Odp: Canon EF-S 10-22 mm vs Sigma 10-20
Mylkes,
jakie obiektyw "bije te wszystkie", bo się trochę pogubiłem
Cytat:
Zamieszczone przez
Mylkes
Stokrroć przydatniejszy jest taki zakres ogniskowych niż fish. A jak sie ogląda takie zdjęcia to aż sie prosi by tez go posiadać w swej stajni, jak na szeroki kont. no i pewnie adrenalina nieziemska podczas takiego focnia XD a ten obiektyw to kolejny priorytet w kolekcji słoikow. Miałem okazje sprawdzić możliwości w normalnych warunkach tego canona, sigme, fisheye i zenitara 16 mm- bije je wszystkie.
Możesz to sprecyzować ? Chodzi o Canona, że bije je wszystkie na głowę ?
sorki za moje źle skomponowane zdanie, tak miałem na myśli Canona o którym jest mowa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mylkes
sorki za moje źle skomponowane zdanie, tak miałem na myśli Canona o którym jest mowa.
Skoro tak napisałeś to pociągnę Ciebie jeszcze za język. Dla czego Canon, co na plus ;) Z góry dzięki !
Cytat:
Zamieszczone przez
ytong
Skoro tak napisałeś to pociągnę Ciebie jeszcze za język. Dla czego Canon, co na plus ;) Z góry dzięki !
To może ja od siebie:
- bardzo dobra ostrość w centrum kadru (na bokach także nie jest źle)
- świetne odwzorowanie (kontrast, nasycenie)
- bezproblemowa praca AF (szybkość, precyzja)
- znacznie mniejsze prawdopodobieństwo niespodzianki w postaci BF/FF
- solidna konstrukcja (oczywiście ciężko ją porównywać do konstrukcji obiektywów klasy "L" ale daje radę)
- dobrze skorygowana dystorsja (zniekształcenia linii prostych) w całym zakresie ogniskowych
Cytat:
Zamieszczone przez
axk
..
- solidna konstrukcja (oczywiście ciężko ją porównywać do konstrukcji obiektywów klasy "L" ale daje radę)
- dobrze skorygowana dystorsja (zniekształcenia linii prostych) w całym zakresie ogniskowych
To odnośnie którego?
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
To odnośnie którego?
Wszystko odnośnie Canon-a, zresztą chyba jasno wynika to z kontekstu odpowiedzi na prośbę ytong'a.
Cytat:
Zamieszczone przez
axk
To może ja od siebie:
- bardzo dobra ostrość w centrum kadru (na bokach także nie jest źle)
- świetne odwzorowanie (kontrast, nasycenie)
- bezproblemowa praca AF (szybkość, precyzja)
- znacznie mniejsze prawdopodobieństwo niespodzianki w postaci BF/FF
Sorki za ślimaczenie się, tak jak kolega napisał, kolorystyka, barwy, AF, budowa, Dystorsja na plus współpraca C+C zwracam na to uwagę bo miałem kilka zamienników w postaci tamrony, sigmy i z własnego skromnego doświadczenia jest lepszy od inny wyżej wymienionych.
mam nadzieję, że niedługo go kupię i przetestuje w ielu warunkach więc będę mógł jeszcze więcej na jego temat powiedzieć.
Hej,
Ja mam pytanie do użytkowników Sigmy. Czy obudowa obecnie sprzedawanej wersji Sigmy 10-20/4-5.6 jest pokryta tą miękką okleiną czy może Sigma odświeżyła obudowę w tym modelu??
Nie było odpowiedzi, ale dodam tylko, że obudowa w tej Sigmie została odświeżona. Info z Sigma Pro Centrum.