchętniej wybrałbym tego NEC'a którego proponujesz ale boję się że granie w dynamiczne FPSy doprowadzi mnie w końcu do nudności.
Tu przyznam otwarcie, że nałogowo grałem w CSa za czasów v1.5, czyli z 10 lat temu - od tamtego czasu nie gram nawet w pasjansa, po prostu gry mi się znudziły :D Nie przypominam sobie jednak by wielogodzinne kampienie ze snajpą doprowadzało mnie wtedy do nudności, ówczesne matryce były 100x wolniejsze ;)
Prywatnie moje podejrzenie graniczące z pewnością jest takie, że wszystkie te czasy to zwykły marketing i nabieranie gości - być może ma to znaczenie dla jakichś cybrogów rżnących zawodowo na turniejach, ja za cholery nie mogę dopatrzyć się różnicy.
Podkreślam jednak, że moje obecne zainteresowanie grami jest absolutnie zerowe i jestem kompletnym dyletantem w tej kwestii - przeciętni ludzie też nie dostrzegają jakościowych niuansów związanych z foto/grafiką, które dla mnie są oczywistą oczywistością widoczną na pierwszy rzut oka. Na monitor nie potrafię już patrzeć inaczej jak na narzędzie pracy, interesuje mnie by dało się przy nim bez problemu wytrzymać 12h (w dzień lub w nocy), oraz by wyświetlał dokładnie to, co później wyjdzie z mojego plotera, cyfry i prasy offsetowej.
Jeśli ktoś ma dylemat FS2333W vs P232W, to nie potrafię odnieść się do tego obiektywnie, bo ew. wybór FS2333W budzi u mnie wyłącznie głębokie i szczere współczucie :lol: Wielokrotnie osobiście błagałem właścicieli drukarni które kalibrowałem/profilowałem o to, by zlitowali się nad operatorami i kupili im jakieś lepsze monitory, bo oczy bolały patrzeć na to, na czym pracowali i było mi ich literalnie żal :mrgreen:
To ja się może włączę - grywam wprawdzie w nie najszybsze strzelanki typu CS, a w nieco "wolniejsze" Left 4 Dead, Deus Ex, Bioshock - i mimo korzystania od początku mojej przygody z LCD z monitorów z matrycami IPS (najpierw Dell 2007WFP, teraz CG243) do tej pory nie wiem w sensie praktycznym na czym polega to opóźnienie matrycy. Może jestem za stary, może za wolny, ale nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek dostrzegł efekt opóźnienia/smużenia, a już zupełnie nie przychodzi mi do głowy sytuacja bym miał jakiś dyskomfort z grania na w/w panelach. Za Marcinem - może istnieją osobnicy ze wzrokiem tak wytrenowanym, by dostrzec o co cho, ale to są raczej sporadyczne przypadki według mnie.
Pytam bo pamiętam dawno temu jeszcze pracując na CRT że nie wiedziałem różnicy między odświeżaniem 60Mhz z 100Mhz. Dopiero jak w ramach eksperymentu przez tydzień popracowałem na setce nie byłem w stanie wrócić do sześćdziesiątki.
W tej chwili mam 2ms i boję że że przejście na 12ms mnie dobije.
Z tą czernią...zasugerowałem się radą Tom01 w ostatnim poście tego wątku:
MVA.PL • Zobacz wątek - Color Munki Photo + basICColor display 5
Pozostałe ustawienia w/g Twoich zaleceń. Jak zmienię bkpt na "0", to będzie dobrze ?