Mam krótkie pytanie.Czy warto zamieniać 28 1.8,które ma słabe boki oraz 50 1.4,które ma słaby af na sigma 35 1.4?Potrzebuję porównywalnej jakości jaką daje mi 85 1.8.Mowa jest o użytkowaniu na ff.
Wersja do druku
Mam krótkie pytanie.Czy warto zamieniać 28 1.8,które ma słabe boki oraz 50 1.4,które ma słaby af na sigma 35 1.4?Potrzebuję porównywalnej jakości jaką daje mi 85 1.8.Mowa jest o użytkowaniu na ff.
Warto bez 2 zdań :) Af sprawnie ostrzy, łapie z bliska i daleka, nie to co 28/1,8. Jakość rewelka.
potwierdzam...mam to szkiełko i jest rewelacyjne... :) jednej rzeczy mi tylko w tej Sigmie brak...gumowej uszczelki na bagnet... :/
podczas fotografowania koncertu w naszym mieście padało i w pewnym momencie jakby styki sie zawilgociły i straciłem AF...całkiem straciłem, ale później po około godzinie wszystko wróciło do normy... :) mam tylko nadzieję że to nie usterka korpusu... :confused:
przy czułościach matryc które posiadają nowe aparaty, wymóg bardzo jasnych stałek nie jest uzasadniony, jest raczej kaprysem fotografia, bądź wyrobieniem sobie stylu pracy. Zoom 16-35L II + 70-200 2.8L II IS - spokojnie wystarczą. bądź dodatkowo 24-70L. Mania małego GO nie zawsze jest pożądana, sam już zaczynam w dobrych warunkach zdjęciowych domykać stałki do 2.8 - 3.2 aby właśnie zwiększyć GO(szczególnie przy fotografii dwóch bądź więcej osób).
moda na 50 mm czy też przymykanie szkła, a kiedyś na wręcz pełnej dziurze i słuchanie jedynej dobrej metody to nie jest dobry sposób na słuchanie " wielkich" każdy powinien sobie wyrobić w sobie co lubi co dla niego najlepsze, ale to już nie bezpośrednio temat tego wątku, choć się bardzo zazębia.
nie zawsze chodzi o płytką głębie ostrości ale też o to aby w trudnych warunkach jednak robić bez lampy.
A jak wyglądają trudne warunki ?
trudne to wg mnie chyba chodzi o mały ciemny kościółek...tak mi się zdaje...
Proszę bardzo: 1/60 ISO8000 f/2.8, kościół, portret młodych, albo np 1/200 f/1.4 iso6400, tańce na sali. Przykład z ostatniej soboty.
Jeszcze się dopiszę, że też mnie korci jak cholera do 24-70II, zamiast setu 24L, 35L, 85 f/1.8 (L jak ktoś ma potrzebę), ale jestem taka trochę dziewica na 1 randce. Chciałaby, a się boi...