pianoblack Na forum canona canon bedzie lepszy na forum nikona nikon, moim zdaniem aparaty z tej polki malo istotne jakiej marki,najwazniejsze by ergonomia ci odpowiadala.
Wersja do druku
pianoblack Na forum canona canon bedzie lepszy na forum nikona nikon, moim zdaniem aparaty z tej polki malo istotne jakiej marki,najwazniejsze by ergonomia ci odpowiadala.
Niedawno zamieniłem canona 1000D na nikona D5100 i widzę, że się z nim nie dogadam. Brakuje mi w nim tych funkcji
https://picasaweb.google.com/1184370...InneMozliwosci
Inne systemy Ci tego nie zapewnią
Nie sprawdziłeś przed zakupem, czy posiadał wszystkie niezbędne Ci funkcje :shock:?
Wiedziałem, ale skusił mnie obiektyw 18-105, co by ulżyć torbie
Dodam coś od siebie.
Wcześniej miałem entry-level Nikona, teraz Canon.
W porównaniu do Canona, Nikon ma lepiej zrobioną obsługę menu, nazwy są napisane ludzkim językiem, czyli pomiar światła puntowy, matrycowy, a nie jakieś Canonowskie wymysły z pomiarem welosegmentowym itp. Czyli mając pojęcie o lustrzankach możesz bez czytania instrukcji robić Nikonem zdjęcia, przy Canonie co chwilę patrzysz w instrukcjię, żeby wiedzieć co dana opcja oznacza.
Tak samo z ustawianiem synchronizacji lampy na tylną kurtynę itp.
Ale jest jeden wielki minus...... Nikony entry-level nie mają śrubokręta do AF, a tanie obiektywy np. 50mm 1,8 nie mają wbudowanego silniczka, czyli odpada bardzo duża część taniej szklarni.
W Canonie jest rewelka, jaki obiektyw Canona nie kupisz, to będzie działał.
Jak cię skusił ten obiektyw, to nie mam więcej pytań ;)...
Gdybyś startował od canona narzekałbyś na dziwny sposób oznaczenia w nikonie. To kwestia przyzwyczajenia i tyle. Jak w samochodzie, po przesiadce z VW do toyoty wszystko będzie przez jakiś czas wkurzać.
i błąd !!!
Nikon d3100 jest znacznie lepszym wyborem, nawet z 18-55, niż canon 1100d, uwierz
a może jakieś konkrety na poparcie swojego zdania, a nie tylko wykrzykniki :D